Imac må vara en, utan större överdrift, ikonisk allt-i-ett-dator vid det här laget. Men två problem med designen har hängt kvar ända sedan dagens design med en ”svävande” dator och skärm i ett paket, som introducerades med Imac G5 år 2004.

Problem ett – ergonomi

Skärmens övre kant ska enligt ergonomiska regler vara i höjd med ögonen, så att blicken mestadels riktas nedåt. Men med en skärm som inte går att höja eller sänka – däribland Imac – är det svårt att göra något åt det.

Men Satechis Stand Hub torde lösa det problemet för många användare. Ställningen höjer upp vår dator drygt fyra centimeter till över skrivbordet.

Under Stand Hub bildas ett litet utrymme som rymmer en Magic Trackpad eller en liten extern hårddisk och en Magic Mouse, men inte så mycket mer än så.

Står Imac däremot alldeles lagom högt redan nu, hjälps vi inte så mycket av Stand Hub. Då kan det vara bättre att kolla närmare på exempelvis Clamp Hub Pro från samma företag. Ingenting hindrar oss från att använda den med en annan dator eller skärm, men den är måttanpassad till just Imac och Imac Pro. Stand Hub klarar 22 kilo som mest.


Problem två – ständigt letande av portar

Men Stand Hub är alltså inte bara en ställning för Imac, utan agerar också usb-hubb. Portarna hamnar rakt framför oss, och är därmed betydligt lättare att hitta istället för att gissa sig fram på baksidan av Imac. Här finns:

  • 1 st. mikro-sd- och sd-kortläsare (uhs-I, upp till 104 Mbps).
  • 1 st. 3,5 mm hörlursuttag.
  • 3 st. usb 3 typ a-portar.
  • 1 st. usb typ c.

Det underlättar rejält att slippa leta portar på baksidan. Vill vi snabbt ladda en Iphone eller koppla in en extern hårddisk gör vi det direkt från framsidan. En ytterst diskret, vit led-indikator visar att hubben är korrekt ikopplad.

Usb-kopplingen ger upp till 5 gb/s sekund, så det är inga monsterhastigheter det rör sig om här, men fullt tillräckligt för mycket. Imac Pro-användare bör dock vara medvetna om att sd-kortläsaren (uhs-I) är långsammare än Imac Pros inbyggda (uhs-II).

En usb-adapter från typ c till typ a medföljer i förpackningen så användare med en äldre Imac utan thunderbolt 3/usb-c-portar kan använda ställningen. Ett tips kan dock vara att använda usb-a-adaptern även om du har en nyare Imac med thunderbolt-portar. Hubben använder bara usb för överföringen, inte thunderbolt, så om vi använder adaptern slipper vi slösa en värdefull thunderbolt-port i onödan.

Vi kan ladda en Iphone från usb-c- eller usb-a-portarna, men laddningen går långsammare än vi är vana vid från en modern Mac då det inte finns något stöd för usb power delivery.