Private VPN har sin bas i Sverige, och lyder därmed under svenska lagar. För den som är intresserad av anonymitet och integritet på nätet är det välkommet att tjänsten har en tydlig anti-loggningspolicy, och företaget lovar att man inte ska spara onödig information om sina användare. Tjänstens integritetspolicy kunde varit lite tydligare, och de båda svenska konkurrenterna Mullvad och Ovpn är snålare med vilken information som hämtas.

Tjänsten är relativt liten i sammanhanget, med 150+ servrar i 60 länder. De största tjänsterna har tusentals servrar, men det behöver inte vara en nackdel. Det viktiga är att hastigheterna är goda, och det återkommer vi till.


Självsäkert streamingstöd

Private VPN är väldigt tydliga med att man ger stöd både för BBC Iplayer och Netflix, det står tydligt uttalat på tjänstens hemsida. Och visst fungerar det när vi testar, även om det inte alltid är helt lätt att hitta rätt servrar. I Mac-klienten finns ingen guidning för vilka servrar som lämpar sig bäst för streamingen, men när vi testar ett par olika amerikanska servrar för Netflix respektive brittiska för Iplayer hamnar vi i alla fall rätt till slut.

Test Private VPN för Mac
En enda lång lista med servrar.

Mac-klienten lämnar för övrigt en del att önska. Vi önskar att det fanns ett automatiskt val av servrar, istället för att vi ska anta att de servrar närmast vår egna geografiska position är de snabbaste. Inte heller får vi några ledtrådar om belastning på servrarna eller möjlighet att ping-testa.

En annan viktig detalj är att Mac-versionen saknar den kill switch som finns i Windows-klienten, det vill säga att klienten automatiskt bryter uppkopplingen om den tappar kontakten med sin server.

Test Private VPN för Mac

Vi hittar heller inget sätt att stänga bara fönstret och ikonen i Dock. När vi stänger fönstret stängs tjänsten av och vi loggas ut – verkligen ingen bra lösning. Däremot kan vi ta bort ikonen i menylisten, men den är mindre störande än att inte kunna stänga huvudfönstret. Kort sagt, Mac-klienten behöver en del jobb.


Hyfsade hastigheter till lågt pris

Hastigheterna är dock relativt goda. På svenska servrar lyckades vi behålla hälften av vår ursprungliga hastighet. Inte det bästa vi sett, men godkänt. Utländska servrar visade okej hastigheter, om än inte någon superfart. Vi behöll 25 procent av hastigheten, vilket bör borga för en relativt bra streamingupplevelse.

Priset varierar från drygt 70 kronor för en enstaka månad, ned till låga 35 kronor i månaden om vi är beredda att binda upp oss i ett år. Private VPN erbjuder en sju dagar gratis testperiod och en rätt generös, 30 dagar lång prova på-garanti så vi kan kräva pengarna tillbaka om vi inte är nöjda.

Supporten sker dessutom ”in-house”, snarare än att vara uthyrd till ett utomstående bolag. Det borde borga för bättre support och åtminstone den gång vi kontaktar supporten för ett enklare ärende får vi snabbt svar, dessutom på svenska.

Omdöme

Lågt pris, hyfsade hastigheter och bra streamingstöd talar för Private VPN. Men den som är ordentligt mån om integritet och anonymitet bör kolla närmare på alternativen Ovpn och Mullvad. Och Mac-klienten är nätt och jämnt godkänd. 

Fakta: Private VPN

Testad: April 2019.
Kontakt: Privat Kommunikation AB
Fakta och mätresultat: 150+ servrar i 60 länder. 32 mbit/s (64 mbit/s utan vpn). 125 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Ingen uppgift.
Övrigt: 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, kryptering, p2p-stöd, 24/7-support. Upp till sex enheter per konto.
Pris: Cirka 70 kronor i månaden för en månad, eller cirka 45 kronor i månaden i tre månader, eller cirka 35 kronor i månaden i ett år. Upp till sex enheter för alla abonnemang.

Testa Private VPN här!

plus

Lågt pris. 
Godkända hastigheter. 
Streamingstöd. 

minus

Mac-klienten behöver en del förbättringar.
Ingen kill switch.

Betyg: 4 av 5