Än finns inga bekräftade uppgifter om hur nästa Iphone som släpps 2020 blir, men många rykten har redan börjat sippra ut – här samlar vi de mest intressanta. Artikeln uppdateras löpande, så snart ny information kommer.

Konceptbilder visar Iphone 12 med fyra kameror

Det ryktas att 2020 års modeller av Iphone kommer att få en ram av metall, något som innebär att formgivningen påminner en del om Iphone 4 och 4S.

Uppgifterna har fått sajten Phonearena att ta fram nya konceptbilder på ”Iphone 12”, en mobiltelefon som erbjuder fyra kameror på baksidan och en betydligt mindre sensorpanel på framsidan.

Så här ser de nya konceptbilderna ut:

I sammanhanget kan nämnas att Youtubekanalen Path of Design har tagit fram liknande konceptbilder tidigare, men då helt utan den så kallade flärpen:

I Path of Designs koncept erbjuds dessutom omvänd trådlös laddning och en övergång till usb-c, två funktioner som det ryktats om under en längre tid.

Om Apple håller fast vid traditionen kommer Iphone 12 att visas upp på ett event i september 2020.

Stöd för 5g i alla Iphone-modeller 2020

Enligt en ny rapport från Nikkei Asian Review kommer vi att få se stöd för 5g-uppkoppling i de tre nya modellerna av Iphone som släpps under hösten 2020.

Apple kommer att använda sig av Qualcomms mest avancerade 5g-modem som går under namnet X55, något som ska garantera att surfhastigheten blir så snabb som möjligt. Det råder emellertid en viss osäkerhet om exakt vilka 5g-band som kommer att stödjas, så eventuellt kan det bli tal om olika modeller för olika regioner.

I rapporten hävdas det dessutom att den nya A14-processorn kommer att baseras på 5-nanometersteknik och att vi får se en så kallad Time-of-flight-kamera, något som gör det möjligt att skapa en noggrann 3d-karta av omgivningen.

De nya kamerorna kan även användas för AR (Augmented Reality), det vill säga möjligheten att kombinera den virtuella verkligheten med den verkliga verkligheten.

Iphone 12 kan få lysande Apple-logga

Apple har sedan några år tillbaka slopat den lysande Apple-loggan från sina Macbook-datorer, men kanske kan den komma tillbaka i ny form – på 2020 års Iphone.

Iphone 12 apple logotyp

Enligt en ny patentansökan från Apple, först upptäckt av Appleinsider, kan en lysande logga användas som notislampa för att uppmärksamma användaren på ”inkommande kommunikation” eller en kalenderpåminnelse genom att blinka eller på andra sätt ändra sitt utseende.

Läs även: Test av Iphone 11 – det smartaste valet

Apple sitter dock på många patent och uppfinningar som aldrig ser dagens ljus, så om det här alls blir verklighet återstår som vanligt att se.


2020 års Iphone-modeller blir utan flärp

Senaste nytt på ryktesfronten är att nästa års toppmodell, Iphone 12, kommer att sakna den så kallade flärpen längst upp. I stället kommer kameran, mikrofonen, högtalaren och sensorerna att byggas in i själva ramen, rapporterar Macrumors.

Den som står bakom uppgiften är Ben Geskin, en person som vid åtskilliga tillfällen varit först med att avslöja detaljer om kommande Apple-prylar.

Geskin hävdar att Apple tagit fram en prototyp med en skärm på 6,7 tum, vilket är i linje med tidigare påståenden från analytikern Ming-Chi Kuo. Nedan ser vi en skiss på hur mobiltelefonen sägs se ut.

Prototyp Iphone 2020
Foto: Ben Geskin

Rykten om en flärpfri modell av Iphone 2020 har florerat tidigare, så det är inte helt otänkbart att uppgiften stämmer med verkligheten.


Nästa Iphone får ram av metall

Den välkände analytikern Ming-Chi Kuo fortsätter att avslöja detaljer om nästa års Iphone-modeller, rapporterar Macrumors.

Det senaste budet är att de nya mobiltelefonerna kommer att få en ram av metall, med andra ord påminner designen en del om den som användes i Iphone 4 och Iphone 4S. Nackdelen är att en sådan design väntas öka tillverkningskostnaden med 25-35 procent, vilket kan innebära ett högre pris för oss konsumenter.

Iphone 2021: Touch ID kan komma tillbaka till Iphone, enligt nya uppgifter

Vad gäller storlekarna sägs det bli tal om 5,4 respektive 6,7 tum för proffsmodellerna, medan standardmodellen får en skärm på 6,1 tum.

Iphone kan få 120 Hz Promotion-skärmar år 2020

Nästa års Iphone-generation kan liksom Ipad utrustas med skärmar som ger betydligt ”lenare” skroll och snabbare uppdatering i spel och filmer. Detta genom en teknik som växlar mellan 60 Hz för bättre batteritid, och upp till 120 Hz för snabbare uppdateringsfrekvens.

Förhandlingar om sådana skärmar ska just nu pågå tillsammans med LG och Samsung. Detta enligt ett rykte från twittraren Universe Ice, som vanligtvis mest twittrar om Samsung-rykten.

Detta används redan idag i Ipad Pro och kallas av Apple för Promotion, men då är tekniken kombinerad med lcd. Om ryktet visar sig stämma till nästa års Iphone-modeller är det första gången Apple tar tekniken till oled-skärmar och Iphone.

5-nanometerschipp i nästa Iphone

När de nuvarande modellerna av Iphone lanserades hösten 2018 var det debut för A12 Bionic, en processor som tillverkas med hjälp av 7-nanometersteknik. Efterföljaren A13 kommer att använda sig av samma teknik, men redan nästa år kan det bli tal om en övergång till 5-nanometersteknik i och med lanseringen av A14.

Apples processorer tillverkas av taiwanesiska TSMC och i samband med företagets årsstämma fick vi enligt Digitimes en bekräftelse på att processorer baserade på 5-nanometersteknik kommer att börja serietillverkas under första halvåret 2020.

Det som ligger bakom utvecklingen av allt mer kraftfulla chipp är framför allt utbyggnaden av 5g-nätet, men även satsningen på artificiell intelligens.

Touch ID kan komma tillbaka

Ett gäng analytiker på Barclays har efter en rundresa bland underleverantörer i Kina kommit med några spådomar om framtida Iphone-modeller, rapporterar Macrumors. Enligt analytikerna tros Apple hoppa på 5g-tåget med Iphone år 2020.

Enligt analytikerna kan kamerorna på baksidan även få djupsensorer, precis som 3d-tekniken på framsidan av Iphone 12 kan mäta djup idag.

Mer överraskande är att analytikerna tror att Apple kan få Touch ID igen, lagom till år 2020. Denna gång med en ny teknik, en såkallad akustisk avläsning som mäter pulser genom exempelvis mobilens glasskärm. Tekniken skulle kunna ge Touch ID som täcker hela telefonens framsida.

Det är fortfarande mycket tidiga uppgifter och vi har svårt att tro att Apple skulle återinföra en gammal inloggningsmetod som redan blivit ersatt av ansiktsigenkänning. Vi får helt enkelt vänta till 2020 och se.

Läs även: Test av Iphone 11 Pro


Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 12490 kr