Om du inte sysslar med avancerad mediaproduktion eller spelar de allra senaste spelen, då kan en Imac med ganska många år på nacken fortfarande hänga med rätt bra.

Ta 2012 års 27-tumsmodell till exempel. Med fyrkärnig processor på upp till 3,4 gigahertz, med 3,9 gigahertz turbo boost, och upp till Geforce GTX 680MX med två gigabyte videominne är den snabbare än flera Macar som har släppts betydligt senare.

Men ett par saker gör att din gamla Imac kan kännas trögare än den faktiskt behöver vara: för lite minne och för långsam lagring.

Du kan enkelt själv köpa till och montera mer internminne i 27-tumsmodellerna av Imac, men om du är lite våghalsig och vill få ut ett par år till ur en åldrande maskin innan det blir dags att skaffa ny kan du fundera på att uppgradera till snabbare ssd-lagring.

Ssd-kort imac
Foto: Fledging

Den stora uppgraderingen

Har din gamla Imac en gammaldags hårddisk eller Fusion Drive kan du uppgradera till ssd för betydligt snabbare lagring, vilket får hela datorn att kännas kvickare. Det är en av de absolut största förbättringarna i användarupplevelsen av en dator, framför allt när du startar datorn och kör igång olika program.

Alla Imacar kan i princip uppgraderas med en ssd genom att byta ut hårddisken mot en sata-baserad (2,5-tums) ssd. Maxhastigheten med sata-gränssnittet är omkring 600 megabyte per sekund, men även om hårddiskar kan komma i närheten av det i teorin är ssd:er mångdubbelt snabba tack vare avsevärt kortare söktider.

Med Imac från slutet av 2012 och senare med Fusion Drive finns redan en inbyggd ssd. Den ingår som en del av Fusion Drive och kan bytas ut mot en betydligt rymligare och snabbare. Other World Computing säljer till exempel 480 gigabyte ssd med ett verktygspaket för att utföra uppgraderingen för cirka 1 600 kronor (plus porto och eventuell moms). 27-tumsmodellen har kontakt för ssd även om du bara har en gammaldags hårddisk.

Om du tänker uppgradera eller installera en kort-baseras ssd är det viktigt att kolla upp att den verkligen passar din dator: Imac (sent 2012) har en annan kortplats än Imac (mitten av 2015), som är en annan kortplats än den på till exempel Mac Pro (sent 2013) och olika Macbook-modeller. Beetstech har en grundlig genomgång av de olika kontakterna Apple har använt genom åren.

Plocka isär datorn
Foto: Ifixit

Installera inte helt enkelt

De äldre Imac-modellerna med tjockare chassi var någorlunda enkla att montera isär för att komma åt innandömet och uppgradera komponenter. Den nyare designen med smala kanter från 2012 och framåt är betydligt krångligare. Ifixit har bra guider för både 21,5-tumsmodellen och 27-tumsmodellen, men det är alltså ingen barnlek att fixa hemma.

Att byta ut hårddisken mot en sata-baserad ssd är en något enklare procedur än att installera ett nytt ssd-kort.

Verktyget

Om du inte är sugen på att skära loss skärmen med en plast-pizzakniv och plocka isär datorn i sina beståndsdelar kan du gå till en auktoriserad verkstad som fixar det åt dig, men räkna med åtminstone ett par timmars arbetskostnad (plus ssd:n du köper och tar med dig till verkstaden).

Det mindre riskabla alternativet

Ett annat sätt att snabba upp din Imac är att skaffa en extern ssd och använda den som startskiva för datorn. Om din Imac bara har en magnetisk hårddisk kommer det bli ett uppsving även om du ansluter den via usb, och kan ge erjäl skjuts om du ansluter via thunderbolt.

Usb är enklast och billigast, och blir dugligt snabbt så länge din Imac är från 2012 eller senare och har usb 3.0. Thunderbolt är lite krångligare men kan ge betydligt högre prestanda.

Imac från 2011–2013 har thunderbolt 1, 2014 och 2015 thunderbolt 2, och Imac från 2017 och senare har thunderbolt 3. Med thunderbolt 1 är maxhastigheten 10 gigabit (1,25 gigabyte) per sekund. Med thunderbolt 2 dubbelt så snabbt och med thunderbolt 3 fyra gånger så snabbt. De snabbaste externa ssd:erna klarar upp mot 3 200 megabyte per sekund och kan alltså slå i taket på både thunderbolt 1 och 2.

OWC Express 4M2

Ett problem med att använda moderna thunderbolt 3-diskar med äldre Imac-modeller är att de inte kan få ström via thunderbolt 1/2. Raidkabinett och liknande har nästan alltid det, men en del mindre diskar som Samsung T5 och chassit I-tec Mysafe M2 Thunderbolt 3 saknar det. För att ansluta en sådan disk behöver du en thunderbolt 3-docka ansluten med Apples thunderbolt 3-till-2-adapter som kan förse disken med ström.

Du kan också försöka hitta ett gammalt thunderbolt 2-chassi för pci-expresskort, i vilket du kan sätta en nvme-adapter och installera valfri nvme-ssd, eller ett raid-kabinett som du monterar flera sata-ssd:er och använder raid 0 (stripe) för att snabba upp.

En varning: Vi har sett rapporter om problem med Mac OS och Samsungs 970 Evo Plus-ssd:er, men den gamla 970 Evo fungerar bra.