Apples ansiktsigenkänning Face ID använder bland annat dina ögon för att låsa upp telefonen. Beroende på vilka solglasögon du använder kan det dock innebära problem med upplåsningen. På vissa glasögon kan Face ID enkelt se igenom det mörkare glaset, på andra fungerar det tyvärr inte.

Men det finns sätt att gå runt detta problem, helt enkelt genom att bocka ur inställningen ”Kräv uppmärksamhet”. Det gör att Face ID inte längre letar efter ett par öppna ögon för att låsa upp telefonen.

Läs också! Logga in överallt med ditt ansikte – här är 5 lösenordshanterare med Face ID

Inställningen är främst till för att personer som är blinda eller har nedsatt syn ska kunna använda Face ID, men många gånger kan det också lösa problem med mörka solglasögon. Det kan dessutom göra Face ID aningen snabbare.


Så gör du

  • Öppna appen Inställningar.
  • Skrolla till och tryck på Face ID och lösenkod. Skriv in din lösenkod.
  • Skrolla ned till Kräv uppmärksamhet för Face ID och avaktivera denna inställning.
Face ID med solglasögon

Det var det. Nu bör Face ID fungera bättre även med solglasögon.


Var medveten om riskerna

Så vad är haken? Face ID kommer med denna inställning avaktiverad inte längre kontrollera att du tittar på telefonen för att låsa upp den, vilket sänker säkerheten en aning.

Det betyder att någon kan hålla upp telefonen framför ditt ansikte och låsa upp den. Eller, så länge du inte har ansiktet nedtryckt i kudden, låsa upp telefonen när du sover. Det kan därmed vara en bra idé att aktivera denna inställning igen så snart du vet att du inte kommer ha solglasögon på ett tag.

Det kan i sammanhanget vara värt att påminna om funktionen som tillfälligt avaktiverar Face ID: Tryck ned alla telefonens fysiska knappar (sidoknappen och volymknapparna) ett par sekunder. Nästa gång någon försöker låsa upp telefonen måste lösenkoden användas.

Är du bara medveten om riskerna, så är det här en bra inställning att stänga av för att kunna låsa upp telefonen lika bekvämt som tidigare, även med solglasögonen på.

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 8280 kr.

Bästa pris just nu: 6890 kr