Den 18-årige New York-bon Ousmane Bah hävdar att de verkliga Apple Store-tjuvarna använde en stulen id-handling (utan bild) från honom, något som ledde till att han arresterades i november förra året och sedan satt oskyldigt häktad, skriver Bloomberg. Bah ska själv ha varit på sin egen studentbal på Manhattan när en av stölderna han anklagades för ägde rum i juni förra året – i Boston.

För det och för att, enligt stämningsansökan, ha känt sig förödmjukad, rädd och djupt oroad, stämmer han nu Apple på hisnande en miljard dollar (motsvarande drygt nio miljarder kronor).

Enligt Ousmane Bahs stämingsansökan är den felande länken ett påstått system för ansiktsigenkänning i Apple Store som misstagit sig och kopplat hans uppgifter till en bild på den verklige brottslingen. Detta är också anledningen till att han stämmer Apple och inte New York-polisen.

Apple har dock bekräftat för MacWorld att företaget inte använder ansiktsigenkänning i sina butiker, så vad stämningsansökan egentligen mynnar ut i återstår att se.