Uppdatering (2019-04-11):

Utvecklaren Steve Troughton-Smith har tidigare hävdat att Apple arbetar på nya appar för Musik, Podcaster och kanske även en Books-app med ett nytt utseende för Mac OS. Det är uppgifter som en annan känd utvecklare och skribent på 9 to 5 Mac, Guilherme Rambo, nu säger sig ha kunnat bekräfta.

Fristående appar Mac OS
Foto: 9 to 5 Mac

Ikonerna ovan ska även vara de officiella ikonerna för Itunes, Podcaster, TV-appen och Books på Mac OS (Apple har sedan tidigare bekräftat att TV-appen kommer till Mac OS). De nya apparna ska baseras på Marzipan, Apples nya teknik för att underlätta portande av IOS-appar till Mac.

Programmet Books finns redan på Mac OS, men ska enligt Rambos uppgifter få en rejält ny design. Om även denna app baseras på Marzipan är oklart.


Tidigare (2019-04-06):

Steve Troughton-Smith är en utvecklare som gjort sig känd för att upptäcka diverse kommande nya funktioner i IOS och Mac OS genom att rota runt i Apples betaversioner.

Nu skriver han på Twitter att han har sett bevis, som han för tillfället inte vill avslöja källan till, för att Apple kan vara på väg att ta fram fristående program för Itunes olika funktioner och därmed sluta utveckla Itunes.

Programmen kommer förmodligen använda Apples nya kod för att utveckla IOS-appar och Macprogram på samma gång, som går under kodnamnet Project Marzipan och redan används i ”smyg” i Mac OS Mojave och programmen News, Hem, Röstmemon och Böcker. Steve Troughton-Smith skriver att han tror att de nya Itunes-ersättarna kommer bli nästa våg av Marzipan-program.

Det återstår att se om Itunes hantering av IOS-enheter kommer få ett eget nytt program eller om Apple kommer skrota det helt och tvinga alla användare som fortfarande vill synka och göra backup till datorn att antingen använda en gammal version av Itunes eller ett tredjepartsprogram.