Än finns inga bekräftade uppgifter om hur nästa Iphone som släpps 2020 blir, men många rykten har redan börjat sippra ut – här samlar vi de mest intressanta. Artikeln uppdateras löpande, så snart ny information kommer. 

Analytiker: Så ser Apples planer för Iphone ut 2020 och 2021

Den vanligtvis välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo har släppt en ny rapport som citeras av Macrumors.

Av rapporten framgår att Apple under 2020 kommer släppa sammanlagt fem nya modeller av Iphone. Förutom ”Iphone SE 2” med en lcd-skärm på 4,7 tum på våren släpps fyra modeller av Iphone 12 till hösten, vilket är i linje med tidigare rykten (se nedan).

Samtliga modeller av Iphone 12 sägs vara utrustade med oled-skärmar och ha stöd för 5g-uppkoppling. Men medan de två vanliga modellerna av Iphone 12 på 5,4 och 6,1 tum får nöja sig med dubbelkameror, så får de två pro-versionerna var sin trippelkamera.

Ming-Chi Kuo

Vad gäller planerna för 2021 års modeller sägs vi få se en ”Iphone SE 2 Plus” med en skärm på 5,5 eller 6,1 tum och Touch ID, samt en helt ny toppmodell som saknar lightning-port. Tanken är att denna modell ska bli helt trådlös, så det går alltså inte att ladda batteriet med hjälp av en kabel.

Med tanke på att det fortfarande är lång tid kvar till 2021 kan naturligtvis mycket hända till dess, men vad gäller 2020 års modeller tycks det mesta vara spikat.

Uppgifter: Iphone 12 får fingeravtrycksläsare under skärmen

Senaste nytt om 2020 års modeller av Iphone är att vi sägs få en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro nya rapporter från Asien.

Fingeravtrycksläsaren ska enligt uppgift tillverkas av taiwanesiska GIS och använda sig av ultraljudssensorer från Qualcomm. Samma sorts sensorer finns redan i Samsung Galaxy S10 och Galaxy Note 10, påpekar Macrumors.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Det kan i sammanhanget nämnas att det florerade liknande rykten redan inför lanseringen av Iphone 11 och dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 12 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 13.


Analytiker: Fyra modeller av Iphone 12 i september

Enligt en ny rapport från analytikern Samik Chatterjee på JPMorgan kommer Apple att lansera hela fyra nya modeller av Iphone 12 i september 2020. Dels handlar det om två ingångsmodeller på 5,4 och 6,1 tum, dels om två proffsmodeller på 6,1 tum och 6,7 tum.

Samtliga fyra modeller sägs vara utrustade med oled-skärmar och 5g-modem, i proffsmodellerna blir det emellertid tal om den snabbare 5g-tekniken som kallas för mmWave. Dessutom bjuds det som vanligt på bättre kameror i de dyrare modellerna, rapporterar CNBC.

Vidare hävdar Chatterjee att Apples planer för 2021 är att släppa två modeller på våren och två på hösten, något som skulle sprida ut försäljningen under året. I dagsläget släpps som bekant alla tre modeller samtidigt, något som innebär att försäljningen dalar under våren och sommaren.

Sedan tidigare ryktas det om ”Iphone SE 2” under våren 2020, något som skulle förklara varför Apple väntar med förändringen till 2021.


Galna ryktet: Airpods följer med vid köp av Iphone 12

Det har blivit dags för ytterligare ett nytt rykte om Iphone 12, men den här gången är det ett påstående som låter alldeles för bra för att vara sant.

Enligt taiwanesiska Digitimes kommer nämligen den som köper ett exemplar av Iphone 12 att få de trådlösa hörlurarna Airpods på köpet. På samma sätt kommer den som köper nästa års modell av Samsung Galaxy att få Galaxy Buds på köpet.

Med tanke på att både Airpods och Galaxy Buds säljer som smör lär det inte finnas någon anledning för Apple och Samsung att skicka med dem på köpet, inte ens i syfte att öka försäljningen av mobiltelefoner.

I dagsläget får den som köper en Iphone ett par lightning-hörlurar på köpet. Dessa kan även köpas separat för 350 kronor, vilket kan jämföras med 1 995 kronor för andra generationens Airpods.


Nya skärmstorlekar för Iphone 12 Pro och Pro Max

Enligt en ny rapport från sydkoreanska ETNews kommer det att bli tal om nya skärmstorlekar för 2020 års modeller av Iphone. I stället för 5,8, 6,1 och 6,5 tum sägs det vara tal om 5,4, 6,1 och 6,7 tum, med andra ord blir den minsta modellen mindre och den största modellen större.

Den minsta och den största skärmen ska tillverkas av Samsung, medan den mellersta ska tillverkas av LG. Intressant nog sägs det röra sig om oled-paneler i samtliga fall, detta till skillnad från Iphone 11 som har en lcd-panel.

Tack vare ny teknik från Samsung kommer Iphone 12 Pro (den minsta modellen) och Iphone 12 Pro Max (den största modellen) att vara tunnare än Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

I korthet handlar det om att sätta kretsarna för multitouch direkt på skärmpanelen, något som innebär att det mellanliggande lagret kan skippas. Tekniken kallas för Y-Octa och kommer som sagt endast att användas i modellerna med Samsungs skärmar.

I sammanhanget kan nämnas att Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max är tjockare än de föregående modellerna Iphone XS och Iphone XS Max, vilket bland annat beror på större batterier.

Om Apple håller fast vid traditionen kommer de tre modellerna av Iphone 12 att visas upp på ett event i september 2020.Prognos: Iphone 12 med 5g-stöd kommer sälja som smör

Det stora dragplåstret i 2020 års modeller av Iphone väntas bli stöd för 5g-uppkoppling och det kan öka försäljningen rejält, åtminstone om vi får lov att tro en ny prognos från Taiwan som citeras av Appleinsider.

Medan prognosen för de tre modellerna av Iphone 11 pekar mot en försäljning av 70-80 miljoner enheter kan uppföljaren Iphone 12 komma att sälja i 100 miljoner exemplar, detta under förutsättning att 5g-stöd är en av nyheterna.

Frågan är emellertid om allmänhetens intresse för 5g-stöd är lika stort som prognosmakarna räknar med. För den stora massan räcker det långt med dagens 4g-uppkoppling och det lär antagligen dröja många år innan det dyker upp någon tjänst som kräver 5g-uppkoppling.


Mer arbetsminne i Iphone 12 Pro och Pro Max

Enligt en ny rapport från analytikerna på amerikanska Barclays kommer Apple att öka mängden arbetsminne i Iphone 12 Pro och 12 Pro Max till 6 gigabyte, vilket kan jämföras med 4 gigabyte i dagens modeller.

Mer arbetsminne skulle vara till nytta vid användning av krävande appar och spel, men det bör påpekas att Apple historiskt sett till skillnad från konkurrenter som Sansung inte har erbjudit mer minne än vad som är nödvändigt i sina mobiltelefoner.

Enligt Barclays rapport som citeras av Macrumors får vi även se stöd för 5g och 3d-sensorer, uppgifter som du kan läsa mer om här nedanför.


Konceptbilder visar Iphone 12 med fyra kameror

Det ryktas att 2020 års modeller av Iphone kommer att få en ram av metall, något som innebär att formgivningen påminner en del om Iphone 4 och 4S.

Uppgifterna har fått sajten Phonearena att ta fram nya konceptbilder på ”Iphone 12”, en mobiltelefon som erbjuder fyra kameror på baksidan och en betydligt mindre sensorpanel på framsidan.

Så här ser de nya konceptbilderna ut:

I sammanhanget kan nämnas att Youtubekanalen Path of Design har tagit fram liknande konceptbilder tidigare, men då helt utan den så kallade flärpen:

I Path of Designs koncept erbjuds dessutom omvänd trådlös laddning och en övergång till usb-c, två funktioner som det ryktats om under en längre tid.


Stöd för 5g i alla Iphone-modeller 2020

Enligt en ny rapport från Nikkei Asian Review kommer vi att få se stöd för 5g-uppkoppling i de tre nya modellerna av Iphone som släpps under hösten 2020.

Apple kommer att använda sig av Qualcomms mest avancerade 5g-modem som går under namnet X55, något som ska garantera att surfhastigheten blir så snabb som möjligt. Det råder emellertid en viss osäkerhet om exakt vilka 5g-band som kommer att stödjas, så eventuellt kan det bli tal om olika modeller för olika regioner.

I rapporten hävdas det dessutom att den nya A14-processorn kommer att baseras på 5-nanometersteknik och att vi får se en så kallad Time-of-flight-kamera, något som gör det möjligt att skapa en noggrann 3d-karta av omgivningen.

De nya kamerorna kan även användas för AR (Augmented Reality), det vill säga möjligheten att kombinera den virtuella verkligheten med den verkliga verkligheten.


Iphone 12 kan få lysande Apple-logga

Apple har sedan några år tillbaka slopat den lysande Apple-loggan från sina Macbook-datorer, men kanske kan den komma tillbaka i ny form – på 2020 års Iphone.

Iphone 12 apple logotyp

Enligt en ny patentansökan från Apple, först upptäckt av Appleinsider, kan en lysande logga användas som notislampa för att uppmärksamma användaren på ”inkommande kommunikation” eller en kalenderpåminnelse genom att blinka eller på andra sätt ändra sitt utseende.

Läs även: Test av Iphone 11 – det smartaste valet

Apple sitter dock på många patent och uppfinningar som aldrig ser dagens ljus, så om det här alls blir verklighet återstår som vanligt att se.


2020 års Iphone-modeller blir utan flärp

Senaste nytt på ryktesfronten är att nästa års toppmodell, Iphone 12, kommer att sakna den så kallade flärpen längst upp. I stället kommer kameran, mikrofonen, högtalaren och sensorerna att byggas in i själva ramen, rapporterar Macrumors.

Den som står bakom uppgiften är Ben Geskin, en person som vid åtskilliga tillfällen varit först med att avslöja detaljer om kommande Apple-prylar.

Geskin hävdar att Apple tagit fram en prototyp med en skärm på 6,7 tum, vilket är i linje med tidigare påståenden från analytikern Ming-Chi Kuo. Nedan ser vi en skiss på hur mobiltelefonen sägs se ut.

Prototyp Iphone 2020
Foto: Ben Geskin

Rykten om en flärpfri modell av Iphone 2020 har florerat tidigare, så det är inte helt otänkbart att uppgiften stämmer med verkligheten.


Nästa Iphone får ram av metall

Den välkände analytikern Ming-Chi Kuo fortsätter att avslöja detaljer om nästa års Iphone-modeller, rapporterar Macrumors.

Det senaste budet är att de nya mobiltelefonerna kommer att få en ram av metall, med andra ord påminner designen en del om den som användes i Iphone 4 och Iphone 4S. Nackdelen är att en sådan design väntas öka tillverkningskostnaden med 25-35 procent, vilket kan innebära ett högre pris för oss konsumenter.

Iphone 2021: Touch ID kan komma tillbaka till Iphone, enligt nya uppgifter

Vad gäller storlekarna sägs det bli tal om 5,4 respektive 6,7 tum för proffsmodellerna, medan standardmodellen får en skärm på 6,1 tum.

Iphone kan få 120 Hz Promotion-skärmar år 2020

Nästa års Iphone-generation kan liksom Ipad utrustas med skärmar som ger betydligt ”lenare” skroll och snabbare uppdatering i spel och filmer. Detta genom en teknik som växlar mellan 60 Hz för bättre batteritid, och upp till 120 Hz för snabbare uppdateringsfrekvens.

Förhandlingar om sådana skärmar ska just nu pågå tillsammans med LG och Samsung. Detta enligt ett rykte från twittraren Universe Ice, som vanligtvis mest twittrar om Samsung-rykten.

Detta används redan idag i Ipad Pro och kallas av Apple för Promotion, men då är tekniken kombinerad med lcd. Om ryktet visar sig stämma till nästa års Iphone-modeller är det första gången Apple tar tekniken till oled-skärmar och Iphone.

5-nanometerschipp i nästa Iphone

När de nuvarande modellerna av Iphone lanserades hösten 2018 var det debut för A12 Bionic, en processor som tillverkas med hjälp av 7-nanometersteknik. Efterföljaren A13 kommer att använda sig av samma teknik, men redan nästa år kan det bli tal om en övergång till 5-nanometersteknik i och med lanseringen av A14.

Apples processorer tillverkas av taiwanesiska TSMC och i samband med företagets årsstämma fick vi enligt Digitimes en bekräftelse på att processorer baserade på 5-nanometersteknik kommer att börja serietillverkas under första halvåret 2020.

Det som ligger bakom utvecklingen av allt mer kraftfulla chipp är framför allt utbyggnaden av 5g-nätet, men även satsningen på artificiell intelligens.

Touch ID kan komma tillbaka

Ett gäng analytiker på Barclays har efter en rundresa bland underleverantörer i Kina kommit med några spådomar om framtida Iphone-modeller, rapporterar Macrumors. Enligt analytikerna tros Apple hoppa på 5g-tåget med Iphone år 2020.

Enligt analytikerna kan kamerorna på baksidan även få djupsensorer, precis som 3d-tekniken på framsidan av Iphone 12 kan mäta djup idag.

Mer överraskande är att analytikerna tror att Apple kan få Touch ID igen, lagom till år 2020. Denna gång med en ny teknik, en såkallad akustisk avläsning som mäter pulser genom exempelvis mobilens glasskärm. Tekniken skulle kunna ge Touch ID som täcker hela telefonens framsida.

Det är fortfarande mycket tidiga uppgifter och vi har svårt att tro att Apple skulle återinföra en gammal inloggningsmetod som redan blivit ersatt av ansiktsigenkänning. Vi får helt enkelt vänta till 2020 och se.

Läs även: Test av Iphone 11 Pro


Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 12350 kr