Under måndagen inleddes domstolsförhandlingarna i den centrala konflikten mellan Apple och Qualcomm, i en domstol i San Diego. De senaste veckorna och månaderna har flera sidotvister avgjorts i första instansen, men de är bara skärmytslingar jämfört med den här striden.

Nu handlar det om att Apple och fyra av företagets underleverantörer anklagar Qualcomm för att ha tagit för mycket betalt för sina patent och chipp. Tillsammans begär företagen över 250 miljarder kronor i ersättning, skriver Financial Times. Apple vill dessutom ha drygt nio miljarder kronor för rabatter som Qualcomm drog tillbaka efter att Apple vittnade mot företaget i Sydkorea.

Qualcomm å sin sida vill få betalt för roaylties som inte har betalats ut sedan konflikten inleddes, totalt 65 miljarder kronor, plus skadestånd.

Mark Lemley, professor i juridik vid Stanford University, säger att dispyten är enorm. Pengarna som står på spel får tidigare tvister att blekna i jämförelse. Apple vann nio miljarder kronor i skadestånd av Samsung 2012 och HP vann 28 miljarder av Oracle 2016. BP:s totalkostnad för Deepwater Horizon-katastrofen var som jämförelse över 550 miljarder kronor och amerikanska tobaksindustrin har förmodligen rekordet i skadestånd: 1,9 triljoner kronor.

Apples huvudargument i fallet är 1) att Qualcomm har tagit betalt två gånger, dels för att sälja sina modemchipp och dels för patentlicenser för att få använda chippen, och 2) att Qualcomm har satt priset på patentlicensen till en procent av försäljningspriset, vilket Apple anser är orättvist då Qualcomm får del av Apples egna innovationer som ger Iphone högre pris än andra mobiler.

Förhandlingarna väntas pågå en månad och sedan ska juryn överlägga. Oavsett vem som vinner lär en eller båda parter överklaga och vi kan räkna med flera års process.