Vi kan räkna de påstådda nyheterna i höstens Iphone-modeller på våra händer:

  • Fler kameror på alla modeller, som placeras i en upphöjd fyrkant
  • Två nya färger på efterföljaren till Iphone XR
  • Aningen större batterier för att tillåta bilateral trådlös laddning – en Iphone kan ladda upp Airpods och andra prylar med trådlös laddning
  • A13-processor
  • Kanske en mer kraftfull laddare
  • Annorlunda antennteknologi
  • Ny design på mute-knappen

Det finns några fler Iphone 2019-rykten, men mycket mer spännande än så här är faktiskt inte ryktesgången just nu.

Iphone 11, Iphone XI
Foto: Onleaks / CashkaroSå här kan nästa Iphone XS se ut.

Visst, det är fortfarande fyra månader kvar till Iphone lanseras och mycket kan hända innan Tim Cook kliver upp på scen inför den sedvanliga Iphone-lanseringen i september. Kanske har Apple varit ovanligt duktiga på att gömma hårdvarunyheter från nyfikna ögon den här gången. Men troligen inte.

I stället är det mer troligt att Apple håller på att anpassa sig till en ny värld, där varje Iphone-uppdatering känns som en s-uppdatering.

Mjukvara kan bli den verkliga räddningen

Det som kan rädda höstens Iphone från att bli den tristaste uppdateringen hittills, och mer nyhetsbefriad än både Iphone 5S och Iphone 7, är mjukvara.

Apple satsar mer än någonsin på tjänster och mjukvara, och det är utan tvekan det som är framtiden för Apple att ta vid från en falnande Iphone.

Google har flera gånger visat att man kan göra mycket med bara en kamera, och den imponerande Night Sight-funktionen i Pixel-telefonerna bör kopieras skamlöst och omedelbart.

Även Apple själva har redan visat att mjukvara kan stå för betydande framsteg i Iphone. Smart hdr i Iphone XS var en verkligt bra nyhet för kameran i 2018 års Iphone. Faktiskt något som kunde göra det värt att uppgradera från en äldre modell bara för hdr-funktionen, i alla fall för någon som är ordentligt fotointresserad.

Och det var alltså en nyhet som är i stort sett bara mjukvarubaserad – kamerorna fick inga egentliga hårdvaruuppdateringar.

Läs även: Allt om nästa Iphone

Vad Apple kommer göra med de tre kamerorna på baksidan i form är långt mer intressant än att mobilerna råkar få en kvadratisk kameraupphöjning. Eller nya färger på Iphone XR.

Vi hoppas innerligt att 2019 blir året då Iphone får mjukvarunyheter som visar sig vara mer intressanta än hårdvarunyheterna. För just nu ser Iphone 2019 sjukt tråkig ut.

Apple iPhone XS Max 64GB Pris vid test: 11895 kr.

Bästa pris just nu: 7480 kr