Uppdatering (2021-04-08):
Troligtvis kommer Apple att lansera nya modeller av Ipad i slutet av månaden, däribland femte generationens Ipad Pro.

Senaste nytt är att teknikläckaren Sonny Dickson har presenterat bilder av attrapper som ger en bild av hur de nya pekplattorna kommer att se ut.

Av bilderna att döma kommer inte kameramodulen sticka ut lika långt på 12,9-tumsmodellen som på 11-tumsmodellen.

På bilderna syns även en kommande modell av Ipad Mini som ser ungefär ut som den nuvarande modellen. Det går stick i stäv med tidigare uppgifter om en ny design där skärmen blir större genom att gå ända ut till kanten.

Uppdatering (2021-03-24):

Referenser till fyra nya Ipad-modeller har hittats i de senaste betaversionerna av IOS 14.5 och Ipad OS 14.5, något som tyder på en relativt snar lansering.

De fyra modellerna har beteckningarna J517, J518, J522 och J523 och det mesta tyder på att det rör sig om femte generationens Ipad Pro, rapporterar 9to5Mac.

De senaste betaversionerna innehåller även referenser till en ny processor som troligtvis kommer att kallas för A14X. Mycket talar för att denna kommer erbjuda prestanda i nivå med M1-chippet som sitter i de senaste Mac-modellerna.

De senaste åren har Apple ofta släppt nya Ipad-modeller under våren, så om du funderar på att köpa en Ipad Pro kan det vara klokt att avvakta lite till.

Tidigare (2021-03-19):

Enligt en rapport från Bloomberg kommer nya modeller av Ipad Pro att släppas i april, vilket är i linje med tidigare uppgifter från analytikern Ming-Chi Kuo.

Femte generationens Ipad Pro kommer förses med en kraftfull processor som ska erbjuda lika hög prestanda som M1-chippet som används i de senaste Mac-datorerna.

Mycket talar för att det dessutom blir tal om stöd för Thunderbolt, något som kan användas för att koppla in externa hårddiskar och bildskärmar.

Sedan tidigare ryktas det även om stöd för mini-led, en ny sorts bakbelysning som ger bättre färgåtergivning, mer svärta, högre kontrast och större dynamiskt omfång. Kretsarna som är aktuella sägs komma från Ennostar, ett nytt företag som bildades i januari av Epistar och Lextar Electronics.

Eventuellt blir det bara modellen på 12,9 tum som får stöd för mini-led, med andra ord kan modellen på 11 tum bli utan.

I övrigt kan det bli tal om förbättrade kameror, en ny placering för högtalarna och 5g-stöd.

Apple iPad Pro 12.9" 128GB (4th Generation) Pris vid test: 11231 kr.

Bästa pris just nu: 10990 kr