Sedan Apple Pay lanserades 2014 samtidigt som Iphone 6 har alla modeller av Apples mobiltelefon varit bestyckade med en nfc-krets för att kunna utföra de kontaktlösa betalningarna. De allra flesta Android-mobiler har också nfc-kretsar, men det finns en stor skillnad mellan systemen.

På Android kan utvecklare programmera appar som utnyttjar alla funktioner i nfc, men Apple har valt att begränsa åtkomsten så att bara vissa användningsområden är godkända. Det innebär till exempel att banker med egna kontaktlösa betalningslösningar inte kan släppa dem för Iphone.

I Storbritannien har det lett till ett bekymmer med politiska implikationer. I samband med att landet ska lämna EU har myndigheterna lanserat ett system för EU-medborgare bosatta i landet att registrera sig för att säkra sin fortsatta uppehållsrätt. Det använder en mobilapp för att läsa in biometrisk information från pass, men den har hittills bara kunnat släppas för Android.

Med tanke på att ungefär hälften av invånarna i Storbritannien har Iphone är det ett problem, och den ansvarige ministern Sajid Javid har varit i kontakt med Apple för att försöka lösa det. The Guardian rapporterar nu att samtalen har varit lyckade, och en Iphone-version av appen ska släppas senare i år.

Apples undantag för brittiska staten påminner om hur företaget valde att lätta på App Store-reglerna för att anpassa sig till den svenska användningen av mobilt Bank-ID. Något allmänt öppnande av nfc-kretsen bör vi alltså inte räkna med.