En av de mest intressanta juridiska stridigheterna i teknikvärlden på senare år är på väg att rullas upp. Under tisdagen beslutade amerikanska högsta domstolen att den grupp Iphone-ägare som tidigare ansökt om stämning nu kan gå vidare med sin stämningsansökan, skriver CNN. Gruppen menar att Apple i själva verket driver ett monopol med sin App Store.

Som bekant får bara appar godkända av Apple enligt uppsatta regler verka i butiken och därmed finnas på IOS-plattformen. För Apple är det ett aktivt val att kurera sin app-butik för bästa upplevelse. Högsta domstolen har alltså inte tagit ett beslut i frågan, men man öppnar nu för denna grupp Iphone-ägare att stämma Apple.

Uppdatering kl 18:10:

Apple säger i en kommentar till MacWorld att App Store inte på något sätt är att likna vid ett monopol. Bland annat säger en representant för företaget:

– Utvecklare har en rad olika plattformar att välja mellan för att leverera sin mjukvara, från andra app-butiker till smart tv-apparater till spelkonsoler. Vi jobbar hårt varje dag för att göra vår butik till den bästa, säkraste och mest konkurrenskraftiga i världen.

Oavsett vad, när detta rullas upp lär det säkerligen ses som ett avgörande domslut för hur teknikföretag ska sälja sina produkter på online-plattformar utan att bryta mot monopollagstiftning.

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 8390 kr.

Bästa pris just nu: 6490 kr