Iphone har en inbyggd funktion för att skapa små korta animationer – Live Photos. Det fungerar när du delar bilderna med andra Apple-användare (åtminstone så länge de har någorlunda nya prylar och har uppdaterat systemet) och till exempel på Facebook. Men det är knappast en universell standard som gif-animationer.

Det finns flera sätt att konvertera både videor och Live Photos till giffar direkt på Iphone. Här är tre av de enklaste.

Live Photo

1. Spara Live Photo som gif

Den enda inbyggda tekniken vi känner till. Öppna Bilder och välj Album. Skrolla ner till avdelningen Medietyper och välj Live Photo-bilder. Välj ett Live Photo du vill göra om till gif och svep sedan uppåt på bilden. Under Effekter kan du sedan välja Loopa eller Studsa. Dela sedan animationen via till exempel mejl eller Twitter så blir den en gif.

Genvägar

2. Utnyttja Genvägar

Appen Genvägar ger tillgång till enorm kraft i form av arbetsflöden som automatiskt kan genomföra en massa olika funktioner som annars hade varit rejält tidsödande. Förutom att bygga egna arbetsflöden kan du ladda ner och installera redan skapade. Två sådana är Convert Burst to GIF och Video to GIF. Den första konverterar en bildserie, det vill säga en samling foton du tar genom att trycka och hålla slutarknappen intryckt en stund. Den andra gör precis vad namnet säger – konverterar video till animerade giffar.

3. Använd tredjepartsappar

Det finns en rad tredjepartsappar på App Store som hjälper dig skapa gif-animationer från bildserier, Live Photos och videor. Det ger dig betydligt fler möjligheter att finjustera resultatet, välja upplösning och allt möjligt annat. Vår favorit är Giphy men det finns många andra.

Översättning och bearbetning: Anders Lundberg.