Artikeln uppdaterad (2019-06-14):

Fler tecken: Dashboard försvinner verkligen i Catalina

Hittills har den som gillar Dashboard kunnat ha ett litet halmstrå av hopp kvar – betaversioner är långt ifrån färdiga versioner av mjukvara, och det har fortfarande funnits en möjlighet att Apple ämnat ta tillbaka den klassiska Mac OS-funktionen i framtida versioner av Catalina.

Men även denna möjlighet är på väg att stängas. Den japanska bloggen Macotakara har nämligen noterat att Apple nu har tagit bort stöd för Dashboard i Webkit. Det verkar verkligen som att Apple avser att avliva Dashboard i och med Mac OS Catalina, för det kan antas att inte också detta skulle göras av misstag.

Dashboard introducerades första gången med Mac OS X 10.4 Tiger år 2005.


24 spännande nyheter i Mac OS Catalina

Förutom de allra största nyheterna i Catalina – saker som ett splittrat Itunes, Catalyst, fler IOS-appar på Mac och Ipad som skärm – finns det också många mindre, men nästan lika viktiga nyheter i årets uppdatering av Mac OS.

Här har vi samlat de mest intressanta.

Automatiskt mörkt läge

Mörkt läge var ett välkommet tillskott i Mojave, men rätt klumpigt att aktivera. Nu förenklas det en aning med automatiskt läge där vi kan påkalla mörkret per automatik när det blir mörkt ute. Mycket smidigare.


Imessage ikapp IOS (mer eller mindre)

Meddelande-appen på Mac OS har alltid halkat efter motsvarigheten på IOS, men i Catalina får Mac OS äntligen stöd för effekter när vi skickar meddelanden. Även om funktionen inte finns i nuvarande beta-version har utvecklaren Steve Troughton-Smith kunnat aktivera det från Terminalen.

Om stöd kommer också för emoji- och memoji-stickers återstår däremot att se.


Nyheter i Mac OS Catalina

Samma fotonyheter som IOS

De nyheter i appen Bilder på IOS som vi fick se på WWDC kommer även till Mac OS Catalina. Alltså en ny flik som sorterar våra bästa bilder efter dag, månad eller år. Dessutom har förhandsvisningarna av bilder blivit större.


Sök med bildigenkänning i Anteckningar

Programmet Anteckningar får med Catalina en mer kraftfull sökfunktion. Här kan programmet nu känna igen objekt och motiv i bilder som finns i anteckningar, för att på fler sätt hitta det vi söker efter. Dessutom kan vi textsöka bland dokument som vi har skannat med programmets inbyggda dokumentskanner.


Påminnelser uppdaterad också på Mac OS

Precis som i IOS 13 har appen för påminnelser uppdaterats. Dels med ett nytt utseende, men också stöd för naturligt språk (skriv när du vill ha påminnelsen), möjlighet att lägga till bilagor till påminnelser, och en koppling till Meddelanden: tagga en person i en påminnelse, så får du en liten knuff nästa gång du skriver med personen i Meddelanden om det där du skulle komma ihåg.


Bild-i-bild direkt från Safari-fliken

Sedan tidigare visar Safari vilken flik som lever om med en liten symbol på fliken. Ett tryck tystar ljudet från denna flik, men i Catalina kan du också öppna en video från fliken som ett bild-i-bild-fönster istället.


Högre säkerhet

Mac OS Catalina har flera uppdaterade säkerhetsfunktioner för just högre säkerhet. Bland annat frågar Catalina alltid användaren innan program ges tillgång till data i mapparna Dokument, Skrivbord, nedladdningsmappen, Icloud Drive, mappar från andra molntjänster och externa volymer.


Nyheter i Mac OS Catalina

Auktorisera mer med klockan

Apple Watch-bärare som också använder Catalina kan nu dubbelklicka på sidoknappen för att auktorisera sig på Macen på alla ställen där vi behöver skriva in Macens lösenord.

Apple Watch kan även låsa upp en låst anteckning, godkänna installationer och låsa upp inställningar i Systeminställningar.


Fler nyheter

  • Precis som Duet Display gör idag kan Sidecar visa en Touch Bar på tillkopplad Ipad, även på Macar som saknar stöd för denna.
  • Den som använder två eller fler skärmar till en Mac kan nu välja att zooma in bara en av dem.
  • Xcode får bättre stöd för Voice over.
  • I Catalina kan hela skärmen ges ett visst färgstick, efter eget tycke och smak. Något som kan underlätta för vissa att exempelvis läsa texter.
  • Quicktime har nu stöd för ett bild-i-bild-läge.
  • Apple TV-appen kan nu använda datorns inbyggda högtalare för att spela upp ljud i Dolby Atmos. Detta fungerar dock bara på bärbara Macar från 2018 och senare.
    Nyheter i Mac OS Catalina
  • Safari har en uppdaterad startsida där förslag från Siri lyfts fram tydligare (se ovan). 

Nyheter i Mac OS Catalina

Nya bakgrundsbilden

Sist men inte minst kommer ett nytt Mac OS såklart också med en ny bakgrundsbild. Bilden föreställer ön Catalina (ibland kallad Santa Catalina) utanför Kaliforniens kust, som alltså har fått namnge årets Mac OS-uppdatering.

Klassiska Dashboard försvinner i Mac OS Catalina

Den klassiska funktionen Dashboard har hängt med ända sedan Mac OS X 10.4 Tiger, lanserat 2005, men nu verkar sagan vara all för widget-funktionen. Dashboard har tonats ned och gömts undan i senare versioner av Mac OS, och nu kan det alltså vara helt slut, skriver Appleosophy.

Sajten upptäckte först att Dashboard var helt borda från Catalina, och gick inte heller att starta om från Terminalen. Även ikonen för Dashboard är försvunnen, precis som Itunes-ikonen försvunnit.

Missa inte! Här är systemkraven för Apples nya operativsystem

Även utvecklaren Steve Troughton-Smith har noterat att Dashboard försvunnit. Hans anteckningar i Dashboard importerades istället automatiskt till Anteckningar, något som antyder att det här var ett högst medvetet beslut från Apples sida.

Men Mac OS Catalina befinner sig fortfarande i ett väldigt tidigt betastadie, så mycket kan fortfarande förändras till systemet släpps på allvar till hösten.

Vid sidan av IOS fortsätter Apple att utveckla Mac OS och även om systemet inte får lika många nyheter som sin mobila kusin kommer höstens uppdatering till version 10.15 med en hel del nytt. Namnet på systemet blir Catalina, efter ön utanför Los Angeles.

Itunes försvinner

I många år har Macanvändare klagat på att Itunes är uppsvällt och fullt av förvirrande funktioner, men Apple verkar inte ha hittat något vettigt sätt att bryta upp programmet. Men nu är det dags. I Catalina försvinner Itunes och lämnar plats för tre nya program: Musik, Podcaster och TV.

Musik

För den som är orolig att Itunes Store också försvinner har vi lugnande besked: Butiken finns kvar och du hittar den i programmet Musik. Du behåller också ditt bibliotek från Itunes inklusive rippade skivor och smarta spellistor. Podcaster och TV hämtar inspiration från Ipad-versionerna men har anpassats med mer Macigt gränssnitt med en navigationslista till vänster och spelarkontroller längst upp.

Användare som vill synka och säkerhetskopiera sina IOS-prylar till Macen kan fortsätta göra det, men här hade ryktena helt fel. Den funktionen har inte flyttat över till nya Musik-programmet utan hamnar istället i Finder. Markera din IOS-enhet i Finders sidospalt så dyker samma funktioner upp som tidigare har funnits i Itunes.

Twitter via Project Catalyst
Twitter är en av de appar som snart blir Macprogram med Project Catalyst.

Project Catalyst

Sedan förra året har det ryktats om något som har kallats ”Marzipan” och handlar om att slå ihop utvecklingen av appar för Ipad och program för Mac. Apple har nu avslöjat att projektet i själva verket kallas Catalyst och kommer göras tillgängligt för utvecklare lagom till lanseringen av Ipad OS och Mac OS Catalina.

Genom att göra det enklare att ta fram Macversioner hoppas Apple att fler utvecklare kommer släppa appar som tidigare bara funnits på IOS även för Mac. Twitter har redan avslöjat att en riktig Macversion är på väg tack vare Catalyst.

Sidecar – Ipad som skärm

Ipad som skärm

Ett annat rykte som visade sig stämma är att du med Catalina kan använda en Ipad som extern skärm till Macen. Apple kallar det Sidecar och det fungerar med Pencil också i program som stödjer ritplattor, som Adobe Illustrator.

Röststyrning

Tack vare framsteg inom röstigenkänning och maskininlärning har Apple kunnat bygga ett nytt tillgängligt sätt att styra Macen: Med rösten. Röststyrning i Mac OS 10.15 innebär att du kan klicka på knappar, markera text och andra element i gränssnittet, och i princip allt annat du vanligtvis behöver ett pekdon och/eller tangentbord till. Alla beräkningar utförs direkt på datorn utan att skickas till molnet, vilket bör vara både säkrare och snabbare.

Skärmtid

Säkerhet och Skärmtid

Gatekeeper utökas med ett nytt skyddslager som söker igenom dina program efter kända säkerhetshot, och alla program måste be om lov för att komma åt dokument även i din hemmapp. Apple har placerat alla systemfiler på en separat volym på disken med enbart läsrättigheter, så inga program kan skriva över eller lägga till systemfiler, varken av misstag eller med flit.

På Macar med T2-chipp lägger Apple till aktiveringslås precis som på IOS-enheter, och Apple har tagit fram en teknik som gör det möjligt att hitta en förlorad eller stulen Mac även när den är offline. Datorn kan nämligen skicka ut signaler via bluetooth till andra Apple-prylar i omgivningen som talar om att den finns där, även när den är i vila. Innehållet i dessa meddelanden är krypterat och kan bara låsas upp av dina andra enheter.

En nyhet är också att Skärmtid kommer till Macen med samma funktion som på IOS där du kan se statistik över användningen och låsa datorn eller enstaka program till vissa tider. Föräldrakontroller utökas också med möjlighet att välja med vilka kontakter barnen får kommunicera. Skärmtid-inställningarna kan dessutom synkas mellan olika enheter så att du exempelvis kan sätta en tidsgräns på hur mycket Youtube ett barn får titta på om dagen, spritt över alla enheter.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13783 kr.

Bästa pris just nu: 12788 kr