Jämförda produkter: Airpods Pro & Powerbeats Pro
Pris: Airpods Pro: 3 189 kronor hos CDON. Powerbeats Pro: Från 2 190 kronor hos Prisjakt.

Apple släppte inte bara nya Airpods Pro nyligen. Företaget äger som bekant även varumärket Beats, och det var under denna flagg som Apple i början av april lanserade Powerbeats Pro, ett par helt trådlösa hörlurar, och faktiskt Beats allra första hörlurar i kategorin true wireless.

Här är de viktigaste skillnaderna (och likheterna) mellan andra generationens Airpods, nyligen släppta Airpods Pro, samt Powerbeats Pro.

Ronder

Test: Airpods – Apples megahit tillbaka i halvny tappning
Test: Airpods Pro – bästa hörlurarna en Iphone-användare kan köpa
Test: Powerbeats Pro – bättre än vanliga Airpods

Airpods vs Powerbeats Pro

Design – radikalt annorlunda

Den mest uppenbara skillnaden syns direkt – utseendet. Om Airpods är i princip så avskalade ett par hörlurar kan bli, så är Powerbeats Pro lite mer traditionella i sin utformning med en bygel över örat och utbytbara silikontoppar för justerbar passform.

Även om Airpods idag är en vanlig syn på många gym, har Powerbeats ett tydligare träningsfokus. Powerbeats Pro kan dessutom fås i fyra olika färger, medan Airpods bara kommer i vitt.

Airpods vs Airpods Pro vs Powerbeats Pro

Airpods Pro är även de en egen historia, som med sina utbytbara örontoppar liknar Powerbeats Pro-designen men som saknar den bygel över örat som gör att Powerbeats sitter kvar extra bra även under hårdare träningspass.


Jämförelse Airpods vs Airpods Pro vs Powerbeats Pro
Både Airpods och Powerbeats Pro laddas med lightning. Airpods finns också i en (dyrare) modell med trådlöst laddningsskal. Airpods Pro säljs bara med ett skal som klarar både trådlös och trådbunden laddning.

Batteritid och laddning

Både Airpods och Powerbeats kommer med ett skal som dubbeljobbar som både förvaring och laddare. Airpods bjuder på fem timmars batteritid direkt från lurarna, och sedan totalt 24 timmar om vi också räknar med skalet. Airpods Pro klarar 4,5 timmar med brusreducering aktiverad, fem utan.

Bäst är Powerbeats, som ska klara hela nio timmar på en enda laddning. Med batteriskalet medräknat bjuds vi på totalt 24 timmars batteritid. Dessutom kan vi ladda hörlurarna snabbt när batteriet börjar tryta. Fem minuter i skalet ska ge 1,5 timmes extra lyssningstid. 15 minuter ska räcka för 4,5 timmar. Airpods ska kunna ge upp till ungefär tre timmars extra lyssningstid på runt 15 minuters laddning.


Airpods vs Powerbeats Pro

Uppkoppling och Hej Siri

Här är de lika, Airpods-modellerna och Powerbeats. Alla tre använder Apples nya H1-chip, en uppföljare till W1. Det betyder också bluetooth 5-kompabilitet. Båda har stöd för en röstaktiverad Siri: Det räcker alltså med att säga "Hej Siri" för att börja prata med assistenten.

Powerbeats kopplas liksom Airpods samman i Apple-ekosystemet med hjälp av Icloud, så går du till en annan IOS-enhet eller en Mac ska parkopplingen gå lika snabbt som med Airpods samt Airpods Pro.

Enligt Apple ska Powerbeats fungera också med Android (vilket även Airpods gör), men då får du klara sig utan Siri. Använder du Android ska vi kunna aktivera exempelvis Google Assistent med ett tryck på B:et på sidan av hörluren.

Någon sådan motsvarighet finns inte för Airpods-modellerna, så använder du Android har Powerbeats en stor fördel här.


Airpods vs Powerbeats Pro

Sensorer och knappar

Airpods har som bekant inga traditionella knappar överhuvud taget. Siri aktiveras med rösten, och på vardera hörlur kan du dubbeltrycka för att aktivera några valbara funktioner, dock inte höja eller sänka volymen. Airpods har även stöd för autopaus – så snart du tar ut en lur pausas musiken.

Airpods Pro fungerar på liknande sätt, men istället för att dubbeltrycka på sidorna finns en tryckkänslig sensor i skaftet. Tryck på den en gång så pausas uppspelningen. Två tryck två gånger så hoppar du till nästa låt, och tre gånger för att hoppa tillbaka ett steg. Röstassistenten aktiveras genom att säga "Hej Siri".

Här är Powerbeats istället lite mer traditionell, med tre knappar på sidan. Två stycken sköter volym upp och ned, och ytterligare en knapp kan aktivera en röstassistent eller neka ett inkommande samtal. Även här finns en sensor som detekterar när du tagit en hörlur ur örat – då pausas musiken direkt.


Airpods vs Airpods Pro vs Powerbeats Pro
Airpods och Powerbeats Pro

Tålighet mot vatten och svett

Det här är en skillnad som är svårare att bena ut. Airpods ska visserligen ha testats intenstivt för bättre motståndskraft mot vatten och svett, men någon officiell ip-klassning finns här inte. Det har däremot Airpods Pro som är ipx4-klassade, vilket ska ge ett skydd mot framför allt stänk av vatten och svett. Att kunna sänkas ne under vatten är de dock inte skyddade mot.

Vad gäller Powerbeats Pro säger Apple att hörlurarna är både vatten- och svettåliga, och att de dessutom ska klara en hel del av den senare varan. Trots detta anges ingen ip-klassning av hörlurarna.

Kanske framkommer fler detaljer när vi närmar oss lansering, men i nuläget anges ingen ip-klassning för hörlurarna. Bäst på pappret här är alltså Airpods Pro, även om mycket tyder på att Powerbeats Pro också bör tåla en del väta.

För alla gäller dock en viktig sak att komma ihåg: Laddningsskalen är inte skyddade mot vatten som själva hörlurarna är, så försök hålla dessa borta från kontakt med vatten.


Airpods vs Powerbeats Pro

Ljudkvalitet och brusreducering

Vad gäller ljudkvalitet har "vanliga" Airpods och Powerbeats Pro en relativt likadan ljudbild. De är båda fullt godkända, men det finns hörlurar i true wireless-klassen som låter bättre. Powerbeats Pro har dock en fördel ljudmässigt: Den tajtare passformen i örat tack vare silikontopparna som går in en bit i örat ger lite, lite bättre ljud.

Framför allt stänger den typen av form ute mer ljud, perfekt för stökiga, bullriga miljöer som på ett fullsatt pendeltåg i morgonrusningen. Men det ger också lägre säkerhet för de högljudda miljöer där det kan vara bra att släppa in omgivande ljud, som i trafiken.

Här erbjuder Airpods Pro de mest avancerade funktionerna – både brusreducering som trots sin nätta form fungerar bra, samt ett transparensläge som på ett väldigt naturligt sätt släpper igenom omgivande ljud.

Ljudet i Airpods Pro är också klart överlägset. Utan att ha jämfört dem direkt mot Powerbeats Pro, kan det dock konstateras att de låter märkbart bättre än Airpods. Bättre ljud tillsammans med brusreducering gör Airpods Pro till bäst på denna punkt.


Pris

Här är Airpods en klar segrare. Rekommenderat pris för Airpods är lägre, både med och utan möjlighet till trådlös laddning.

Powerbeats Pro hamnar i mitten, och klart dyrast – samt funktionsrikast – är Airpods Pro.

Airpods med laddningsskal, rek pris: 1 995 kronor hos Apple.
Airpods med trådlöst laddningsskal, rek pris: 2 495 kronor hos Apple.
Powerbeats Pro, rek pris: 2 791 kronor hos Apple.
Airpods Pro, rek pris: 3 195 kronor hos Apple.
Pris: Airpods Pro: 3 189 kronor hos CDON. Powerbeats Pro: Från 2 190 kronor hos Prisjakt.

Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro Pris vid test: 2190 kr.

Bästa pris just nu: 2234 kr