Bakom Vypr VPN står moderbolaget Golden Frog, baserade i Schweiz. Vypr Vpn bjuder på en gedigen och funktionsrik tjänst med appar för en rad olika enheter, bland annat IOS, Android, Android TV, Windows och, som vi testar här, för Mac OS.

Vypr Vpn ger tillgång till över 700 servrar, på 70 platser och på sex olika kontinenter. Det gör Vypr till en rätt stor tjänst, även om det är en bit kvar till exempelvis jätten Express VPN med dess över 2 000 servrar.

Mac-klienten som vi alltså fokuserar på här är helt okej, men långt i från bäst i klassen. Den är dock relativt lättnavigerad samtidigt som den ger avancerade kontroller (vi kan till och med välja krypteringsteknik), för den som vill kunna finjustera bland inställningarna.

Vypr VPN

Ett enda klick ansluter oss direkt till den snabbaste servern för tillfället – det uppskattas. Vill vi välja en server i ett specifikt land öppnar vi en undermeny där vi kan söka servrar efter kontinent och spara favorit-servrar.

Här får vi även ett automatiskt ping-test för servrarna för att få en idé om hur snabbt de svarar. Det enda som saknas är en världskarta, det i alla fall enligt oss absolut smartaste och mest pedagogiska sättet att välja virtuell plats.


Sparar inga loggar, sedan nyligen

Vypr kan stoltsera med stark AES-256-kryptering och en inbyggd kill switch. Dessutom finns som sagt en automatisk blockering av skumma sajter. Som Mac-användare uppskattar vi också att vi kan välja att enbart använda programmet från menylisten, så programmet inte tar upp plats i Dock i onödan.

Vi kan också välja att att bara använda vpn till vissa program, exempelvis att köra Safari från en amerikansk server med vi fortsätter använda Mac App Store på vår lokala plats. En bra detalj.

När det kommer till integritet och anonymitet på nätet gör Vypr inget extra förutom det mest förväntade. Moderbolaget Golden Frog har en zero log-policy och man lovar att inte spara några loggar över huvud taget, men detta är relativt nytt. Tidigare sparade man information om datamängd, hur lång tid en anslutning tog att upprätta och användarens ip-adress i 30 dagar.

Det ska man nu alltså ha slutat med, och Vypr Vpn hör till de bättre på integritetsfronten. Det finns dock de som gör ännu mer, exempelvis svenska Mullvad som håller fanan väldigt högt för integritet på nätet. Med Vypr finns inga helt anonyma betalningsalternativ och vi behöver registrera ett konto för att använda tjänsten. Hela integritetspolicyn finns att läsa här.


Svajiga hastigheter

Vad gäller hastigheter blir vi dock mer konfunderade. Hastigheten går ned betänkligt på svenska servrar, här lyckas vi bara behålla lite mer än en fjärdedel av vår ursprungliga hastighet. Andra tjänster har gett betydligt bättre resultat.

Vi får faktiskt ett lite bättre resultat på brittiska servrar, där vi behåller strax under 40 procent av hastigheterna. På amerikanska servrar är det dock som allra sämst: Vi får bara behålla 12 ynka procent av vad vårt nätverk vanligtvis kan ge.

Det kan visserligen fungera, beroende på hur snabbt vårt nätverk är vanligtvis, men bra är det knappast. Ser vi fram emot att avnjuta hela Netflix amerikanska utbud är det dock möjligt. Vi lyckas (med ett Vypr Premium-abonnemang) komma åt amerikanska Netflix efter att ha testat ett par olika servrar. Men hastigheterna kunde som sagt vara betydligt bättre.


Två olika abonnemang

Till skillnad från många andra tjänster har Vypr två olika prissteg: en basmodell där vpn för tre enheter ingår, och en premiumplan där fem enheter kan anslutas samtidigt och som ger tillgång till Chameleon-protokollet som kringgår vpn-blockerare.

Priserna varier från ganska högt om vi bara köper en månad åt gången – cirka 100 kronor för Vypr och 130 kronor för Vypr Premium – till betydligt lägre priser om vi binder upp oss på ett helt år: Motsvarande cirka 50 kronor i månaden för baspaketet och 65 kronor för Premium-alternativet.

En tre dagar gratis provperiod finns men vi måste ange vår betalinformation för att kunna testa, så kom ihåg att avsluta prenumerationen om du inte är nöjd, annars dras pengar för det valda abonnemanget per automatik. Däremot finns det ingen pengarna tillbaka-garanti.


Omdöme

Vypr gör en del saker helt rätt, med många funktioner och till med en enkel malware-blockerare. Priserna är i mellanskiktet men hastigheterna är oroväckande låga – även på svenska servrar. Det drar tyvärr ned betyget.

Fakta: Vypr VPN

Testad: Maj 2019.
Kontakt: Golden Frog
Fakta och mätresultat: 700 servrar på 70 platser (i okänt antal länder). 13,5 mbit/s (52 mbit/s utan vpn). 70 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Ingen uppgift.
Övrigt: Kill switch, 24/7-support via mejl eller chatt, malware-blockering, 24/7-support.
Pris: Cirka 100 kronor i månaden för en månad, 130 kronor för Premium. Eller cirka 50 kronor i månaden i 12 månader, 65 kronor i månaden för Premium i ett år. Upp till tre enheter, fem enheter vid Premium-abonnemang.

plus

Malware-skydd.
Streamingstöd.
Kill switch.

minus

Svajiga hastigheter.
Mac-klient kan bli ännu lite bättre.

Betyg: 3 av 5