Spåkulan säger att det kommer en hel del intressanta Mac-nyheter under året, faktiskt kan det bli det mest spännande Mac-året på mycket länge. Observera att vi gissar och spekulerar helt fritt här i en rad fantasiscenarion, i en frisk blandning av önsketänkande och cynism. Ta det hela som kvalificerade gissningar och önskningar, helt enkelt.

Här är några fantasiscenarion för Mac under 2019, om vi tillåts drömma helt fritt.


Mac OS får mängder av nya program tack vare IOS

Marzipan kommer att under 2019 ge Mac en välbehövlig boost, i alla fall på Mac App Store-fronten. Tack vare Apples marsipanprojekt kan utvecklare ta appar från IOS till Mac OS med enkla medel.

I ett svep kan vi snart använda favoritprogram från IOS också på Mac, som Overcast, Instagram-appen, favorit-Reddit-klienten och Swish, direkt från Macen.

Den populära kom ihåg-appen Due skrotar äntligen sin lastgamla Mac-version för att istället använda IOS-verisonen också på Mac, och flera Mac-versioner av populära appar som tidigare kostat pengar kan nu laddas ned gratis för den som redan har IOS-versionen.

En del appar känns visserligen lite onaturliga att använda med mus och tangentbord istället för fingrar, och programmen har en del initiala buggar, men det lovar i alla fall gott för framtiden. Hur det här påverkar utvecklingen av klassiska proffsprogram från exempelvis Adobe återstår att se, men de lär inte försvinna i första taget.


Macbook 12 tum
Foto: Foto: Roman Loyola/IDG

Apple visar sin första Mac med arm-processor

Detta på WWDC 2019, och tillsammans med en ny Mac Pro (och en överraskning, läs nedan) blir dessa de enda hårvarunyheterna på det årets utvecklarkonferens. Det är i grunden en uppdaterad Macbook 12 tum, men som är dubbelt så snabb som med det tidigare Intel Core M-chippet och med 50 procent bättre batteritid. Allt tack vare ett nytt M13X-chipp på insidan – den första “Iphone-processorn” i en Mac, men såklart med ett ”M” för Mac i namnet.

Intels aktie rasar och rykten går att relationen med Apple aldrig varit frostigare. Först 5g-sveket, och nu detta. Samtidigt sprids uppgifter om att Apple vid WWDC 2019 ska påbörja resan från Intel-arkitektur till Apples egna A-processorer, precis som man bytte från Power PC till Intel. År 2023 är alla nya Macar arm-baserade.


Apple släpper en hopfällbar hybrid med pekskärm och touch-optimerat Mac OS

IOS popularitet, pekskärmars intuivitet, arm-processorns intåg och IOS-appar på Mac med Marzipan kan bara leda till en sak:

”One more thing” på WWDC 2019 är Apples första hybriddator; en bärbar dator med fast tangentbord och pekskärm. Kort och gott en Mac-IOS-mutant.

Denna Mac kan till en början bara köra program från Mac App Store. En del stönar över det. Andra jublar över att ”Apple äntligen släpper något helt nytt” och klagar samtidigt över att den borde ha släppts 2015. Lansering sker 2020 till en okänd prislapp.


Mac Pro är precis allt vi har drömt om

Apple visar till slut upp Mac Pro på WWDC. Det är ett modulärt och utbyggbart system som vare sig har problem med kylning eller upplevs som begränsad. Komponenterna är högkvalitativa med (självklart) bara snabb ssd-lagring, Xeon-processorer och många grafikprocessorval (dock bara AMD).

Eftersom det är ett modulärt system blir Mac Pro inte heller avskräckande dyr. Dyr, javisst, men inte ohemult, plånboksbrännande dyr. Vi köper precis de komponenter och den standard vi behöver – kanske en liten ssd, enklaste grafiken, men snabbaste processorn – och kan lägga till fler moduler allt eftersom.

Modulerna är enkla att byta, det finns stora variationer, och framför allt det är ingen övergående trend eller teknik – Apple lovar att ge datorn och modulerna service och stöd i minst fem år. Apple lovar att datorn och moduler ska finnas till försäljning från december 2019.


Skärmen försenas – det kommer två istället

Tyvärr är den tillhörande 30 tum stora mini-led 6k-skärmen som visas tillsammans med Mac Pro både snordyr och försenad: 36 995 kronor och ”släpps 2020”. Bedömare skriver långa krönikor om att det här inte får bli ännu en Airpower-fadäs. Phil Schiller skriver i något mejl till någon att ”skärmen kommer 2020. Vi vill göra den på rätt sätt”.

Som plåster på såren släpper Apple en mindre och mer traditionell thunderbolt 3 4k-skärm som ersätter LG Ultrafine som Apples rekommenderade förstahandsval till Mac. Den släpps samtidigt som Mac Pro och för mindre än halva prislappen mot 6k-skärmen.


Mindre uppdateringar: Imac Pro och Macbook Pro

Imac Pro uppdateras med en ny generation Xeon-processorer och uppdaterad grafik.

På Macbook Pro och Air-fronten är det tystare. Båda modellerna får uppdaterade specifikationer under andra halvan av 2019 men med samma design – och samma tangentbord. Det tisslas och tasslas fortfarande om en större uppdatering 2020, med en helt ny design.


Hur mycket av detta blir sant? En del är mer troligt än annat, som vad Marzipan kan komma att innebära för appar på Mac. En Mac-hybrid och arm-övergång lurar visserligen runt hörnet, men 2019 kan fortfarande vara för tidigt. Det återstår att se, och redan på WWDC i juni lär de första nyheterna komma.