Testad produkt: Ipad Pro (femte generationen)
Pris: Från 12 490 kronor hos Amazon Sverige

Skillnaden mellan 2018 års Ipad Pro och förra årets uppgradering var så blygsam att den förbigicks med en gäspning. Men i år överraskade Apple med en så dramatisk uppgradering att vi trodde att vi hade hört fel. En surfplatta med samma blixtsnabba processor som datorerna?! Blev Ipad den första enheten med Mini led-skärm och inte Macbook Pro?! Är det här äntligen den laptop-ersättare som Apple har försökt övertyga oss om i åratal?

 Apple
Foto: Jonas EkelundiPad Pro 12,9 tum med den nya vita tangentbordet

I testet av Ipad Pro (2021)

 
Betyg 5 av 5

Omdöme

Apple drämmer in den bästa, snabbaste och läckraste hårdvaran i sin nya proffs-surfplatta. Vi har aldrig sett maken till prestanda eller bildkvalitet på en Ipad. Men det gör den också dyr och vi börjar undra varför vi måste vänta på motsvarande framsteg på Macbook.

Positivt

  • Den ojämförligt snabbaste surfplattan på planeten
  • Skärmen är så bra att vi vill ha den till vår Imac
  • En ny värld öppnar sig med Thunderbolt-anslutningen

Negativt

  • Behöver vi så här mycket prestanda i en surfplatta?
  • Blir gräsligt dyr om den byggs ut för att matcha en laptop

Design och konstruktion

Hur mycket som än har hänt på insidan vore det synd att säga att utsidan har fått någon kärlek. Nej, måtten är desamma, med undantag för att den nya skärmen gjort plattan en halv millimeter tjockare. Inte heller i år fick vi en modell med en lika smal ram runt skärmen som Iphone. Till och med kameramodulen på baksidan är densamma.

iPad Pro 12,9" 5:e generationen
Foto: Jonas EkelundLika som bär (2021 överst, 2020 underst)

Därmed inte sagt att Ipad Pro är en dålig design. Tvärtom är den enormt gediget byggd med förtroendeingivande materialval, som gör att den känns som en kvalitetprodukt i handen. Vi hade bara velat att den såg ny ut på utsidan också.

Modeller och tillbehör

Liksom tidigare kan du få Ipad Pro med en 11-tums eller 12,9-tums skärm. Skillnaden är att den större modellen har fått mini-led med högre ljusstyrka och därmed än bättre kontrast. Båda har identiska lagringsalternativ, som nu går upp till smått tokiga två terabyte. De har även fått mer internminne, åtta gigabyte som standard, med 16 gigabyte minne för terabyte-modellerna. Båda kan fås antingen med enbart wifi, eller med wifi och 5g-uppkoppling. Färgvalen är silver eller rymdgrå. Vill du ha en färggladare Ipad får du vända dig till Ipad Air.

iPad Pro 12,9" 5th generation
Foto: AppleiPad Pro med 11- eller 12,9-tums skärm

En överraskning var att den gamla usb-c porten nu är uppgraderad till Thunderbolt 3, med usb 4-stöd. Det innebär att du kan ansluta blixtsnabba externa ssd-diskar, vilket nog är nödvändigt om du ska tanka över filmer och fylla upp de där två terabyten lagringsutrymme. Men även stöd för en 10 gigabits ethernet-anslutning. Stöd för displayport gör att du kan ansluta den till en Pro Display Xdr i full 6k-upplösning!

iPad Pro 12,9" 5th generation
Foto: Jonas EkelundDen nya porten är nu thunderbolt 3 med usb 4-stöd

Nya Magic Keyboard (4 095 kronor) börjar bli alltmer likt ett riktigt laptop-tangentbord. Tangenterna har bra slaglängd och är minst lika bekväma att skriva på som det vanliga trådlösa Magic Keybord för Mac. Tangenterna är bakbelysta så du kan jobba i mörker. Styrplattan har bra känsla och stöder multi-touch-gester. Den svävande designen den ger Ipad är riktigt snygg och det är smart att du kan stoppa in laddningssladden i tangentbordet när det är anslutet.

iPad Pro 12,9" 5th generation
Foto: Jonas EkelundBakgrundsbelysta tangenter hjälper till vid kvällsjobb

Skärm och ljud

Ipad Pro har länge haft en riktigt läcker skärm som varit tidigt ute med saker som 120 Hz uppdateringsfrekvens, automatisk anpassning till omgivande ljus och stöd för den utökade p3-färgrymden. Och nu drar alltså Ipad ifrån Macbook ännu mer genom att vara först med en Mini-led-skärm, vilket på Apple-språk blir en Liquid Retina Xdr.

iPad Pro 12,9" 5:e generationen
Foto: Jonas EkelundHdr-bilder som denna kommer verkligen till sin rätt på xdr-skärmen

Observera att Mini-led inte är någon ny skärmteknik, utan handlar om att bakbelysningen på skärmen nu består av tusentals minimala lysdioder. Därmed kan skärmen delas in i hela 2 500 lokala dimningszoner, så när en del av skärmen ska vara svart kan de lamporna slås av helt. Det menar Apple ger en kontrast på 1 miljon-till-1. Vad vi inte kan argumentera om är att den typiska ljusstyrkan ökat från 600 cd/m2 till 1 000 och att den kan dra på med upp till 1 600 cd/m2 när det behövs. Nu snackar vi hdr.Såvitt vi kan utröna har det inte hänt något särskilt med ljudet. Inte för att det behövs då Ipad Pro redan tidigare har de bästa surfplatte-högtalarna vi hört. Även Apple verkar tro på tekniken då de nu använt samma teknik i den nya 24-tums Imac-modellen. De använder också en liknande uppsättning mikrofoner.

Kameror och finesser

Den enda märkbara nyheten med kamerorna är att Facetime-kameran har fått en riktigt smart finess. Trots att den har en bra vidvinkel zoomar den in på personen som sitter och har videosamtalet, så att det ser ut som normal brännvidd. Om personen flyttar sig i sidled panorerar kameran för att behålla personen mitt i bild. Något Apple kallar Center Stage. Detta fungerar så bra och så smidigt att vi nu saknar funktionen på iPhone och framför allt på nya 24-tums Imac.

iPad Pro 12,9" 5th generation
Foto: Jonas EkelundSamma kameror som förr, men det duger bra

På baksidan behåller den sin 12-megapixel vidvinkelkamera och 10-megapixel ultravidvinkel. Inte oss emot för vi anser att kameror på surfplattor mest är en bonus för att skanna in kvitton och liknande. Folk som springer på museer och plåtar med surfplatta och skymmer alla bakom sig borde bli portade.

Naturligtvis finns lidar-skannern kvar som hjälper till med precisa ar-upplevelser. Har du lust att prova kan du läsa vår artikel om lidar-apparna.

Prestanda

Vi har med flit sparat det mest uppseendeväckande till sist. Nämligen att Ipaden nu fått samma revolutionerande Apple M1-systemkrets som kom till Macbook, Mac Mini och nu senast 24-tums Imac.Det innebär att prestanda har gjort det största hoppet mellan två generationer som vi har sett på år och dag.

iPad Pro 12,9" 5:e generationen
Foto: MacworldEtt rejält prestandasprång

Övergripande prestanda har ökat med 46 procent enligt Antutu 8. Och det är från en nivå där förra Ipad Pro redan sprang cirklar runt konkurrenterna. Grafikprestanda har ökat med 41 procent enligt 3DMark Wildlife Extreme. Vi fick överge att använda 3DMark Slingshot, för den slog i prestandataket! Skrivprestanda till lagringen har ökat med 243 procent enligt Passmark. 

iPad Pro 12,9" 5th generation
Foto: Jonas EkelundGrafiken är så snabb att 3DMark aldrig har sett någon snabbare enhet

Vad det här innebär i förlängningen får vi se. Kommer vi kunna köra Macos-mjukvara på Ipad, på samma sätt som du tekniskt sett kan köra IOS-appar på mac? Förmodligen har Apple någonting långsiktigt planerat som görs enklare av att de standardiserar plattformen för sina datorer och surfplattor.

Kan nya Ipad Pro ersätta en laptop?

Kort sagt – nej, det gör den inte. Av tre orsaker.

Ipad är i första hand en apparat för att konsumera innehåll på, inte för att skapa på. Visst, vi har flera gånger suttit på tåg eller flyg med en Ipad och svarat på mejl eller till och med skrivit klart en artikel med hjälp av tangentbordet. Visst har vi suttit på ett kafé och klippt ihop ett par videosnuttar. Och vi har oräkneliga gånger snabbt fixat till ett foto på en presskonferens. Men när vi sitter vid skrivbordet och ska jobba, då använder vi en riktig dator, för att den gör oss mer produktiva.

Apple Magic Keyboard
Foto: AppleDet nya tangentbordet är utmärkt, men kostsamt

Argumentet att det är en mindre och smidigare apparat än en laptop håller inte heller. Den nya 12,9-tummaren har blivit 41 gram tyngre. Tillsammans med tangentbordet väger den 1 382 gram. Det är 92 gram mer än Macbook Air med M1-processorn, som har en större skärm och ett ännu bättre tangentbord.

Den är inte ens billigare. En Ipad Pro 12,9 med 512 gigabyte lagring, 8 gigabyte minne och utan 5g kostar 16 595 kronor. Till det har du tangentbordet för 4 095 kronor. Summa 20 690 kronor!

En Macbook Air med 512 gigabyte lagring och 8 gigabyte minne kostar 15 495 kronor. Eller om vi vill matcha priset så kan vi få en 13-tums Macbook Pro M1 med 16 gigabyte minne och samma lagring för 20 995 kronor.

Därför kan Ipad inte ersätta Mac

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Produktnamn: Ipad Pro (femte generationen)
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple M1
Processor: 4 prestanda­kärnor och 4 effektivitetskärnor
Grafik: Apple M1 åttakärnig
Minne: 8–16 GB
Lagring: 128 GB–2 TB
Bildskärm: 12,9 tum mini-led ips lcd, 2732x2048 pixlar
Kameror: 12 megapixel f/1.8 vidvinkelkamera och 10 megapixel f/2.4 ultravidvinkel på baksidan, samt 3d lidar-skanner.
Facetimekamera: 12 megapixel f/2.4
Anslutningar: Thunderbolt 3 / usb 4 (40 Gbit/s)
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.0 (5G på cellular-modellen)
Operativsystem: iPadOS 14.5
Batteri: 40,88 Wh, 18 watt snabbladdning
Storlek: 28 x 21,5 x 0,64 cm
Vikt: 682 gram
Pris testad modell: 23 195 kronor
Rek. pris från:
12 995 kronor
Pris: Från 12 490 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu 8: 1 112 721 poäng
Geekbench 5: 6 806 poäng multi core, 1 714 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: Slår i prestandataket
3dmark Wild Life: 10 015 poäng, 18 282 (unlimited)
Lagring läs/skrivhastighet: 1 098/2 598 megabyte/s

Betyg: 5 av 5