Inbördes konkurrens är knappast en väg framåt för Apple, men med Apples uppdelade förvaltning av Mac OS och IOS-enheter driver företaget på samma gång två olika idéer om vad en dator ska vara.

Den senaste tiden har ryktesgången ännu mer rört om i grytan, när uppgifter om att möss och pekplattor – inmatningsdon hittills förbehållna enbart Mac OS – kan få stöd även i nästa version av IOS.

Läs också: Här är allt Mark Gurman tror vi får se på WWDC

Dessa uppgifter har tolkats väldigt olika. En del menar att det kan förbättra produktivteten på IOS-enheter rejält. Andra menar att det är totalt onödigt på IOS.

Här ska vi dock argumentera för något helt annat än om en pekplatta för IOS är bra eller dåligt. Utan att det är givet att detta bör betyda att en Mac (åtminstone en modell) med pekskärm är ett givet nästa steg.


Bortom beröring

Den lilla, gamla Macbook Air 11 tum är en fantastisk liten maskin. Undertecknad har använt modellen i totalt åtta år, men även den 2014-modell som denna text skrivs på börjar känna av tidens tand.

Macbook Air 11 tum
Foto: Apple

11-tumsstorleken har alltid gjort det lite enklare att ta med sig Macen i väskan. Inte för att en Ipad är tyngre och klumpigare, men för att Macen känns mer kapabel.

Men när denna dator väl ska ersättas är det svårt att se vad som kan efterträda denna lilla krabat. Inget av alternativen är särskilt upphetsande. Nya Macbook Air är såklart den naturliga efterträdaren, men Macbook 12 tum matchar det gamla 11-tumsformatet mycket närmare.

Vi tittar i spåkulan: Allt som kan hända Mac under 2019

Alla dessa maskiner skulle vara ett stort steg upp vad gäller prestanda, och inte minst skärmkvalitet. Gamla 11-tummaren har inte ens en retina-skärm. Men nästa Mac hade gärna fått vara något ännu mer omvälvande än bara en Macbook Air med högre upplösning.

En Mac med pekskärm skulle vara just omvälvande.


Iphone pekskärm Mac

Att peta på en skärm är norm numera

Alldeles oavsett vad vi tycker om det har det blivit normen för hur vi interagerar med alla möjliga typer av enheter idag. När trycker vi inte på pekskärmar? Allt från bankomater och betalterminaler till biljettmaskiner använder pekskärmar. Det är det mest naturliga sättet att interagera med en maskin.

Som det ser ut i dag har i stort sett alla Apples prylar någon form av pekfunktion, även Homepod, Airpods och fjärrkontrollen till Apple TV. Så varför inte Mac? Många är vi nog som då och då instinktivt sträcker oss för att peka på Mac-skärmen efter att vi använt en Iphone eller Ipad, bara för att komma på oss själva med ett ”nej, just det”…

Om något så har Apples strävan efter att omdefiniera människa-dator-interaktion varit lite för framgångsrik (med inte minst Iphone). Hur mycket vi än uppskattar Macen kan den ibland känns lite lämnad i bakvattnet – den sista resten efter ett gammalt sätt att interagera med maskiner. Så kanske är det dags för en förändring nu.


Dags att börja peka

Nu är den perfekta tidpunkten att ta ett sådant kliv för Mac. Om Apple är berett att ge IOS – ett operativsystem utformat efter fingret – möjlighet att använda en pekare, signalerar det lite grann att Apple är berett att släppa på gamla spärrar och därmed slå ned en konstgjord barriär mellan Mac OS och IOS.

Och visst är det inte annat än rätt, om IOS får stöd för en klassisk datormus, att Mac rimligen också får möjlighet att använda en pekskärm.

Apple har redan annonserat den största, grundläggande förändringen som behövs för att göra detta möjligt – ny mjukvara. De så kallade Marzipan-apparna kommer börja leta sig till Mac senare under året, och de är i grunden utformade för ett pekgränssnitt.

Spel som är designade för IOS – särskilt de spel Apple finansierar i kommande prenumerationstjänsten Arcade – förlitar sig helt på att enheten har en pekskärm. Hur dessa spel ska kunna fungera lika bra på en Mac med tangentbord och mus återstår verkligen att se.

Med det sagt kommer det såklart krävas ett visst ”omtänk” kring vissa saker. Mac OS är fortfarande djupt rotat i just tangentbord och muspekare som inmatningsmetoder. Att göra Mac OS pekvänligt är inte omöjligt, men det kräver både tid och genomtänkta förändringar.

Apple har flera gånger gjort en poäng av att ta funktioner från IOS till Mac OS, men den största innovationen av dem alla har blivit kvar på IOS. Att hålla på sina gamla övertygelser kan till slut börja framstå som en inte så charmig omedgörlighet istället.

Inte för att Apple inte har ändrat sig förr. Att införa ett pekgränssnitt på Mac är inte sista utposten för Mac, utan en naturlig fortsättning.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.