Nya Ipad Pro är här, och på hårdvarusidan är den närmare en Mac än någonsin. Apple lade en stor del av tisdagens event på att presentera nyheterna, och det är inte så konstigt.

Nya Ipad Pro

Macprocessor

Till att börja med har Apple övergivit A-serien till förmån för M1-processorn, det vill säga samma chipp som sitter i nya Imac, Macbook Pro, Macbook Air och Mac Mini. Det är inte någon nedbantad version heller: Den har åtta cpu-kärnor, åtta gpu-kärnor och 16 maskininlärningskärnor.

Nya Ipad Pro är dessutom den första IOS-baserade produkten Apple preciserar hur mycket arbetsminne den har. På modeller med 128, 256 och 512 gigabyte lagring får du 8 gigabyte minne, medan modeller med 1 eller 2 terabyte lagring får 16 gigabyte.

M1
Foto: Apple

Prestandamässigt utlovar Apple 50 procent snabbare allmänna beräkningar och 40 procent snabbare grafik jämfört med A12Z i förra modellen.

Oförändrad design – praktiskt för tillbehör

De som redan äger tillbehör till äldre Ipad Pro-modeller kan andas ut: Apple har lämnat den yttre formen på de nya modellerna oförändrad, och alla tangentbordsskal och annat passar därför både de gamla och nya modellerna. Det gäller även Apple Pencil – någon ny version av pennan har inte lanserats.

Ipad Pro med miniled-skärm
Foto: Apple

Ny häftig skärm i stora modellen

Precis som tidigare finns nya Ipad Pro i storlekarna 11 och 12,9 tum, men skillnaden mellan de båda är ovanligt stor. 12,9-tumsmodellen har nämligen blivit den första i Apples hela sortiment som är utrustad med en miniled-panel, något det har gått många rykten om en längre tid. Apple kallar det Liquid Retina XDR. Namnet kommer så klart från Pro Display XDR och åtminstone på papperet ligger den inte långt ifrån den stora och dyra proffsskärmen.

Skärmen har en ljusstyrka på 1 000 nits över hela ytan, med en maximal lokal ljusstyrka på 1 600 nits. Bakbelysningen består av över 10 000 dioder och med 2 500 dimningszoner uppnår skärmen ett kontrastförhållande på 1 000 000:1. Den har självklart stöd för True Tone-tekniken och P3-färger, och precis som i föregångaren kan skärmen höja uppdateringsfrekvensen till maximalt 120 hertz när det behövs.

11-tumsmodellen har samma skärm som tidigare, med 120 hertz, True Tone, P3-färger och 600 nits ljusstyrka.

5G

Modellerna med mobilnät är mer framtidssäkrade då de numera har stöd för 5g-tekniken. I dagsläget innebär det ingen större skillnad på de flesta platser, men om bara ett par år kan de ge rejält mycket snabbare överföringar, åtminstone mitt i städer.

Apple säger att Ipad Pro har stöd för fler 5g-band än några andra produkter i sitt slag, vilket gör att du kan använda 5g på fler platser (om covid-restriktionerna någonsin tar slut och du faktiskt kan åka hemifrån).

Ipad Pro
Foto: Apple

Ny kamera och smart videofunktion

På framsidan av nya Ipad Pro sitter en ny ultravidvinkelkamera med 12 megapixels upplösning. Den används så klart till Face ID, selfies och vanliga videosamtal, men även till en ny funktion kallad Center Stage.

Center Stage zoomar in bilden från ultravidvinkeln och använder ai för att följa dig medan du rör dig i rummet. Kameran följer automatiskt med som om du hade en personlig kameraperson. Om ytterligare en person kliver in i bild vidgas vinkeln, för att smalna igen när det bara är du kvar (eller om två personer först står en bit ifrån varandra och sedan går närmare).

Kamerorna på baksidan är samma som tidigare, men med M1-chippets kraftfullare signalprocessor har Ipad Pro fått stöd för Smart HDR 3.

Thunderbolt
Foto: Apple

Thunderbolt

Apple hade så klart kunnat ta många av förbättringarna i M1-chippet och bakat in dem i en ny, snabb A14X-processor. Genom att återanvända M1 slipper företaget ytterligare utvecklingskonstnader, men gör det också möjligt att använda andra tekniker som togs fram för Mac. Det handlar framför allt om stöd för thunderbolt och usb 4.

Usb-c-kontakten i nya Ipad Pro har alltså blivit rejält mycket smartare än i föregångaren. Du kan numera ansluta en snabb extern ssd och få överföringshastigheter på flera gigabyte per sekund, men kan också ansluta externa skärmar (inklusive Pro Display XDR med hela sin 6k-upplösning) och dockningsstationer för att ansluta ytterligare tillbehör.

Vi vet ännu inte om Apple kommer öppna för utvecklare att ta fram Ipad-drivrutiner till thunderbolt-tillbehör som ljudgränssnitt, vilket så klart skulle öppna för många nya professionella användningsområden för surfplattan.

Ipad Pro
Foto: Apple

Pris och tillgänglighet

Nya Ipad Pro kommer öppna för beställningar 30 april i Sverige och 30 andra länder. Leveranser kommer ske från mitten av maj.

Priserna på 11-tumsmodellen börjar på 9 495 kronor med enbart wifi och 11 295 kronor med 5g. För 12,9-tumsmodellen får du betala 12 995 respektive 14 795 kronor. Då ingår 128 gigabyte lagring – ytterligare lagring kan köpa till upp till maximalt två terabyte.

Apple iPad Pro 12.9" 128GB (4th Generation) Pris vid test: 11231 kr.

Bästa pris just nu: 10933 kr