Jämförda produkter:
Pris Imac
: 22 970 kronor hos Webhallen.
Pris Imac Pro: Från 49 990 kronor hos Prisjakt.

Ska du välja en nära maxutrustad Imac – eller gå hela vägen till en Imac Pro? Ända sedan Imac Pro lanserades år 2017 har det varit en knivig fråga proffsanvändare på jakt efter ny Mac. Den senaste uppdateringen av vanliga Imac har dessutom gjort valet ännu svårare.

Den 5k Imac vi testar med är utrustad med 3,6 GHz, åttakärniga nionde generationens Intel Core i9-processor, 16 GB arbetsminne, 512 GB ssd och en Radeon Pro Vega 48 grafikprocessor. En saftig konfiguration för saftiga 41 645 kronor i App Store, men fortfarande drygt 15 000 kronor billigare än grundmodellen av Imac Pro. En inte oansenlig besparing.

Så, Imac eller Imac Pro? Som vanligt hänger det på våra egna prioriteringar.


Imac vs Imac Pro

Bäst på mest: Imac Pro

Den enkla sanningen är att Imac Pro är den bättre datorn. Det är lite grann som att köpa en lyxmodell av en bil istället för en standardmodell. Med Imac Pro får vi flertalet små och stora extra finesser vi inte får i Imac, även i grundmodellen. Kanske kan några av de här sakerna vara det som får en spekulant att tippa över till Imac Pro istället?

Den kanske viktigaste punkten är Imac Pros förbättrade system för kylning. Imac Pro har en helt ny insida. Platsen som reserveras för en traditionell, snurrande hårddisk i Imac används i Imac Pro för ett nytt fläktsystem som är både tyst och effektivt. Vid en tyngre videoexport kommer Imac ge ifrån sig ett svagt susande i bakgrunden när insidan börjar bli varm. Imac Pro är å andra sidan knäpptyst.

Imac vs Imac Pro

Imac har visserligen också fått en, med Apple-språk, ”optimerad” kylning med den senaste 2019-uppdateringen. Det verkar också som att Imac är lite mer sparsam med att dra igång fläktarna på högre styrka. Kanske gör också förbättringar i hur Intel och AMD hanterar temperaturen i cpu respektive gpu sitt till. I vilket fall som helst visar den här videon från Max Tech tydligt att Imac kämpar för att inte dra igång den enda (!) fläkten för snabbt, och samtidigt maximera processorhastighet.

En annan fördel för Imac Pro är att det är en ”äkta” modern Mac med den Apple-designade arm-processorn T2, som har hand om säkerhet, lagring, med mera. De enda Mac-modeller utan T2 numera, är Macar som inte uppdaterats på år: gamla Macbook Air, Macbook 12 tum och Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar. Och så Imac då. Varför inte Imac uppdaterats är oklart, men det ser inte helt bra ut – som om Imac är den sista resten från en äldre generation Macar medan Imac Pro hör till framtiden.

T2-chipet i Imac Pro har hand om ljud- och systemhantering, hanterar kryptering av ssd-lagringen, driver Facetime HD-kameran, och administrerar en process för säker start som samtidigt validerar att ingen har fifflat med vår mjukvara. Imac kan å andra sidan inte åtnjuta riktigt samma säkerhet och snabbhet i den alltid krypterade lagringen, och har dessutom en webbkamera av lägre kvalitet.

Imac vs Imac Pro
Imac Pro klarar av två externa 5k-skärmar, medan även en maxutrustad Imac får nöja sig med en extra 5k-skärm som mest.

Imac Pro använder också ecc-ram för förbättrad stabilitet. På baksidan finns fyra Thunderbolt 3-portar mot bara två på Imac. Imac Pro har stöd för två 5k-skärmar eller hela fyra 4k-skärmar, mot en respektive två för Imac.

Imac Pro har fyra mikrofoner, jämfört med en på Imac. Den klarar upp till 256 GB arbetsminne, mot 128 GB i Imac. Lagringen kan maxas ända till 4 TB, mot 2 TB. Dessutom får vi en 10 Gbit ethernet-port på baksidan, mot bara gigabit-hastighet på Imac.

En hel del fördelar, men är det tillräckligt?


Imac vs Imac Pro

Stora hastigheter, inte så stort pris: Maxad Imac

Nu till de bra nyheterna. Om vi förbiser de extra, fina, lyxiga finesserna i Imac Pro, kan vi få massor av prestanda från en 2019-Imac och på köpet spara åtskilliga tusenlappar. I flera olika benchmark-tester var resultaten mellan Imac och Imac Pro många gånger överraskande nära varandra, ibland bättre för Imac.

Vid ett Geekbench-test var i9-processorn i Imac snabbare än Imac Pro för enkeltrådade uppgifter, och bara något långsammare vid flertrådade uppgifter.

Imac besegrade (med knapp marginal) Imac Pro i flera ljudtester körda i Izotope RX 7, och blev även snabbare i Cinebenchs renderingstest. Över hela spektrat verkade Imac med Core i9 vara snabbare än Imac Pro i enkeltrådade uppgifter (ingen förvåning då denna i9 kan turbo boosta mycket högre) och vara jämbördig i multitrådade tester.

Som en liten verklighetsförankring bland alla siffror kan vi flika in här att det mesta arbete de flesta Mac-användare ägnar sig åt tyvärr inte är särskilt välanpassat för multipla processorkärnor. Om du jobbar mycket med ljud och video, eller med grafik på hög nivå har du säkert arbetsflöden som drar nytta av multipla kärnor, men många mjukvaror bryr sig för lite om hur många kärnor vi har.

Imac vs Imac Pro

Till och med några pluginer i Izotope och high end-mjukvara för tusentals kronor vi testat misslyckades med att engagera alla kärnor i Imac Pro.

Men, undantag finns så klart. I våra tester med Logic Pro X och Final Cut Pro X, båda mjukvaror signerade Apple, presterade Imac Pro betydligt bättre än Imac. Exakt varför kan vi inte svara på, men det är så klart tänkbart att Apple har anpassat sina egna programvaror lite extra för att kunna dra nytta av fler kärnor. I sådana fall gör Imac Pros åtta kärnor (i standardmodellen) mer nytta. Imac Pro är verkligen en unik best. Dels med sin Xeon-processor istället för Core-serien, dels med T2-chipet.

Imac vs Imac Pro
Foto: Jason Snell

Proffsmacar för proffsprogram

Summa summarum kan vi konstatera att Apples egna beskrivning av Imac Pro stämmer: Det är en high-end-Imac med ett gäng speciallösningar som nyttjas bäst av proffs med krävande programvaror, som helst har blivit anpassade för att dra nytta av många kärnor och Apples Mac-arkitektur. Professionella användare i Final Cut Pro X och/eller Logic Pro X torde vara de allra bäst lämpade köparna.

Om det låter som dig – grattis. Du är redo att ta det stora (dyra) steget från Imac till Imac Pro. Och då kanske till och med mer än grundmodellen. Många användare är överens om att den tiokärniga modellen bjuder på den bästa kombinationen av pris och prestanda.

Om du inte är en av de användarna – grattis ändå! Du kan konfigurera en Imac 5k med Intels senaste, nionde generation Core-processorer, mängder av ssd-lagring, mängder av arbetsminne, och ha en Imac som matchar eller slår Imac Pro i många tester. Och samtidigt ha 15 000 kronor kvar i fickan att göra något roligare för.

Valet är, som alltid, ditt.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Apple iMac Pro - 3,2GHz OC 32GB 1TB 27" Pris vid test: 49990 kr.

Bästa pris just nu: 44997 kr