Med släppet av IOS 12.3 och TV OS 12.3 kom också en ny version av TV, appen som samlar material från streaming- och onlinetjänster (däribland HBO och SVT Play), i en och samma app för IOS och TV OS. I höst kommer appen också till Mac OS.

Med uppdateringen kommer ett delvis nytt utseende och Sverige får vissa, men inte alla, nya funktioner i appen. Här är nyheterna vi får ta del av i Sverige.

Nyheter i TV-appen i IOS 12.3

Nya rekommendationer och en barnavdelning

Funktionen Nästa finns som tidigare kvar, där serier och filmer vi påbörjat serveras direkt på första sidan.

Nytt är däremot att användare av TV-appen med uppdateringen får fler personliga rekommenderationer, baserat på vad vi kollar på. Rekommendationerna samlas från mer än 150 appar och de över 100 000 filmer och serier som finns i Itunes.

I fliken Bibliotek, som fått en översyn, visas numera också material som användare köpt från Itunes. Filmerna och serierna kan sorteras efter nedladdat, genrer, nyligen tillagt, med mera.

Nytt är också en Barn-avdelning, som serverar material särskilt tänkt för de unga i hushållet. Innehållet här ska enligt uppgift inte var algoritm-baserat, utan utvalt av mänskliga redaktörer. Detta troligen för att undvika fadäser som bland annat Youtube orsakat, där olämpligt material seglat upp även i de delar som ska vara barnvänliga.


Nyheter i TV-appen i IOS 12.3

TV-appen nu på tv-apparater

I samma veva har TV-appen släppts på tv-apparater från Samsung. Alla smarta apparater från 2019 och vissa modeller från 2018 kan nu ladda ned appen TV till sin Samsung-tv. Med det kommer också stöd för Airplay 2, så vi kan strömma innehåll från en IOS-enhet eller en Mac direkt till tv:n. Detta kräver dock att enheten är uppdaterad till senaste programvara (IOS 12.3 respektive Mac OS 10.14.5).

Läs mer! Nya TV-appen rullas ut på Samsung-apparater

Stöd för Airplay 2 och även Homekit ska komma till Sony- och LG-apparater senare i år.

Den allra största nyheten – streamingtjänsten Apple TV Plus – kommer även den att nås från TV-appen på Apple TV, IOS, Mac OS och vissa tv-apparater, men det kommer först till hösten.


Det som inte kommer till Sverige

Sverige får dock inte ta del av alla nyheter i appen. Apple TV Channels verkar ännu inte komma till Sverige, i alla fall inte till 100 procent, men för amerikaner är det ett sätt att betala bara för precis de ”tv-kanaler” som önskas. Här finns exempelvis HBO, Starz, Showtime och MTV Hits.

Det kan dock hända att vissa kanaler kan köpas också i Sverige, även om Channels inte finns här officiellt. Apple skriver exempelvis på sina supportsidor, något kryptiskt, att vissa länder ändå "kanske kan prenumerera på Apple TV-kanaler i Apple TV-appen." Värt att testa alltså.

Tv-kanalerna kan även delas inom familjen med hjälp av Familjedelning för upp till sex olika familjemedlemmar.

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1789 kr.

Bästa pris just nu: 1879 kr