När App Store var ny kom det ofta nya appar som på olika sätt testade gränserna för vad som är möjligt i mobilappar. Då menar vi inte Apples gränser för vad som är tillåtet, utan rent tekniskt – vad går att skapa? Ibland var innovationerna meningslösa, andra gånger slog de stort och kopierades av andra.

I dag kan det kännas som att allt redan är utforskat och mobilappar har blivit en mogen industri, men då och då dyker det ändå upp en app som gör något helt nytt.

Airsynth är ett exempel på det. Det är en extremt avskalad app som egentligen inte gör speciellt mycket, men gör det på ett nytt sätt vi inte sett förr. Appen använder Truedepth-kameran som vanligtvis används för Face ID för att styra en synt på ett sätt som påminner om musikinstrumentet theremin.

Till skillnad från en theremin kan appen bara känna igen avstånd på hela handen och inte individuella delar av den, så det går inte att spela lika precisa skalor. Men jämfört med liknande tidigare appar som använder vanliga kameror verkar den vara betydligt mer precis. Airsynth har dock ett antal olika ”röster” du kan välja mellan.

Apple lade förra året till en lekstuga i Garageband med en liknande funktion som använder ansiktsuttryck för att modulera olika instrument.