För Macanvändare som vill ha lite extra skärmutrymme och har en Ipad har det de senaste åren funnits två vettiga alternativ: Hårdvarudongeln Luna Display och appen Duet Display som kräver att Ipad är ansluten med kabel.

Med nästa version av Mac OS kan dessa bli onödiga. 9 to 5 Mac rapporterar att Apple håller på att utveckla en egen lösning som en del av en satsning med kodnamnet Sidecar och kommer till version 10.15 som släpps i höst. Funktionen väntas dyka upp under Apples öppningsanförande på WWDC i juni.

Sidecar är en meny som visas när du håller pekaren över den gröna knappen uppe till vänster i olika fönster. Där kommer olika alternativ visas, som byt till helskärm, placera på en fast del av skärmen i ett rutnät, och flytta till en extern skärm. Här kommer Ipad dyka upp som en möjlig extern skärm utan någon ytterligare hård- eller mjukvara.

På Ipad-sidan ska funktionen få stöd för Pencil så att du kan använda paddan som ritplatta till Macen.

Apples utvecklare påstås också jobba på en funktion för att enkelt få fönster att ta upp halva skärmen eller en fjärdedel genom att helt enkelt dra dem till kanterna av skärmen – precis som på Windows.