Under förra kvartalet minskade intäkterna från Mac-försäljningen med fem procent, något som enligt Apples vd Tim Cook hänger samman med att Intel inte lyckats leverera tillräckligt många processorer.

Enligt Appleinsider är Tim Cooks kommentar ett tydligt tecken på att Apple förbereder sig på att byta ut Intels processorer mot sina egna Arm-baserade processorer inom en relativt nära framtid. Ser man till historien har nämligen Apple övergett både Motorolas 68k-processorer och IBM:s PowerPC-processorer när det uppstått leveransproblem, så det är inte otänkbart att historien upprepar sig.

De senaste åren har i stort sett samtliga processorlanseringar från Intel försenats och övergången från 14-nanometersteknik till 10-nanometersteknik går trögt. Samtidigt används 7-nanometersteknik i de Arm-processorer som återfinns i de senaste modellerna av Iphone och Ipad och utvecklingen mot 5-nanometersteknik har redan inletts.

Missa inte: Därför kommer Mac byta till Iphone-processorer (och snabbare än du tror)

Apple har i och med projektet Marzipan redan tagit de första stegen mot att göra det möjligt att köra samma program i både IOS och Mac OS, så det är inte helt otänkbart att vi får se den första Macen med Arm-processor redan om två år.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12990 kr.

Bästa pris just nu: 15611 kr