Testad produkt: Airpods Pro
Pris: 2 489 kronor hos Amazon Sverige

Det har sagts förr men tål att sägas igen: Apple är som bäst när de tar något krångligt och pillrigt och gör det bekymmersfritt. Airpods Pro är ett perfekt exempel på det.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Apple tar sin toksuccé Airpods och förbättrar komfort, passform och ljudkvalitet, samtidigt som man lägger till aktiv brusreducering och ett transparent läge. Även om ljudkvaliteten hade kunnat vara ännu lite bättre för denna prislapp är det här inget annat än ett givet val för Iphone-användaren. 

Positivt

  • Lysande passform och komfort.
  • Kompakt, trådlöst laddningsskal.
  • Bra aktiv brusreducering.

Negativt

  • Ljudet bara godkänt sett till prislappen.
  • Batteritiden inte bäst i klassen.
Det här är inte världens första trådlösa in ear-lurar med brusreducering, och det är inte heller de mest välljudande hörlurar du kan lyssna på. Men de låter tillräckligt bra, och framför allt är de så enkla att leva med att det är svårt att alls gå tillbaka till något annat efter att ha använd Airpods Pro.

Gör trådlöst lite enklare

MacWorld rekommenderar

Apples första Airpods har varit inget mindre än en dundersuccé, och inte för att Apple uppfann kategorin true wireless-hörlurar, utan för att Apple gjorde hörlurarna enklare att använda än konkurrenternas.

Apple har gjort trådlösa hörlurar nästan lika enkla att använda som trådbundna hörlurar. Den första parkopplingsprocessen, som du bara behöver göra en gång, består av att du öppnar locket, väntar någon sekund, trycker på en knapp – och så är det klart.

Hörlurarna vet när de inte är i ditt öra längre, och pausar då musiken. Ljudet är tillräckligt bra för att de flesta ska vara nöjda, och fodralet är tillräckligt litet för att passa i en ficka.

Med Airpods Pro har Apple justerat designen en aning, förbättrat ljudkvaliteten en hel del och lagt till aktiv brusreducering.

Airpods Pro är ”peak Apple” – höjden av vad detta företag kan åstadkomma. Precis som med Airpods är det här inte egentligen en ny uppfinning. Airpods Pro är inte självklart bättre än de bästa trådlösa hörlurarna i prisklassen. Men Airpods Pro är så genomtänkt ned i minsta detalj, så enkla och så bekymmersfria, att det genast blir irriterande att gå tillbaka till något annat än Airpods igen.


Designen är svår att slå

Laddningsetuiet är nu både kortare och bredare än versionen till ”vanliga” Airpods (som fortfarande säljs), och inkluderar nu trådlös laddning vare sig du vill ha det eller ej – det finns inget sätt att köpa Airpods Pro utan ett trådlöst laddningsskal.

Etuiet är totalt sett lite större, men fortfarande lika enkelt att sätta i vilken ficka som helst. Hörlurarna liksom sugs på plats med magneter i sina utrymmen i skalet, och locket stängs med samma konstigt tillfredsställande klick som tidigare.

Test av Airpods Pro
Foto: Apple

Varför har inga av Apples konkurrenter lyckats efterlikna detta? Ända sedan Apple släppte Airpods för tre (!) år sedan har Apples variant varit minst och smidigast av alla olika true wireless-modeller. Enklare att sätta i fickan, enklare att släppa hörlurarna på plats i skalet och enklare att parkoppla. Här är vi extra tacksamma att Apple kunnat lägga till både brusreducering och mer tättsittande örontoppar i silikon, utan att offra den lilla storleken eller hur enkelt handhavandet av hörlurarna är.

Själva hörlurarna ser i grunden likadana ut, med samma blanka, vita plast. Skaften har dock blivit kortare, vilket också får dem att se lite mindre knäppa ut när de sitter i öronen. Dessutom bidrar det till en bättre viktbalans, som tillsammans med örontopparna gör att de sitter ytterligare lite bättre i öronen.

Det senare är också den mest uppenbara skillnaden med Airpods Pro. Silikontopparna isolerar mer ljud från omvärlden och förbättrar basresponsen i det du lyssnar på.

Test av Airpods Pro
Foto: Jason Cross/IDG

Med i skalet följer tre olika örontoppar i storlekarna small, medium och large. I Iphones inställningar finns numera en liten funktion för att testa passformen, och ge bästa möjliga både ljud och ljudisolering. Om du skaffar Airpods Pro, testa gärna de olika storlekarna och gör testet för att hitta båda bästa isolering och bästa komfort. I detta test gav både small och medium godkänt resultat i passformtestet, men de små var betydligt mer bekväma.

Airpods Pro test
Foto: Jason Cross/IDG

De vanliga Airpods är inte direkt okomfortabla, men för många användare sitter de inte kvar i öronen tillräckligt bra. Vid mycket rörelse behöver hörlurarna ofta tryckas tillbaka in i öronen lite grann för att inte ramla ut. Ännu värre är det vid ett hårt träningspass.

För dig som har haft svårt att få Airpods att sitta kvar – Airpods Pro kan mycket väl vara lösningen. Pro-modellen lyckas med kombinationen att vara lätta och väldigt bekväma i öronen, samtidigt som de sitter kvar även vid ett hårdare träningspass. Sätt dem på plats i öronen – och glöm bort dem. Det är inte många hörlurar som klarar det senare, att vara så bekväma att de glöms bort.

Airpods Pro har också fått nya kontroller för att styra de viktigaste funktionerna. Istället för att lätt ”slå” på hörlurarna som med vanliga Airpods, finns nu en tryckkänslig, markerad yta på vardera hörlur. Funktionen härmar precis de kontroller som finns på de trådade hörlurarna Earpods: ett tryck pausar eller spelar, alternativt svarar på ett samtal. Två tryck hoppar framåt ett steg, tre snabba tryck hoppar ett steg bakåt.

Ett långt tryck aktiverar transparent läge, alternativt brusreducering, och Siri aktiveras med att säga ”Hej Siri”. Precis som tidigare kan kontrollerna ändras efter personlig smak, om du exempelvis vill att Siri ska aktiveras med ett långt tryck istället.

Att trycka på hörlurarna är dock lite märkligt. Det är inte en knapp, ingenting rör på sig. Däremot får Apple det att verka som en knapp genom att hörlurarna ger ifrån sig ett litet klickljud i bara den hörlur du trycker på. Responsen vi får är alltså mer eller mindre som att trycka på en knapp, trots att det inte är en fysisk knapp. Det här känns väldigt Apple, kort sagt.

Hela förfarandet tar lite tid att vänja sig vid, men efter ett tag känns trycket ändå bättre än det lite obekväma lilla slaget som Airpods kräver. Det fungerar dessutom med handskar på.


Bättre ljud – men långt från bäst

Ljudkvaliteten har utan tvekan förbättrats i Airpods Pro, men ”Pro” betyder i det här fallet inte alls att proffsmusiker eller producenter kan nöja sig med bara ett par Airpods.

Det här är absolut inte de mest välljudande trådlösa hörlurar du kan köpa. Airpods Pro är ”Pro” enbart i den meningen att det är den bästa version av Airpods som Apple erbjuder.

Men visst låter de bra, fullt tillräckligt bra. Ganska mycket bättre än vanliga Airpods till och med. Silikontopparna hjälper till att blockera ljud utifrån och skapa bättre bas, och framför allt behöver Apple inte lika mycket kompensera ljudbilden för den löst sittande designen i vanliga Airpods, som prioriterade mellanregistret och lite grann suddade ut de högsta frekvenserna.

Oavsett om det är hip hop, r’n’b, klassiskt, rock, pop eller poddar låter allting välbalanserat. De flesta användare kommer vara nöjda med hur Airpods Pro låter. Samtidigt, om du har 3 000 kronor att spendera på hörlurar och bara vill ha bästa möjliga ljud för pengarna finns mycket bättre val än dessa. Basen är inte riktigt lika djup som ibland önskas, och de högsta frekvenserna saknar ibland det krispiga ljud som kan få cymbaler att låta fantastiska.


Aktiv brusreducering för stora massan

Brusreduceringen är den största enskilda nyheten i Airpods Pro, men inte heller här är Apple först ut. Sony har redan ett par true wireless-lurar med brusreducering, men med tanke på hur populära Airpods är finns det nu en stor potential att ”den stora massan” upptäcker fördelen med aktiv brusreducering.

Airpods Pro gör ett alldeles utmärkt jobb i att blockera omvärldens brus och oljud. Bäst blockerar hörlurarna frekvent ljud, som en diskmaskin som brummar i bakgrunden, ljudet från ett flygplan, trafikbuller eller tåg. Svårare är det med mindre regelbundet ljud som barnskrik eller vissa typer av verktyg.

Ett par bra over ear-lurar kommer i de flesta fall göra ett bättre jobb med att stänga ute även dessa typer av ljud på grund av sin fysiska omslutning av örat, men för att vara in ear-hörlurar gör Airpods Pro väldigt bra ifrån sig här.

Värt att poängtera är att det inte finns något sätt att själv justera hur stark brusreduceringen ska vara. Apple förlitar sig istället på att tekniken ska göra jobbet åt dig: 200 gånger i sekunden justerar hörlurarna ljudet för att blockera bakgrundsbrus. Och goda nyheter, tekniken sköter det alldeles utmärkt själv.

Även när du förflyttar dig mellan olika miljöer fortsätter reduceringen hålla samma jämna nivå, och det låter hela tiden naturligt. Audiofiler kan vilja ha fler kontroller för att justera nivån av reducering, men de flesta vanliga användare vill bara sätta hörlurarna i öronen och fortsätta med sitt liv, utan ständiga mikrojusteringar.

Airpods Pro kommer inte lyckas eliminera allt bakgrundsljud, men oljuden blir betydligt färre och lägre.


Transparenta läget imponerar

Att blockera allt ljud omkring dig kan vara rent farligt i vissa situationer. Det är där det transparenta läget kommer in i bilden. Alla brusreducerande hörlurar har någon form av liknande funktion, och Apples variant på detta är utan tvekan en av de bättre.

I många andra hörlurar låter detta läge mest bara fejkat, och får ljud att verka avlägsna. Med Airpods Pro låter de flesta ljud väldigt naturliga, och det är fullt möjligt att ha en konversation med en annan person i det transparenta läget, utan att det låter som att rösterna är i ditt huvud som i vissa hörlursmodeller.

Det är inte alls störande att ha läget aktivt under en promenad eller cykeltur. Det kan inte sägas om alla transparenta lägen.

Test Airpods Pro
Foto: Jason Cross/IDGDet tryckkänsliga området är markerat med en mindre urgröpning.

De mest bekväma hörlurarna – någonsin?

Den verkliga framgången med Airpods Pro – anledningen till att du kommer vilja välja dessa istället för några andra hörlurar som kanske låter bättre, har längre batteritid eller bättre brusreducering – är att de bara är så jäkla bekväma.

Så lätta, så bra passform, och de sitter kvar i örat så väl att det är lätt att glömma att de alls sitter där. Vanliga Airpods är kanske inte direkt obekväma, men de hoppade gärna ur sin position lite för lätt, vilket gör att de blir svåra att "glömma bort".


Airpods pro test
Foto: Jason Cross/IDG

Kanske de bästa all round-hörlurar du kan köpa

Precis som med vanliga Airpods är Airpods Pro enklare att parkoppla och använda än andra hörlurar och de har ett litet laddningsskal som är ett rent nöje att använda. Uppkopplingen är solid och de pausar automatiskt uppspelningen när du tar ut en eller båda hörlurarna ur öronen. Det är helt enkelt de mest bekymmersfria trådlösa hörlurar en Iphone-användare kan köpa.

Airpods Pro har allt det som gör Airpods bra, men här är det ännu lite bättre. De är mer komfortabla för de flesta, de sitter kvar i öronen längre, de låter bättre, har bra aktiv brusreducering och ett transparent läge som är alldeles lysande.

Det enda Apple inte förbättrade var batteritiden, som fortfarande är okej men inte mer. Hörlurarna ger ungefär fem timmars lyssning utan brusreducering, en halvtimme kortare med. Med ett fulladdat laddningsskal erbjuds totalt 24 timmar, och det kan sedan laddas upp antingen med sladd till lightning-kontakten, eller trådlöst. En snabbladdning på fem minuter av själva hörlurarna ger en timmes extra lyssningstid.

Airpods Pro är inte bäst i klassen på varje enskild front, men sammantaget är det här mycket troligt de absolut bästa hörlurar en Iphone-användare kan köpa. De låter tillräckligt bra, samtidigt som de är bäst i klassen när det kommer till användarupplevelse och komfort.

För 3 195 kronor är Airpods Pro 700 kronor dyrare än Airpods med trådlöst laddningsskal, och minst 1 200 kronor dyrare än om du annars hade nöjt dig med Airpods med vanligt laddningsetui. Trots det är Airpods Pro värda priset, särskilt om du längtar efter bättre passform.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: November 2019
Funktion: Helt trådlösa ”true wireless” hörlurar från Apple
IP-certifiering: IPX4
Kommunikation: Bluetooth 5.0
Mer information: Apple
Rek pris: 3 195 kronor
Pris: 2 489 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5