Under tisdagsförmiddagen presenterade Apple sitt öppningsanförande vid huvudförhandlingen i den centrala konflikten med Qualcomm. Några timmar senare blåstes hela spektaklet av. Apple och Qualcomm har nått en uppgörelse.

Uppgörelsen innebär för det första att företagen drar tillbaka alla pågående stämningsansökningar runt om i världen. Apple ska sedan betala Qualcomm en okänd engångssumma, alltså en typ av skadestånd.

Företagen har även upprättat ett sexårigt patentlicensavtal som kan förlängas ytterligare två år, och har kommit överens om att Qualcomm ska börja förse Apple med chipp igen och ska göra det under flera år.

Resultatet av detta är att Iphone med största sannolikhet kommer återgå till att använda Qualcomm-modem, i hela världen, åtminstone så länge Apple inte utvecklar egna modem. Årets nya Iphone-modeller kanske inte påverkas eftersom tillverkningen ska dra igång så pass snart och måste ha planerats sedan länge, men nästa år kan vi förmodligen räkna med Iphone bestyckade med Qualcomms 5g-modem.