Apple släppte inte bara nya Airpods nyligen. Företaget äger som bekant även varumärket Beats, och det var under denna flagg som Apple i början av april lanserade Powerbeats Pro, ett par helt trådlösa hörlurar, och faktiskt Beats allra första hörlurar i kategorin true wireless.

Här är de viktigaste skillnaderna (och likheterna) mellan andra generationens Airpods och Powerbeats Pro.

Test! Nya Airpods: Apples megahit tillbaka i halvny tappning


Airpods vs Powerbeats Pro

Design – radikalt annorlunda

Den mest uppenbara skillnaden syns direkt – utseendet. Om Airpods i princip är så avskalade ett par hörlurar kan bli, så är Powerbeats Pro lite mer traditionella i sin utformning med en bygel över örat och utbytbara silikontoppar för justerbar passform.

Även om Airpods idag är en vanlig syn på många gym, har Powerbeats ett tydligare träningsfokus. Powerbeats Pro kan dessutom fås i fyra olika färger, medan Airpods bara kommer i vitt.


Airpods vs Powerbeats Pro
Både Airpods och Powerbeats Pro laddas med lightning. Airpods finns också i en (dyrare) modell med trådlöst laddningsskal.

Batteritid och laddning

Både Airpods och Powerbeats kommer med ett skal som dubbeljobbar som både förvaring och laddare. Airpods bjuder på 4-5 timmars batteritid direkt från lurarna, och sedan totalt 24 timmar om vi räknar med också skalet.

Powerbeats ska dock klara hela nio timmar på en enda laddning. Med batteriskalet medräknat bjuds vi på totalt 24 timmars batteritid. Dessutom kan vi ladda hörlurarna snabbt när batteriet börjar tryta. Fem minuter i skalet ska ge 1,5 timmes extra lyssningstid. 15 minuter ska räcka för 4,5 timmar. Airpods ska kunna ge upp till ungefär tre timmars extra lyssningstid på runt 15 minuters laddning.


Airpods vs Powerbeats Pro

Uppkoppling och Hej Siri

Här är de lika, Airpods och Powerbeats. Båda använder som tidigare nämnt Apples nya H1-chip, en uppföljare till W1. Det betyder också bluetooth 5-kompabilitet. Båda har stöd för en röstaktiverad Siri: Det räcker alltså med att säga Hej Siri för att börja prata.

Powerbeats kopplas liksom Airpods samman i Apple-ekosystemet med hjälp av Icloud, så går vi till en annan IOS-enhet eller en Mac ska parkopplingen gå lika snabbt som med Airpods.

Enligt Apple ska Powerbeats fungera också med Android (vilket även Airpods gör), men då får vi vara utan Siri. Använder vi Android ska vi kunna aktivera exempelvis Google Assistent med ett tryck på B:et på sidan av hörluren.


Airpods vs Powerbeats Pro

Sensorer och knappar

Airpods har som bekant inga traditionella knappar överhuvud taget. Siri aktiveras med rösten, och på vardera hörlur kan vi dubbeltrycka för att aktivera några valbara funktioner, dock inte höja eller sänka volymen. Airpods har även stöd för autopaus – så snart vi tar ut en lur pausas musiken.

Ur denna synpunkt är Powerbeats lite mer traditionella, med tre knappar. Två stycken sköter volym upp och ned, och ytterligare en knapp kan aktivera en röstassistent eller neka ett inkommande samtal. Det finns även en sensor som detekterar när vi tagit en hörlur ur örat – då pausas musiken.


Airpods vs Powerbeats Pro

Tålighet mot vatten och svett

Det här är en skillnad som är svår att bena ut. Apple säger att Powerbeats Pro är både vatten- och svettåliga, och att de dessutom ska klara en hel del av den senare varan. Kanske framkommer fler detaljer när vi närmar oss lansering, men i nuläget anges ingen ip-klassning för hörlurarna.

Även Airpods är testade för stå emot svett, men de är inte klassade som vattentäta.


Airpods vs Powerbeats Pro

Ljudkvalitet – fortfarande oklart

Denna punkt är svårt att säga något om innan vi har kunnat provlyssna hörlurarna. Vi gissar på att ljudbilden är relativt likadan, men i teorin skulle Powerbeats kunna ge bättre ljudkvalitet tack vare en bättre, tätare passform.

Med Powerbeats Pro följer fyra olika örontoppar, vilket bör kunna ge bättre ljud framför allt för den som inte tycker att Airpods sitter bra. En bättre passform kan ge bättre ljud för att själva hörsnäckorna hamnar bättre i örat, men det återstår att se.


Pris och lansering

Här är Airpods en klar segrare. Rekommenderat pris för Airpods är lägre, både med och utan möjlighet till trådlös laddning, som alltså kostar extra. Powerbeats Pro ska lanseras i maj månad, men något exakt datum har vi inte sett till ännu.

Airpods med laddningsskal: 1 990 kronor hos Kjell och Company.
Airpods med trådlöst laddningsskal: 2 495 kronor hos Kjell och Company.
Powerbeats Pro: 2 790 kronor hos Apple.

Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro

Bästa pris just nu: 2704 kr