Vi har hört tidigare att Face ID blev klart precis i tid för att inkluderas i Iphone X, och att Apple innan dess även utforskade möjligheterna att placera Touch ID under skärmen på något sätt för att kunna göra skärmen heltäckande.

Nu har amerikanska patentverket publicerat en patentansökan på en av de tekniker Apple undersökte och kunde ha använt för att åstadkomma detta.

Patentet visar en teknik som använder mikroskopiska hål i skärmen som släpper igenom ljus till en sensor. Lysdioder längs sidorna av skärmen kan lysa upp mot fingret och det ljuset kan sedan studsa och nå sensorn. Apple skriver att skärmens egna ljus skulle kunde utnyttjas till det, men genom att använda separata ljuskällor går det att till exempel använda infrarött istället för synligt ljus.

I ansökan inkluderade Apple exempelbilder tagna med hårdvaruprototyper, som visar hur mycket detaljer sensorn kan snabba upp genom de små hålen.

Apple kommer förmodligen aldrig utnyttja tekniken eftersom Face ID har visat sig fungera så bra och enligt företaget ännu säkrare än Touch ID.