Om du inte sysslar med avancerad mediaproduktion eller spelar de allra senaste spelen, då kan en Imac med ganska många år på nacken fortfarande hänga med rätt bra.

Ta 2012 års 27-tumsmodell till exempel. Med fyrkärnig processor på upp till 3,4 gigahertz, med 3,9 gigahertz turbo boost, och upp till Geforce GTX 680MX med två gigabyte videominne är den snabbare än flera Macar som har släppts senare.

Men ett par saker gör att din gamla Imac kan kännas trögare än den faktiskt behöver vara: För lite minne och för långsam lagring.

Du kan enkelt själv köpa till och montera mer internminne i 27-tumsmodellerna av Imac, men om du är lite våghalsig och vill få ut ett par år till ur en åldrande maskin innan det blir dags att skaffa ny kan du fundera på att uppgradera till snabbare ssd-lagring.

Ssd-kort imac
Foto: Fledging

Den stora uppgraderingen

Har din gamla Imac en gammaldags hårddisk eller Fusion Drive kan du uppgradera till ssd för betydligt snabbare lagring, vilket får hela datorn att kännas kvickare. Det är en av de absolut största förbättringarna i användarupplevelsen av en dator, framför allt när du startar datorn och kör igång olika program.

Alla Imacar kan i princip uppgraderas med en ssd genom att byta ut hårddisken mot en sata-baserad (2,5-tums) ssd. Maxhastigheten med sata-gränssnittet är omkring 600 megabyte per sekund, men även om hårddiskar kan komma i närheten av det i teorin är ssd:er mångdubbelt snabba tack vare avsevärt kortare söktider.

Med Imac från slutet av 2012 och senare med Fusion Drive finns redan en inbyggd ssd. Den ingår som en del av Fusion Drive och kan bytas ut mot en betydligt rymligare och snabbare. Other World Computing säljer till exempel 480 gigabyte ssd med ett verktygspaket för att utföra uppgraderingen för cirka 1 600 kronor (plus porto och eventuell moms). 27-tumsmodellen har kontakt för ssd även om du bara har en gammaldags hårddisk.

Om du tänker uppgradera eller installera en kort-baseras ssd är det viktigt att kolla upp att den verkligen passar din dator: Imac (sent 2012) har en annan kortplats än Imac (mitten av 2015), som är en annan kortplats än den på till exempel Mac Pro (sent 2013) och olika Macbook-modeller. Beetstech har en grundlig genomgång av de olika kontakterna Apple har använt genom åren.

Plocka isär datorn
Foto: Ifixit

Installera inte helt enkelt

De äldre Imac-modellerna med tjockare chassi var någorlunda enkla att montera isär för att komma åt innandömet och uppgradera komponenter. Den nyare designen med smala kanter från 2012 och framåt är betydligt krångligare. Ifixit har bra guider för både 21,5-tumsmodellen och 27-tumsmodellen, men det är alltså ingen barnlek att fixa hemma.

Att byta ut hårddisken mot en sata-baserad ssd är en något enklare procedur än att installera ett nytt ssd-kort.

Verktyget

Om du inte är sugen på att skära loss skärmen med en plast-pizzakniv och plocka isär datorn i sina beståndsdelar kan du gå till en auktoriserad verkstad som fixar det åt dig, men räkna med åtminstone ett par timmars arbetskostnad (plus ssd:n du köper och tar med dig till verkstaden).

Det mindre riskabla alternativet

Ett annat sätt att snabba upp din Imac är att skaffa en snabb extern thunderbolt-ssd och installera Mac OS på den så att du kan starta datorn därifrån istället från den interna. Det här gäller så klart bara Imac-modeller med thunderbolt, det vill säga modeller släppta tidigast i början av 2011.

Imac från 2011–2013 har thunderbolt 1, 2014 och 2015 thunderbolt 2, och Imac från 2017 och senare har thunderbolt 3. Med thunderbolt 1 är maxhastigheten 10 gigabit (1,25 gigabyte) per sekund. Med thunderbolt 2 dubbelt så snabbt och med thunderbolt 3 fyra gånger så snabbt. De snabbaste externa ssd:erna klarar upp mot 3 200 megabyte per sekund och kan alltså slå i taket på både thunderbolt 1 och 2.

Eftersom Imac ändå är en stationär dator kan det här vara ett bra sätt att hålla en äldre maskin användbar längre. Det blir inte riktigt lika snabbt som en utbytt intern disk, men en fördel är att när du väl uppgraderar i framtiden kommer thunderbolt-ssd:n fungera lika bra med den nya datorn.

OWC Express 4M2

En av de snabbaste och mest kostnadseffektiva externa ssd:erna du kan köpa i dag är OWC Express 4M2, ett chassi med plats för upp till fyra nvme-ssd:er för totalt upp till 8 terabyte extremt snabb lagring. Ett liknande men billigare alternativ är I-tec Mysafe M2 Thunderbolt 3. Den har bara en m.2-kortplats vilket räcker för upp till två terabyte. Färdigmonterade ssd:er (som därmed inte senare kan uppgraderas) är till exempel Samsung X5. De är dyrare för stora lagringsutrymmen men billigare för små.

En varning: Vi har sett rapporter om problem med Mac OS och Samsungs 970 Evo Plus-ssd:er, men den gamla 970 Evo fungerar bra.

Thunderbolt-lagring som säljs i dag har nästan alltid thunderbolt 3-anslutning, så du blir förmodligen tvungen att köpa en adapter om du inte har en Imac från 2017 eller senare. Apples adapter är bäst.