Apple överraskade under föregående vecka med att släppa en ny generation Macbook Pro bara ett par veckor innan utvecklarkonferensen WWDC. Ett tecken om något på att hårdvarunyheterna lär vara få på eventet, och i så fall troligen förbehållna en ny Mac Pro.

Apple verkar ha en ny filosofi för sina Mac-nyheter. Mindre uppdateringar kommer när det finns något nytt att trycka i datorn, utan att nödvändigtvis vänta in ett Apple-event.

Den förra Macbook Pro-uppdateringen släpptes mitt i brännande heta juli, en vanligen totalt död månad vad gäller tekniknyheter. Den här gången släpps en uppdaterad Macbook Pro mitt i maj, ett kort tag efter en Imac-uppdatering och bara ett par veckor innan ett kommande Apple-event.

Men nytt var inte bara nya processorer, upp till åtta kärnor i den större 15-tumsmodellen, eller en 2 500 kronor högre prislapp.

Minst lika anmärkningsvärt är ett nytt tangentbord. Delvis nytt i alla fall.

Exakt vad som har förändrats denna gång är än så länge oklart, men The Loop rapporterar att Apple valt ett nytt material i fjärilsmekanismen ”som avsevärt ska minska risken för problem”.

Denna generation Macbook Pro har nu alltså hunnit avverka tre versioner av denna nya typ av kortslagiga tangentbord med fjärilsmekanism, och är nu inne på sin fjärde. Efter fyra försök hoppas vi att Apple äntligen hittat rätt, men det är fortfarande för tidigt att säga.

Att Apple inkluderar också denna 2019-generation i det nu utökade reparationsprogrammet för tangentbordet inger inget större förtroende. Visst är det tryggt att Apple säger att man lovar att lösa alla eventuella problem med tangentbordet utan kostnad för oss kunder, men det skulle lika gärna kunna tolkas som att man forfarande inte är säker på en felfri funktion.

Läs också! Apple ber om ursäkt för dåliga tangentbord i Macbook Pro

När smulor och lite damm kan få ett tangentbord att ge upp är det illa, och vi hoppas för allas skull att vi inte längre behöver vara rädda för att använda vår bärbara dator.

Apple har mycket att bevisa för sitt halvnya tangentbord, och historien är tyvärr inte till företagets fördel här. Apple har både stämts för tangentborden, och de har kallats för den sämsta Apple-produkten någonsin. Men kanske har man fått till tangentbordet den här gången, fjärde gången gillt.