Vad föranledde Apples och Qualcomms uppgörelse i onsdags? Företagens retorik de senaste veckorna och månaderna har stundtals varit frän och någon vänskaplighet syntes inte till. När Intel några timmar senare meddelade att företaget lägger ner utvecklingen av 5g-modem började spekulationerna om exakt vad som hände.

Bloomberg har pratat med analytiker som säger att Qualcomm just nu är Apples ända chans att få 5g-modem till Iphone inför nästa år, och det var därför företaget tvingades få till ett fredsavtal och gick med på att betala Qualcomm en okänd – men förmodligen inte obetydlig – summa.

Nu har Apple ett sexårigt avtal om modemchipp, vilket enligt Bloomberg ”startar klockan” på företagets egen modemutveckling. Modem är oerhört komplicerade chipp som både måste hantera den allra senaste tekniken, anpassad för olika mobilnät runt om i världen, och vara bakåtkompatibel med alla tidigare standarder. Ett modem tar i vanliga fall tre och ett halvt år att utveckla och testa, skriver Bloomberg.

För Apple handlar det även om att behöva lära sig från grunden. Konkurrenter som Qualcomm har följt med sedan gsm och byggt upp kompetens. Matt Ramsay, analytiker på Cowen & Co., säger att han tror att Qualcomm nu kommer vara Apples enda modemleverantör under minst fem år.