Uppdatering 2019-07-11:

Flärpen försvinner

Det dröjer visserligen några månader till innan det är dags för årets modeller av Iphone, men det hindrar inte analytikerna från att flytta fokus till nästa års uppgradering redan nu.

Det mesta tyder på att den så kallade flärpen kommer att finnas kvar på årets modeller av Iphone, vilket innebär att en ny design dröjer till nästa år.

Enligt analytikerna på Credit Suisse kommer Apple att erbjuda en modell utan sensorpanel 2020 och året därpå kommer samtliga modeller att vara flärpfria, rapporterar Macrumors.

Det ryktas även om att Touch ID ska byggas in direkt i skärmen, något som skulle göra att det återigen går att logga in med hjälp av fingeravtryck i stället för ansiktsigenkänning.

Uppdatering 2019-06-17:

5g-stöd

Enligt Ming-Chi Kuo kommer vi att få se tre nya modeller av Iphone 2020, varav två toppmodeller med oled-skärmar på 5,4 och 6,7 tum samt en mellanmodell med oled-skärm på 6,1 tum. Som jämförelse så är Iphone XS på 5,8 tum, medan Iphone XR är på 6,1 tum och Iphone XS Max är på 6,5 tum.

Bortsett från de nya storlekarna är den stora nyheten att de båda toppmodellerna sägs få stöd för 5g-nätet, medan mellanmodellen får nöja sig med 4g.

Qualcomm väntas tillhandahålla 5g-modemen som krävs, men på några års sikt är tanken att Apple ska tillverka sina egna 5g-modem. Planen är att övergången ska ske 2022 eller 2023, rapporterar Macrumors.


Uppdatering 2019-05-25:

Touch ID kan komma tillbaka

Ett gäng analytiker på Barclays har efter en rundresa bland underleverantörer i Kina kommit med några spådomar om framtida Iphone-modeller, rapporterar Macrumors. Enligt analytikerna tros Apple hoppa på 5g-tåget med Iphone år 2020.

Enligt analytikerna kan kamerorna på baksidan även få djupsensorer, precis som 3d-tekniken på framsidan av Iphone kan mäta djup idag.

Mer överraskande är att analytikerna tror att Apple kan få Touch ID igen, lagom till år 2020. Denna gång med en ny teknik, en såkallad akustisk avläsning som mäter pulser genom exempelvis mobilens glasskärm. Tekniken skulle kunna ge Touch ID som täcker hela telefonens framsida.

Det är fortfarande mycket tidiga uppgifter och vi har svårt att tro att Apple skulle återinföra en gammal inloggningsmetod som redan blivit ersatt av ansiktsigenkänning. Vi får helt enkelt vänta till 2020 och se.


Uppdatering 2019-04-09:

5-nanometerschipp

Förra årets Iphone-modeller är bestyckade med Apples A12-processor, som var den första processorn tillverkad med 7-nanometersteknik att börja levereras till kunder. Processorn tillverkas av TSMC som sedan några år tillbaka producerar samtliga A-processorer.

Årets nya Iphone-modeller väntas få en A13-processor som också tillverkas med 7-nanometerstekniken, men redan nästa års modeller med A14-processor kan ta ett stort kliv framåt med hjälp av 5-nanometersteknik.

Det är Digitimes som rapporterar att TSMC har slutfört den grundläggande utvecklingen av tekniken, vilket innebär att kunder som Apple nu kan börja designa sina chipp för tillverkning nästa år.

TSMC:s teknikdirektör Cliff Hou säger i ett pressmeddelande att utvecklingen drivs på av efterfrågan på 5g och ai.