Mac OS Catalina släpptes lös i början av oktober. Sedan dess har många av oss mer än väl hunnit bekanta sig med systemet. Apple har under tiden också hunnit släppa version 10.15.1 av systemet med viktiga buggfixar.

På tal om buggfixar har åtminstone undertecknad sluppit några större illasinnade buggar. Förutom ett mindre problem där Apple Watch inte ville fungera som auktorisering för datorn (det löstes genom att slå av och på funktionen) och lite mindre strul med tredjepartsprogrammet Copied som fortfarande inte uppdaterats med stöd för Catalina, har Mac OS tuffat på mer än lovligt bra.

Det finns många nyheter i Catalina, men dessa är våra fem klara favoriter:

Sidecar Catalina
Foto: Apple

1. Sidecar – Ipad som extraskärm

Den som har följt Apple-världen, och Mac-världen i synnerhet de senaste åren vet att det redan finns (minst) tre bra sätt att använda en Ipad som extraskärm till Mac – Duet Display, Luna Display och Astropad.

Apple har onekligen inspirerats av dessa när man tagit fram Sidecar till Catalina, och bra är väl det för Sidecar fungerar väldigt väl. Latensen är låg och det finns stöd för Apple Pencil. Bäst av allt är att det är inbyggt i Mac OS. Sidecar är tillräckligt funktionsrik för många användare, som nu inte behöver köpa till något eller och ladda ned andra program att använda. Svårslaget enkelt och tillräckligt bra, helt enkelt.


2. Catalyst är intressant, snart

Med Catalyst kommer fler Ipad-appar till Mac. I dagsläget finns inte så många, men åtminstone den officiella Twitter-appen, anteckningsappen Goodnotes och den humoristiska men bitska väder-appen Carrot Weather, för att nämna några.

De flesta Catalyst-appar kostar dock pengar i dagsläget – även om du har motsvarigheten på IOS – vilket inte alltid känns helt lyckat. Att köpa Carrot Weather till Mac OS för 179 kronor (!) när SMHI är ett par klick bort känns i ärlighetens namn inte så lockande. De flesta Catalyst-appar är rätt sparsmakade, och utgör ännu inget hot för fullfjädrade program utvecklade för Mac OS.

Men Catalyst är mindre spännande för vad det är idag, mer spännande för vad det kan bli i framtiden. Att se Swish, Instagram, Overcast, påminnelse-appen Due, och varför inte en ny Youtube-app på Mac OS – det lär bli betydligt mer givande för fler användare.


Music Catalina
Foto: Apple

3. Itunes-väldet är över

Under sina år matades Itunes med fler och fler funktioner. Det svällde och svällde, och trots ett par försök att rädda det med delvis nytt gränssnitt blev det aldrig riktigt bra. Bara en sak återstod att göra, något som också efterfrågats under flera år – dela upp programmet.

Det har Apple nu till slut gjort med Catalina. Itunes har ersatts till Musik, Podcaster och TV, och Apple har gjort denna förvandling på helt rätt sätt.

Läs också! 18 år med Itunes – så blev det Steve Jobs motvilliga dundersuccé

Många användare oroade sig för att synkroniseringsfunktionen för IOS-prylar skulle försvinna när Itunes skrotades, men det lever kvar. Bara i Finder istället, en helt logisk plats för att administrera IOS-prylar på en Mac. Även Musik-programmet som ersätter en av de viktigaste funktionerna i Itunes – musikbiblioteket – är kvar, och alla smarta funktioner som fanns i Itunes hänger med till Musik.

Allt det som gjorde Itunes kraftfullt finns kvar, men det är enklare att använda i tre olika program, vilket gör det här till en klar favoritnyhet i Catalina.


4. Mac OS och IOS mer sammanhängande

Med Catalina blir Mac OS mer konsekvent gentemot IOS. Inte på något omvälvande vis, men på några ändå viktiga sätt. Systeminställningar har nu samma vy över vårt Icloud-kontoinformation som funnits i IOS sedan en tid tillbaka, och även Skärmtid har kommit till Mac.

Mac OS Catalina

Dessutom kommer programmet Hitta till Mac. Nu går det att söka efter borttappade eller förlorade enheter direkt från ett program på Macen, istället för att gå omvägen via webbläsaren och logga in på tjänsten där. Det gör att Catalina känns ännu lite tajtare med Apples IOS-prylar.


5. Automatiskt mörkt läge

Det efterfrågades redan i Mojave, och nu är det här – ett mörkt läge som automatiskt skiftar till ljust när solen börjar gå upp. Det må vara en liten funktion, men är en detalj som har blivit lite av en favorit i Mac OS Catalina. Efter att ha vant sig med det på IOS är det konstigt att inte har det också på Mac, men det problemet löser alltså Catalina.

Dessutom ger den tillsammans med de dynamiska bakgrundsbilderna som skiftar under dagens gång känslan av en dator som är lite mer medveten om sin omgivning.


Alla de viktigaste nyheterna i Mac OS Catalina

Catalina är fullspäckat av nyheter. Här är några av de största:

Apple Music

• Streama och ladda ned mer än 50 miljoner låtar med ett Apple Music-abonnemang.
• Handla låtar eller album i iTunes Store.
• Du hittar all musik du har köpt, laddat ned eller importerat från cd-skivor prydligt ordnade i det förbättrade biblioteket.

Apple TV

• Köp eller hyr de senaste filmerna.
• Börja titta på en enhet och fortsätt sedan där du slutade på någon av dina andra enheter, som Apple TV, iPhone, iPad och kompatibla smart tv-apparater.

Apple Podcasts

• Sök poddar på namn, ämne, gäst, värd och innehåll.
• Börja lyssna på ett avsnitt på din Mac och fortsätt sedan smidigt på din iPhone, iPad eller Apple Watch när du är på språng.

Synkronisering och säkerhetskopiering

• Synkronisera innehåll och säkerhetskopiera, uppdatera och återställ mjukvara via Finder när du ansluter din iPhone eller iPad till din Mac.

App Store med Apple Arcade

• Spela fler än 100 banbrytande nya spel med ett enda abonnemang utan annonser eller extra köp.
• Botanisera bland de senaste spelen, personliga rekommendationer och exklusivt redaktionellt innehåll på den splitternya Arcade-fliken i App Store.
• Du kan spela spel på iPhone, iPod touch, iPad, Mac och Apple TV.

Mac Catalyst

• Nu finns det nya specialgjorda appar för Mac som bygger på populära iPad-appar.

Sidecar

• Gör arbetsytan större genom att använda iPad som en extra skärm till din Mac.
• Placera en app på vardera skärm eller ha huvudarbetsytan på din Mac och verktyg och paletter på din iPad.
• Använd Apple Pencil på surfplattan tillsammans med dina favoriter bland de kreativa proffsapparna till Mac.

Synkade skisser och markeringar

• Gör en skiss på din iPad eller iPhone och infoga den enkelt i ett dokument på din Mac.
• Använd din iPad eller iPhone för att signera en pdf eller lägga till markeringar i en skärmdump på din Mac.

Hjälpmedel

• Styr din Mac helt och hållet med rösten med hjälp av Röststyrning.
• Aktivera text under pekaren för att visa stor, högupplöst text i ett särskilt fönster.
• För ökad tydlighet när du använder två skärmar kan du använda zoomfunktionen för att zooma in på den ena skärmen.

Säkerhet

• Du kan tryggt lita på att Apple har kontrollerat att apparna du använder inte innehåller skadeprogram.
• Nya dataskyddsfunktioner ser till att det är du som bestämmer när apparna ska få åtkomst till data.

Hitta

• Håll reda på dina enheter och hitta vänner och bekanta med en ny lättanvänd app.
• Gör det möjligt att hitta enheter även om de inte är anslutna till Wi-Fi eller mobilnätet.
• Använd Aktiveringslås för att skydda Mac-modeller försedda med Apple T2 Security-chip.

Bilder

• En ny dynamisk bläddringsupplevelse visar dina bästa bilder och minnen.
• Visa filmer i Minnen och redigera längd, stämning och titel.

Safari

• Den uppdaterade startsidan innehåller webbsidor från historiken, bokmärken, läslista, iCloud-flikar och till och med länkar som du fått i Meddelanden.
• Skydda dina konton med starka lösenord som rekommenderas av Safari.

Anteckningar

• Visa anteckningar som visuella miniatyrer i gallerivyn.
• Med delade mappar kan du dela en hel mapp med anteckningar.
• Ordna om och dra in objekt i checklistan och flytta automatiskt avklarade objekt längst ned i listan.

Påminnelser

• Använd de nya redigeringsknapparna för att lägga till datum, platser, flaggor, bilagor och mycket annat till påminnelserna.
• Håll koll på kommande påminnelser med smarta listor som automatiskt ordnar och visar dina påminnelser.

Mail

• Ta kontroll över inkorgen genom att tysta en tråd, blockera en avsändare eller avsluta en prenumeration på en mejlinglista.

Automatiskt mörkt läge

Mörkt läge var ett välkommet tillskott i Mojave, men rätt klumpigt att aktivera. Nu förenklas det en aning med automatiskt läge där vi kan påkalla mörkret per automatik när det blir mörkt ute. Mycket smidigare.


Imessage ikapp IOS (mer eller mindre)

Meddelande-appen på Mac OS har alltid halkat efter motsvarigheten på IOS, men i Catalina får Mac OS äntligen stöd för effekter när vi skickar meddelanden. Även om funktionen inte finns i nuvarande beta-version har utvecklaren Steve Troughton-Smith kunnat aktivera det från Terminalen.

Om stöd kommer också för emoji- och memoji-stickers återstår däremot att se.


Nyheter i Mac OS Catalina

Samma fotonyheter som IOS

De nyheter i appen Bilder på IOS som vi fick se på WWDC kommer även till Mac OS Catalina. Alltså en ny flik som sorterar våra bästa bilder efter dag, månad eller år. Dessutom har förhandsvisningarna av bilder blivit större.


Sök med bildigenkänning i Anteckningar

Programmet Anteckningar får med Catalina en mer kraftfull sökfunktion. Här kan programmet nu känna igen objekt och motiv i bilder som finns i anteckningar, för att på fler sätt hitta det vi söker efter. Dessutom kan vi textsöka bland dokument som vi har skannat med programmets inbyggda dokumentskanner.


Påminnelser uppdaterad också på Mac OS

Precis som i IOS 13 har appen för påminnelser uppdaterats. Dels med ett nytt utseende, men också stöd för naturligt språk (skriv när du vill ha påminnelsen), möjlighet att lägga till bilagor till påminnelser, och en koppling till Meddelanden: tagga en person i en påminnelse, så får du en liten knuff nästa gång du skriver med personen i Meddelanden om det där du skulle komma ihåg.


Bild-i-bild direkt från Safari-fliken

Sedan tidigare visar Safari vilken flik som lever om med en liten symbol på fliken. Ett tryck tystar ljudet från denna flik, men i Catalina kan du också öppna en video från fliken som ett bild-i-bild-fönster istället.


Högre säkerhet

Mac OS Catalina har flera uppdaterade säkerhetsfunktioner för just högre säkerhet. Bland annat frågar Catalina alltid användaren innan program ges tillgång till data i mapparna Dokument, Skrivbord, nedladdningsmappen, Icloud Drive, mappar från andra molntjänster och externa volymer.


Nyheter i Mac OS Catalina

Auktorisera mer med klockan

Apple Watch-bärare som också använder Catalina kan nu dubbelklicka på sidoknappen för att auktorisera sig på Macen på alla ställen där vi behöver skriva in Macens lösenord.

Apple Watch kan även låsa upp en låst anteckning, godkänna installationer och låsa upp inställningar i Systeminställningar.


Fler nyheter

  • Precis som Duet Display gör idag kan Sidecar visa en Touch Bar på tillkopplad Ipad, även på Macar som saknar stöd för denna.
  • Den som använder två eller fler skärmar till en Mac kan nu välja att zooma in bara en av dem.
  • Xcode får bättre stöd för Voice over.
  • I Catalina kan hela skärmen ges ett visst färgstick, efter eget tycke och smak. Något som kan underlätta för vissa att exempelvis läsa texter.
  • Quicktime har nu stöd för ett bild-i-bild-läge.
  • Apple TV-appen kan nu använda datorns inbyggda högtalare för att spela upp ljud i Dolby Atmos. Detta fungerar dock bara på bärbara Macar från 2018 och senare.
    Nyheter i Mac OS Catalina
  • Safari har en uppdaterad startsida där förslag från Siri lyfts fram tydligare (se ovan). 

Nyheter i Mac OS Catalina

Nya bakgrundsbilden

Sist men inte minst kommer ett nytt Mac OS såklart också med en ny bakgrundsbild. Bilden föreställer ön Catalina (ibland kallad Santa Catalina) utanför Kaliforniens kust, som alltså har fått namnge årets Mac OS-uppdatering.

Klassiska Dashboard försvinner i Mac OS Catalina

Den klassiska funktionen Dashboard har hängt med ända sedan Mac OS X 10.4 Tiger, lanserat 2005, men nu verkar sagan vara all för widget-funktionen. Dashboard har tonats ned och gömts undan i senare versioner av Mac OS, och nu kan det alltså vara helt slut, skriver Appleosophy.

Sajten upptäckte först att Dashboard var helt borda från Catalina, och gick inte heller att starta om från Terminalen. Även ikonen för Dashboard är försvunnen, precis som Itunes-ikonen försvunnit.

Missa inte! Här är systemkraven för Apples nya operativsystem

Även utvecklaren Steve Troughton-Smith har noterat att Dashboard försvunnit. Hans anteckningar i Dashboard importerades istället automatiskt till Anteckningar, något som antyder att det här var ett högst medvetet beslut från Apples sida.

Men Mac OS Catalina befinner sig fortfarande i ett väldigt tidigt betastadie, så mycket kan fortfarande förändras till systemet släpps på allvar till hösten.

Vid sidan av IOS fortsätter Apple att utveckla Mac OS och även om systemet inte får lika många nyheter som sin mobila kusin kommer höstens uppdatering till version 10.15 med en hel del nytt. Namnet på systemet blir Catalina, efter ön utanför Los Angeles.

Itunes försvinner

I många år har Macanvändare klagat på att Itunes är uppsvällt och fullt av förvirrande funktioner, men Apple verkar inte ha hittat något vettigt sätt att bryta upp programmet. Men nu är det dags. I Catalina försvinner Itunes och lämnar plats för tre nya program: Musik, Podcaster och TV.

Musik

För den som är orolig att Itunes Store också försvinner har vi lugnande besked: Butiken finns kvar och du hittar den i programmet Musik. Du behåller också ditt bibliotek från Itunes inklusive rippade skivor och smarta spellistor. Podcaster och TV hämtar inspiration från Ipad-versionerna men har anpassats med mer Macigt gränssnitt med en navigationslista till vänster och spelarkontroller längst upp.

Användare som vill synka och säkerhetskopiera sina IOS-prylar till Macen kan fortsätta göra det, men här hade ryktena helt fel. Den funktionen har inte flyttat över till nya Musik-programmet utan hamnar istället i Finder. Markera din IOS-enhet i Finders sidospalt så dyker samma funktioner upp som tidigare har funnits i Itunes.

Twitter via Project Catalyst
Twitter är en av de appar som snart blir Macprogram med Project Catalyst.

Project Catalyst

Sedan förra året har det ryktats om något som har kallats ”Marzipan” och handlar om att slå ihop utvecklingen av appar för Ipad och program för Mac. Apple har nu avslöjat att projektet i själva verket kallas Catalyst och kommer göras tillgängligt för utvecklare lagom till lanseringen av Ipad OS och Mac OS Catalina.

Genom att göra det enklare att ta fram Macversioner hoppas Apple att fler utvecklare kommer släppa appar som tidigare bara funnits på IOS även för Mac. Twitter har redan avslöjat att en riktig Macversion är på väg tack vare Catalyst.

Sidecar – Ipad som skärm

Ipad som skärm

Ett annat rykte som visade sig stämma är att du med Catalina kan använda en Ipad som extern skärm till Macen. Apple kallar det Sidecar och det fungerar med Pencil också i program som stödjer ritplattor, som Adobe Illustrator.

Röststyrning

Tack vare framsteg inom röstigenkänning och maskininlärning har Apple kunnat bygga ett nytt tillgängligt sätt att styra Macen: Med rösten. Röststyrning i Mac OS 10.15 innebär att du kan klicka på knappar, markera text och andra element i gränssnittet, och i princip allt annat du vanligtvis behöver ett pekdon och/eller tangentbord till. Alla beräkningar utförs direkt på datorn utan att skickas till molnet, vilket bör vara både säkrare och snabbare.

Skärmtid

Säkerhet och Skärmtid

Gatekeeper utökas med ett nytt skyddslager som söker igenom dina program efter kända säkerhetshot, och alla program måste be om lov för att komma åt dokument även i din hemmapp. Apple har placerat alla systemfiler på en separat volym på disken med enbart läsrättigheter, så inga program kan skriva över eller lägga till systemfiler, varken av misstag eller med flit.

På Macar med T2-chipp lägger Apple till aktiveringslås precis som på IOS-enheter, och Apple har tagit fram en teknik som gör det möjligt att hitta en förlorad eller stulen Mac även när den är offline. Datorn kan nämligen skicka ut signaler via bluetooth till andra Apple-prylar i omgivningen som talar om att den finns där, även när den är i vila. Innehållet i dessa meddelanden är krypterat och kan bara låsas upp av dina andra enheter.

En nyhet är också att Skärmtid kommer till Macen med samma funktion som på IOS där du kan se statistik över användningen och låsa datorn eller enstaka program till vissa tider. Föräldrakontroller utökas också med möjlighet att välja med vilka kontakter barnen får kommunicera. Skärmtid-inställningarna kan dessutom synkas mellan olika enheter så att du exempelvis kan sätta en tidsgräns på hur mycket Youtube ett barn får titta på om dagen, spritt över alla enheter.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13783 kr.

Bästa pris just nu: 16495 kr