Apples Kartor fick enormt mycket kritik i början och det ledde till att Scott Forstall fick sparken från företaget. Många Iphone-användare har sedan dess ignorerat appen och kört Googles motsvarighet istället. Den är på många sätt fortfarande lite bättre, men i en tid då många oroar sig över integritet kan det vara värt att påpeka att Kartor inte ligger så långt efter längre. Och på vissa punkter ligger Apple till och med före.

Här är tio tips på saker du kanske inte visste att du kan göra med appen.

Inställningar

Ändra inställningar för färdbeskrivningar

Om du använder Iphone för vägbeskrivningar, eller har lyxen av en bil med Carplay, kan du göra en del justeringar för hur Kartor ska hantera färdbeskrivningar.

Öppna Inställningar -> Kartor -> Körning och navigering. Här kan du ändra bland annat om du vill att appen ska hjälpa dig undvika motorvägar och/eller vägtullar, om kartan ska roteras så att du alltid pekar framåt, och hur högljudd röstvägledningen ska vara.

Längs vägen

Hitta bensinmackar och annat längs vägen

Om du är ute och åker och behöver tanka, antingen bilen eller magen, kan Kartor hjälpa dig. Svep upp infopanelen längst ner på skärmen under pågående färdbeskrivning för att få fram genvägar till bensinstationer, middag och kaffebarer (Apples svenska översättning!).

Missa inget i din podcast

Gillar du att lyssna på poddar i bilen kan du bli irriterad om färdbeskrivningen dränker ljudet för att be dig ta nästa avfart. I Inställningar -> Kartor -> Körning och navigering finns en inställning längst ner för att pausa tal. Aktivera den för att få poddar och ljudböcker att automatiskt pausa medan färdbeskrivningen läser upp en instruktion.

Närliggande

Hitta närliggande saker

Är du på besök på okänd ort och vill hitta mat, kaffe, butiker eller något annat? Då kan du klicka på sökfältet i infopanelen längst ner när Kartor öppnar så dyker genvägar till ett antal vanliga sorters mål upp. Tryck på en kategori för att visa närliggande inrättningar i den kategorin.

Tillägg

Aktivera tillägg

Apputvecklare kan numera skapa tillägg för Kartor som ger appen nya funktioner. Det handlar om två saker: bordsreservationer på restauranger och skjuts. I Sverige finns bara det senare tyvärr, men det kan ändå göra nytta. Har du Ubers app kan du aktivera dess tillägg i Inställningar -> Kartor, så kan du boka en resa direkt från den appen utan att behöva öppna Uber.

Skicka till Iphone

Skicka kartor till Iphone från Macen

Kartor finns ju även i datorn om du har Mac, och här finns en smart funktion för att enkelt skicka en karta till Iphone. Det kan vara enklare att leta upp en plats på Macens större skärm, och när du väl har hittat rätt klickar du på Dela-knappen och väljer Skicka till Iphone.

Det här fungerar oavsett vad du har markerat, inklusive vägbeskrivningar.

Exportera som pdf

Exportera karta som pdf

Kartor på Mac har även en annan finess. Du kan nämligen spara en karta som pdf-fil så att du kan skriva ut den eller dela den på andra sätt där en länk inte fungerar. Visa kartan som du vill ha den och välj Arkiv -> Exportera som pdf.

Signifikanta platser

Rensa din dolda platshistorik

Du minns kanske nyheterna om att IOS lagrar historik över alla platser du har varit på? Till skillnad från en del andra företags insamlande av sådan information skickar Apple aldrig denna från din telefon, och lagrar den dessutom skyddat av Touch/Face ID.

Men om du ändå vill rensa bland historiken kan du göra det. Öppna Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster -> Systemtjänster -> Signifikanta platser. Här kan du helt stänga av funktionen, eller rensa alla sparade platser genom att välja Rensa historik längst ner i listan.

IOS använder historiken för att visa mer relevanta sökningar.

Kompassläge

Testa kompassläget

Tryck på kompasspilen uppe till höger, under info-knappen, så dyker en svart kompassikon upp under. Ibland kan du behöva trycka två gånger. Det här är kompassläget, där kartbilden roteras så att telefonen alltid pekar framåt. Det kan göra det lättare att skapa dig en uppfattning om geografin i omgivningen.

Flyover

Ta in vyerna med Flyover-turer

I Kartor på Macen finns en aningen meningslös men häftig funktion kallad Flyover. Med den kan du få en animerad 3d-överflygning i diverse städer runt om i världen. I Sverige finns Flyover-turer i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Linköping, Visby och Stockholm.

Sök på en av städerna här eller på Apples lista över alla städer. Klicka sedan på Flyover-tur över [staden] i 3d längst ner. Det kan ta en stund att läsa in 3d-kartorna, speciellt på en långsammare Mac.

Översatt och anpassad av Anders Lundberg.