Allt fler nya (begagnade också för den delen) bilar har numera Carplay, ett bra och ofta bättre komplement till bilens egna infotainment-system.

Carplay är ett sätt att spegla appar från din telefon till bilens egna skärm. App-makare kan alltså välja att utveckla Carplay-versioner av sina appar för att du ska kunna få upp innehåll från apparna också i bilen, vilket är kanske allra lämpligast för navigation, musik, podcast, ljudböcker och annat som du kan vilja komma åt enkelt i bilen.

I denna lista tipsar vi om åtta intressanta appar som har ett Carplay-läge. Så länge du har appen installerad på din telefon och en bil med stöd för Carplay kan du använda apparna i denna lista. Här håller vi oss dock till tredjepartsappar och skippar de appar som följer med IOS, såsom Kartor, Meddelanden, Telefon och Musik.

Läs mer! Byt ut Apples Kartor – så fungerar Google Maps och Waze i Carplay


Carplay: 8 bästa apparna för bilen

Overcast – för poddar i bilen

Overcast är podcast-appen som knappast behöver en presentation längre. Några av fördelarna är appens ljudinställningar, bland annat för att förbättra röster och att förkorta pauser i inspelningarna. Självklart har appen även en Carplay-version.

Pris: Gratis, premium-alternativ finns.
Länk: Overcast i App Store.


Carplay: 8 bästa apparna för bilen

2. Google Maps – Google visar vägen

För den som föredrar Google Maps över Apple Kartor för navigering och realtidsuppdateringar finns appen numera också i Carplay, faktiskt från så sent som hösten 2018.

Pris: Gratis.
Länk: Google Maps i App Store.


Carplay: 8 bästa apparna för bilen

3. Waze – varnar för poliskontroller

Från Google kommer också Waze, som förutom att visa vägen bygger på idén om att trafikanter rapporterar in händelser för att förbereda varandra på vad som händer längs vägen, och om möjligt och vid behov ta en annan väg.

Med Waze i Carplay varnas du bland annat för polis, köer och stopp i trafiken, utan att behöva plocka upp mobilen (vilket ju är olagligt sedan en tid tillbaka).

Pris: Gratis.
Länk: Waze i App Store.


Carplay: 8 bästa apparna för bilen

4. Acast – fler poddar

Fler poddappar finns också för bilen, förutom Overcast och såklart Apples egna Podcaster. Som Acast.

Pris: Gratis.
Länk: Acast i App Store.

Läs också! Skaffa Carplay utan att byta bil – 5 intressanta modeller


Carplay: 8 bästa apparna för bilen

5. Zoom Cloud Meetings – håll möten i bilen

Nej, vi talar inte riktigt om videokonferens i bilen här (även om det skulle vara imponerande). Men mötesappen Zoom har stöd även för Carplay. Funktionerna är av förståeliga skäl mer begränsade här än i apparna för IOS och Mac OS, men du kan i alla fall ringa en (1) kontakt du har i Zoom, acceptera mötesinbjudningar och neka inkommande samtal.

Pris: Gratis att ladda ned.
Länk: Zoom i App Store.