Det är en på sätt och vis underlig maskin vi fått in för test. Det här är alltså 2019 års uppdaterade 21,5-tums-modell med en åttonde generationens sexkärnig Intel Core i5 på insidan, som kommer som standard i toppmodellen av 21,5-tumsstorleken.

Men i övrigt är allt standard: Bara 8 GB arbetsminne och en 1 TB stor Fusion Drive. Den senare parar en vanlig snurrande hårddisk med en liten 24 GB stor ssd. Det gör att datorn känns betydligt rappare än att vara utan ssd överhuvud taget, men en renodlad ssd är fortfarande att rekommendera om plånboken tillåter.

Läs även: Stort test av Imac

Grafikkortet är lyckligtvis ett dedikerat sådant, men bara Radeon Pro 560X, som är ett steg upp från 555X i mellanmodellen av Imac. Vega-grafik finns som tillval. Så här ser vår testdator ut:

  • Imac 21,5 tum 4k-skärm
  • Intel Core i5 3,0 GHz sexkärnig (åttonde generationen), med Turbo Boost upp till 4,1 gHz.
  • 8 GB 2 666 MHz ddr4-minne.
  • 1 TB Fusion Drive
  • Radeon Pro 560X med 4 GB gddr5-minne

Det är en klart kompetent processor parad med ganska gammalmodiga prestanda på annat håll, så visst är vi nyfikna att se vad den går för.

Som referens testar vi även Macbook Pro 15 tum från 2018, för att få en jämförelse med en bärbar maskin. Även vår Macbook Pro är utrustad med en sexkärnig Intel Core-processor, men i övrigt är jämförelsen inte helt rättvis då det rör sig om en maxad toppmodell med massor av hypersnabb ssd-lagring och 32 GB arbetsminne.

Vi testar cpu-prestanda i Geekbench och i det nya, mer krävande Cinebench R20. Gpu-prestanda testar vi i Geekbench Metal- samt Open CL-test. Vi testar även cpu- samt gpu-prestanda i det mer gaming-orienterade testet Unigene Heaven.

Sedan testar vi även lagringens hastighet i AJA skriv- och lästest, som främst testar med video- och postproduktion i åtanke och simulerar hur det är att skriva och läsa video till lagringen.


Geekbench: Enkel och multitrådad cpu-prestanda

Imac 21,5 tum sex kärnor test

Cinebench R20

Imac 21,5 tum sex kärnor prestandatest

Geekbench: Open CL

Imac 21,5 tum sex kärnor test

Geekbench: Metal

Imac 21,5 tum sex kärnor prestandatest

Unigene Heaven

Imac 21,5 tum sex kärnor prestandatest

AJA Disk Speed

Imac 21,5 tum sex kärnor prestandatest
I mer krävande användning visar Fusion Drive och ssd stora skillnader.

Macbook Pro vinner fortfarande på cpu-tester med sin Core i9-processor (2,9 gHz, Turbo Boost till 4,8 gHz), och med väldigt stor marginal i lagringstestet med sin ssd-lagring. Men så är det också en dator som kostar åtskilliga tusenlappar mer.

Har vi med det i beräkningen klarar sig Imac rätt bra, den har trots allt underlägsen hårdvara i denna jämförelse. Imac tar å andra sidan igen sig i grafiktesterna.

Apple iMac - 2,3GHz DC 8GB 1TB 21,5" Pris vid test: 11490 kr.

Bästa pris just nu: 10490 kr