Jämförda produkter: Airpods och Airpods Pro
Pris: Från 1 237 kronor hos Cdon (Airpods 2 gen med etui). 1 951 kronor hos Cdon (Airpods Pro med trådlöst laddningsetui).

”Magi för dina öron” säger Apple om sin nya trådlösa och brusreducerande variant av Airpods. Den största magin lär den nya brusreduceringen stå för, som bör kunna isolera omvärldens brus och oljud betydligt bättre än den öppna design som Airpods har.

Nu var Airpods Pro egentligen inte någon överraskning, vare sig till namn eller design. Ryktesmaskinen har gått flitigt framför allt den senaste tiden om att brusreducerande Airpods var i görningen hos Apple. Mer överraskande var då lanseringen, som skedde utan förvarning och bara genom ett pressmeddelande till omvärlden.

Apple fortsätter också att sälja ”vanliga” Airpods (andra generationen) till samma priser som tidigare, både med och utan trådlöst laddningsskal.


Brusreducering och transparent läge

Den klart största nyheten, och den enskilt viktigaste anledningen till välja Airpods Pro över Airpods, är utan tvekan brusreducering.

En utåtvänd och en inåtvänd mikrofon lyssnar till omgivningens ljud och skapar tillsammans med H1-chippet ett så kallat motljud, som anpassas till användarens öra liksom hörlurens passform i örat för att stänga ute oönskat ljud och därmed förbättra även ljudbilden. Ljudet anpassas sedan 200 gånger per sekund, alltså med fem millisekunders fördröjning.

Airpods mot Airpods Pro här är alla nyheter

Ett särskilt transparensläge finns också för att släppa igenom mer ljud, bra exempelvis i trafiken. Det aktiveras antingen från Kontrollcenter, eller genom att helt enkelt hålla på en ny trycksensor som sitter sitter på skaftet.


Airpods mot Airpods Pro

Adaptive EQ och bättre ljud

Inte bara brusreducering – även ljudet i sig ska ha blivit bättre än tidigare. Bland annat med hjälp av adaptiv EQ, som anpassar låg- och mellanfrekvens till lyssnarens öra för en mer omslutande ljudbild.

Hur bra det här fungerar och hur mycket bättre det låter jämfört med Airpods får ett framtida test utvisa.


Svett- och vattentåliga

Airpods Pro är nu officiellt ipx4-klassade, till skillnad från vanliga Airpods. Det är inte världens starkaste klassning direkt, men det ska skydda mot svett under hårda träningspass och stänk av vatten.

Apple säger kort och gott att Airpods Pro klarar svett och vatten för sport och träning som inte är i vatten.


Bättre passform och öronskanning

Brusreduceringen i Airpods Pro drar också nytta av att hörlurarna fått en ny form som även fysiskt stänger ute mer ljud än tidigare Airpods. Längst ut sitter nu ett par ”örontoppar” som isolerar mer ljud, och som dessutom kan ge bättre passform än vanliga Airpods med sin mer öppna form.

Med i paketet följer örontoppar i tre olika storlekar. Dessutom finns en ny mjukvarufunktion som skannar av ditt öra och ser om passformen behöver förbättras, alltså byta storlek på örontoppen.


Vikt och form

Med en ny design på hörlurarna, framför allt med ett kortare skaft, kommer också laddningsetuiet i en ny, plattare form. Varje hörlur är också aningen tyngre än Airpods.

Airpods Pro nyheter

Airpods

 • Höjd: 53,5 mm
 • Bredd: 44,3 mm
 • Djup: 21,3 mm
 • Vikt per hörlur: 4 gram
 • Vikt totalt: 40 gram
 

Airpods Pro

 • Höjd: 45,2 mm
 • Bredd: 60,6 mm
 • Djup: 21,7 mm
 • Vikt per hörlur: 5,4 gram
 • Vikt totalt: 45,6 gram


Airpods mot Airpods Pro

Bättre – och sämre – batteritid

Airpods Pro kan spela musik eller annat ljud i 4,5 timmar, enligt Apples siffror, innan de måste laddas i sitt laddningsetui. Det är en halvtimme kortare än Airpods, och det är troligt att brusreduceringen är boven i dramat. Samtalstiden är dock något bättre, 3,5 timmar mot tre timmar för Airpods.

Den totala batteritiden med laddningsetuiet medräknat är dock densamma som tidigare, 24 timmar.


Höga systemkrav

Har du en Iphone 6 (som ju bara klarar IOS 12) eller en första generationens Apple Watch (Watch OS 4) kan du inte använda Airpods Pro med alla dess funktioner. Hörlurarna har nämligen väldigt höga systemkrav. För att kunna använda de krävs något av följande:

 • IOS 13.2 eller senare.
 • Ipad OS 13.2 eller senare
 • Watch OS 6.1 eller senare
 • Mac OS 10.15.1 Catalina eller senare

Lyssna tillsammans-funktionen stöds heller inte på Iphone SE, Iphone 6S eller Iphone 7.

Airpods Pro har dock precis som Airpods en vanlig bluetooth-anslutning och kan användas till annat än Apple-enheter, men då fungerar inte alla funktioner. Om det på samma sätt går att ansluta till äldre Apple-enheter har vi inte haft möjlighet att testa.


Högre pris

Airpods Pro kostar 3 195 kronor när de börjar säljas i Sverige onsdagen den 30 oktober. Det är dyrare än andra generationens Airpods, som kostar 1 995 kronor i Apple Store med vanligt laddningsskal och 2 495 kronor med ett trådlöst laddningsskal.

I verkligheten är dock prisskillnaden ännu större då det ofta går att hitta Airpods för lägre pris än Apples rekommenderade, ofta från runt 1 500 kronor utan trådlöst laddningsskal. Då är prisskillnaden plötsligt 1 700 kronor.


Några nyheter i korthet

 • En usb-c till lightning-sladd följer med i förpackningen, till skillnad från usb-a till lightning i Airpods.
 • Trådlöst laddningsskal ingår i priset, medan det kostar extra till Airpods.
 • På skaftet finns nya gester för att styra uppspelningen, eller snarare tryck. Ett tryck pausar musiken eller svarar på ett samtal, två tryck hoppar till nästa låt och tre tryck går tillbaka ett steg. Precis som den fysiska knappen på sladdlurarna Earpods. Ett långt tryck växlar mellan brusreducering och transparens. Siri aktiveras genom att säga "Hej Siri".