Senaste uppdateringen (2019-09-19):

Apple släpper skarp version av Watch OS 6

Har du ett nyare exemplar av Apple Watch (Series 3 eller Series 4) kan du nu ladda ner en kostnadsfri uppdatering till Watch OS 6. Har du ett äldre exemplar (Series 1 eller Series 2) får du snällt vänta ett tag till.

För att installera den nya versionen öppnar du Apple Watch-appen på din Iphone, letar reda på fliken Min klocka och sedan beger du dig till Allmänt och väljer Programuppdatering.

En genomgång av alla nyheterna finns lite längre ner i den här artikeln.


Uppdatering (2019-09-12):

Utvecklare uppmanas att skicka in fristående appar för Apple Watch

Under onsdagen skickades den sista förhandsversionen av Watch OS 6 ut till betatestarna. I samma veva passade Apple på att uppmana utvecklare att skicka in appar till nya App Store för Apple Watch.

En av de största nyheterna i Watch OS 6 är som bekant att Apple Watch ska bli mindre beroende av Iphone och då krävs fristående appar och en egen App Store.

Apple påpekar dessutom att från och med april 2020 måste alla nya appar och uppdateringar till redan existerande appar ha byggts med Watch OS 6 SDK och vara kompatibla med Apple Watch Series 4 och Series 5.

Watch OS 6 kommer att skickas ut till Series 3 och Series 4 den 19 september, medan användare av Series 1 och Series 2 får vänta ett tag till på uppdateringen.


Uppdatering (2019-06-24):

Bara Apple Watch Series 4 får tillgång till alla nyheter

När Watch OS 6 skickas ut till allmänheten i höst kommer uppgraderingen att finnas tillgänglig för Apple Watch Series 1, 2, 3 och 4, vilket innebär att det endast är den allra första modellen från 2015 som inte kommer att kunna uppgraderas.

Vissa nyheter är emellertid reserverade för Apple Watch Series 4, däribland de nya urtavlorna Modular Compact, Solar Dial, Gradient och California.

Det innebär att du som har en äldre modell av Apple Watch får nöja dig med två nya urtavlor, närmare bestämt Numerals Mono och Numerals Duo. I dessa varianter kan du ändra färg, typsnitt och stil, men du får inte tillgång till någon extra information.

Numerals Mono och Numerals Duo

Mer information om de nya urtavlorna finns hos 9to5mac.


Uppdatering 2019-06-20:

Fler av Apples egna appar kan raderas

Om du inte är förtjust i de medföljande apparna på Apple Watch kan du se fram emot att det blir möjligt att radera flera av dessa i Watch OS 6.

Till exempel ska det gå att ta bort Alarm, Timer, Tidtagarur, Fjärrkontroll, Radio, Walkie-Talkie, EKG, Andas och de nya apparna för att hålla koll på ljudnivån och menstruationscykeln, rapporterar Techcrunch.

Sedan tidigare går det även att radera Aktier, Kalender och Väder, men vissa appar som Meddelanden och Puls kommer inte att kunna raderas ens i Watch OS 6.


Uppdatering 2019-06-18:

Uppdatera utan att gå via Iphone

En nyhet i den senaste betaversionen av Watch OS 6 är att det är möjligt att uppdatera operativsystemet genom att bege sig till Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering.

Programuppdatering

Fram tills nu har alla uppdateringar skett via Iphone, men nu tar alltså Apple ytterligare ett steg mot att göra Apple Watch till en mer fristående produkt.

Macrumors påpekar att man i skrivande stund fortfarande måste godkänna användarvillkoren på sin Iphone, men troligtvis kommer det att ändras innan den skarpa versionen av Watch OS 6 släpps i höst.


Största nyheterna i Watch OS 6

När Apple visade upp nya Watch OS 6 på WWDC var flera av nyheterna väntade. Dels för att vissa nyheter kommer varje år (som nya urtavlor). Dels för att flera av nyheterna läckt ut i förväg, som att Apple Watch får en egen App Store och flera nya appar.

Men de nyheter som visades var välkomna sådana:

Watch OS 6

Egen App Store

Apple Watch får från hösten en helt egen App Store för handleden. Härifrån kan vi söka efter (med rösten) appar, kolla på skärmavbilder och ladda ned direkt till klockan. Det är första gången på Apple Watch.


Apple Watch får fristående appar

Som ett led i att App Store kommer till klockan får Apple Watch numera också möjligheten att använda appar oberoende om IOS motsvarigheten finns installerad på vår Iphone redan. Också det är första gången på Apple Watch.


Watch OS 6

Nya appar

Flera av de appar som tidigare funnits på IOS kommer nu också till Apple Watch, samt ett par nya. Hit hör en kalkylator som också kan räkna ut dricks och dela hela summan på alla som ätit, en app för att lyssna på ljudböcker och Röstmemo.


Watch OS 6

Fler hälsofunktioner

Hälsa är ett viktigt område för Apple i allmänhet och Apple Watch i synnerhet. I Watch OS 6 kan du läsa av trender för de olika hälsomåtten stå, rörelse och träning. Om antalet minuter stående per timmar minskar, kan klockan uppmärksamma dig om detta.

Watch OS 6

Dessutom kommer två nya appar som belyser två olika aspekter av hälsa. Dels en app som varnar för höga ljudnivåer, dels en app för att logga och hålla koll på menstruationscykeln. Det har varit möjligt att logga menstruation i Hälso-appen på Iphone tidigare, men nu är funktionen delvis förnyad.


Watch OS 6

Nya urtavlor

Precis som en ny TV OS-uppdatering alltid innehåller nya skärmsläckare innehåller varje större Watch OS-uppdatering nya urtavlor. Så även denna gång, bland annat den klassiska California Dial, som består av hälften romerska siffror, hälften arabiska siffror.


Nytt stream-api för utvecklare

Utvecklare har nu fått tillgång till ett nytt verktyg för att göra appar som kan strömma musik, radio och podcaster direkt till klockan, vilket borde öppna upp för fler ljud-appar. Till exempel skulle du kunna strömma en podcast direkt från internet till klockan och spela upp i ett par trådlösa hörlurar på löpturen, istället för att först behöva ladda ned och spara podcaster lokalt på klockan.

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 4778 kr