Testad produkt: Apple Airtag
Pris: Cirka 349 kronor hos Amazon Sverige

Så länge du är medveten om begränsningarna är Apples prylhittarbricka en gedigen produkt som gör vad den ska och gör det bra. Det gäller särskilt för dem som har en Iphone 11 eller senare, men brickan är fullt användbar även med äldre Iphone-modeller. Det märks tydligt att Apples utvecklare har fått ta tid på sig att finputsa tekniken.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Airtag är fenomenal på att hitta bortslarvade prylar i hemmet och kan hjälpa dig hitta förlorade ägodelar ute på stan, men det är inte ett stöldskydd och behöver en omgivning full av Apple-prylar för att fungera fullt ut.

Positivt

  • Billig, inte bara för att vara Apple
  • Smidig att hantera
  • Lätt att hitta i närheten

Negativt

  • Kan bara hittas om någon med en Apple-pryl är i närheten
  • Ljudsignalen är aningen svag
  • Bäst om du har Iphone 11 eller senare
Airtag är den första helt nya Apple-prylen sedan Homepod och den i särklass billigaste produkten företaget tillverkar som inte är ett tillbehör. Det i sig gör den intressant, men desto mer spännande är vad det faktiskt är. Det är inte den första prylhittarbrickan – den titeln går till Tile – men den har flera egenskaper som gör den unik.
Redan sliten

Själva brickan är en lite bullig cirkulär historia med vit plast på framsidan och ett metallock för batteriet på baksidan. Efter en dags testande, bland annat lagd i en innerficka i en väska, visar plastsidan redan en aning slitage. Det är alltså inte tal om någon Apple Watch-liknande hållbarhet (även om just min klocka är repig vid det här laget). Vill du ha den blank och fin utan repor gör du alltså bäst i att skaffa något skyddande att placera den i från start.

Apples planer för ultra wideband är större än du tror

Airtag är lustigt nog mer reparerbar än många andra Apple-produkter. Batteriet är nämligen enkelt utbytbart och en vanlig litiumknappcell. Jämför det med Airpods som varken har utbytbart batteri eller något annat som kan fixas.

Hela världen hjälper till att hitta din väska

Tekniken Apple utnyttjar i Airtag har utvecklats under flera år och kallas Hitta-nätverket. Det är ett finurligt system som går ut på att alla som går runt med en Iphone i fickan eller andra uppkopplade Apple-produkter kan hjälpa till att sammanföra en förlorad ägodel med dess ägare – utan att tumma det minsta på integriteten.

Om du till exempel glömmer din väska på ett kafé räcker det med att en enda person är i närheten av den med en Iphone som är ansluten till internet för att du ska kunna se var ungefär den befinner sig. Försätt den Airtag som du har lagt i väskan i förlorat-läget så får du notiser så snart den har setts i närheten av någon Apple-pryl. Du kan inte se exakt var, eftersom enheten som upptäckte den själv inte kan veta det, men du kan i alla fall se att den ligger i eller nära kafét du satt på tidigare, och kan då anta att den nog är just där.

Hitta utomhus

För att det här ska fungera måste någon som sagt komma i närheten av brickan, och det för oss till en av dess begränsningar. Utan någon egen gps-mottagare eller radiosändare är Airtag meningslös på folktomma platser. Ute i skog och mark är sannolikheten att någon kommer förbi extremt liten.

Däremot kan Airtag göra nytta om du till exempel har tappat något på en vandring eller cykeltur. Genom att gå eller cykla tillbaka längs vägen kan du få en notis så fort din egen Iphone får kontakt med brickan. Istället för att behöva rota i lingonriset kan du få den att pipa och snabbt hitta den.

Inte ett stöldskydd

Ingenstans i Apples marknadsföring av Airtag nämns något om att få tillbaka stulna ägodelar. Det har sina orsaker. Apple har tydligt premierat integritetsskydd. Airtag har flera funktioner som hjälper dig att inte bli spårad av andra med hjälp av Airtag, och dessa kan även utnyttjas av en tjuv för att slippa bli hittad.

Men det handlar säkert lika mycket om vilken dålig idé det är att på egen hand ge sig efter något som har stulits. Du kan inte vet om tjuven var en ofarlig ficktjuv eller en gängmedlem som kan ge sig på dig om du försöker ta tillbaka det som är ditt.

Det hindrar så klart inte att du kan försöka och med en signal på var till exempel en stulen cykel befinner sig är det mycket troligare att polisen kan hjälpa till istället för att snabbt lägga ned förundersökningen om du rapporterar stölden. Men det är helt enkelt inte vad Airtag har uppfunnits för att vara bra på.

Perfekt för den som ofta tappar bort saker där hemma – speciellt med nyare Iphone

Brukar du ofta ha problem att hitta plånboken eller nycklarna när du ska gå ut, fjärrkontrollen när du ska se på tv, eller glasögonen i sitt fodral? Det här är det Airtag är bäst på, åtminstone av det vi hunnit se på en helg.

Hitta Airtag med U1
Tack vare U1-chippet i Airtag och en Iphone 11 eller 12 är det vansinnigt enkelt att hitta den.

Placera en Airtag på eller i dina oftast borttappade saker och vips blir det en smal sak att hitta dem. Om du har en Iphone 11 eller 12 kan du dessutom utnyttja U1-chippet som sitter i dessa telefoner och i Airtag. Resultatet är närmast magiskt då Iphone kan visa både riktning och avstånd till brickan.

När jag testar i ett hus med tegelväggar fungerar det bra så länge brickan inte är på andra sidan en bärande vägg och precisionen är väldigt hög inom några meters avstånd.

Med en äldre Iphone infinner sig inte riktigt samma känsla av magi. När jag använder min gamla Iphone X kan jag se på kartan ungefär var den är, men det räcker inte för att avslöja om plånboken med Airtag ligger under soffkuddarna eller i jackfickan i hallen. Istället får jag förlita mig på ljudsignalen Airtag kan ge ifrån sig. Den är inte särskilt stark, så det gäller att inte ha hög musik på i bakgrunden.

Utomhus, intill en lekplats med stojiga barn kan jag uppfatta signalen svagt på 3–5 meters avstånd, men längre ifrån än så är svårt. Hur bra du själv hör beror så klart på hur bra hörsel du har. Det kan vara en god idé att öva lite så du vet hur den låter, innan du hamnar i skarpt läge.

Efter en helg med Airtag konstaterar jag att Airtag verkar ha varit värd väntan och är riktigt smart. Men det är inte en universallösning som förhindrar dig från att aldrig mer förlora några viktiga ägodelar.

Testad produkt: Apple Airtag
Tillverkare: Apple
Testad: April-Maj 2021
Systemkrav: IOS 14.5 eller Ipad OS 14.5 för parkoppling.
Anslutning: Bluetooth, använder ultra wideband för att hittas nära.
Räckvidd: Globalt (med Hitta-nätverket), upp till 100 meter med bluetooth (utomhus under optimala förhållanden), 5–10 meter med U1 inomhus.
Mått: 31,9 mm diameter, 8 mm tjocklek. Vikt: 11 gram.
Utbytbart batteri: Standardknappcell av typ CR2032 (3V litium).
Rek. pris: 350 kr (1 195 kr för ett fyrpack).
Pris: Cirka 349 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5