Uppdatering (2019-07-30):

Nya kameror och stöd för 5g

Den välkände analytikern Ming-Chi Kuo fortsätter att pytsa ut uppgifter om vilka nyheter vi kommer att få se i nästa års modeller av Iphone.

Enligt en ny rapport kommer två av de tre nya modellerna att förses med en så kallad Time-of-flight-kamera, något som gör det möjligt att skapa en noggrann 3d-karta av omgivningen.

De nya kamerorna kan även användas för AR (Augmented Reality), det vill säga möjligheten att kombinera den virtuella verkligheten med den verkliga verkligheten.

För att dra full nytta av möjligheterna med de nya kamerorna krävs en snabb 5g-uppkoppling, skriver Macrumors.

Häromdagen hävdade Ming-Chi Kuo att vi kommer att få se stöd för 5g-nätet i alla tre nya modeller av Iphone som släpps 2020.

Tidigare hävdade Kuo att en av modellerna bara skulle ha stöd för 4g-uppkoppling, men i och med förvärvet av Intels modem-division nyligen ska Apple ha ändrat sina planer. Det råder emellertid en viss osäkerhet om exakt vilka 5g-band som Iphone kommer att stödja, så eventuellt kan det bli tal om olika modeller för olika regioner.

Av allt att döma får vi se två toppmodeller med oled-skärmar på 5,4 och 6,7 tum samt en mellanmodell med oled-skärm på 6,1 tum. Som jämförelse är Iphone XS på 5,8 tum, medan Iphone XR är på 6,1 tum och Iphone XS Max är på 6,5 tum.

Uppdatering (2019-07-22):

Iphone kan få 120 Hz Promotion-skärmar år 2020

Nästa års Iphone-generation kan liksom Ipad utrustas med skärmar som ger betydligt ”lenare” skroll och snabbare uppdatering i spel och filmer. Detta genom en teknik som växlar mellan 60 Hz för bättre batteritid, och upp till 120 Hz för snabbare uppdateringsfrekvens.

Förhandlingar om sådana skärmar ska just nu pågå tillsammans med LG och Samsung. Detta enligt ett rykte från twittraren Universe Ice, som vanligtvis mest twittrar om Samsung-rykten.

Detta används redan idag i Ipad Pro och kallas av Apple för Promotion, men då är tekniken kombinerad med lcd. Om ryktet visar sig stämma till nästa års Iphone-modeller är det första gången Apple tar tekniken till oled-skärmar och Iphone.


Uppdatering 2019-07-20:

5-nanometerschipp

När de nuvarande modellerna av Iphone lanserades hösten 2018 var det debut för A12 Bionic, en processor som tillverkas med hjälp av 7-nanometersteknik. Efterföljaren A13 kommer att använda sig av samma teknik, men redan nästa år kan det bli tal om en övergång till 5-nanometersteknik i och med lanseringen av A14.

Apples processorer tillverkas av taiwanesiska TSMC och i samband med företagets årsstämma fick vi enligt Digitimes en bekräftelse på att processorer baserade på 5-nanometersteknik kommer att börja serietillverkas under första halvåret 2020.

Det som ligger bakom utvecklingen av allt mer kraftfulla chipp är framför allt utbyggnaden av 5g-nätet, men även satsningen på artificiell intelligens.

Uppdatering 2019-07-11:

Flärpen försvinner

Det dröjer visserligen några månader till innan det är dags för årets modeller av Iphone, men det hindrar inte analytikerna från att flytta fokus till nästa års uppgradering redan nu.

Det mesta tyder på att den så kallade flärpen kommer att finnas kvar på årets modeller av Iphone, vilket innebär att en ny design dröjer till nästa år.

Enligt analytikerna på Credit Suisse kommer Apple att erbjuda en modell utan sensorpanel 2020 och året därpå kommer samtliga modeller att vara flärpfria, rapporterar Macrumors.

Det ryktas även om att Touch ID ska byggas in direkt i skärmen, något som skulle göra att det återigen går att logga in med hjälp av fingeravtryck i stället för ansiktsigenkänning


Uppdatering 2019-05-25:

Touch ID kan komma tillbaka

Ett gäng analytiker på Barclays har efter en rundresa bland underleverantörer i Kina kommit med några spådomar om framtida Iphone-modeller, rapporterar Macrumors. Enligt analytikerna tros Apple hoppa på 5g-tåget med Iphone år 2020.

Enligt analytikerna kan kamerorna på baksidan även få djupsensorer, precis som 3d-tekniken på framsidan av Iphone kan mäta djup idag.

Mer överraskande är att analytikerna tror att Apple kan få Touch ID igen, lagom till år 2020. Denna gång med en ny teknik, en såkallad akustisk avläsning som mäter pulser genom exempelvis mobilens glasskärm. Tekniken skulle kunna ge Touch ID som täcker hela telefonens framsida.

Det är fortfarande mycket tidiga uppgifter och vi har svårt att tro att Apple skulle återinföra en gammal inloggningsmetod som redan blivit ersatt av ansiktsigenkänning. Vi får helt enkelt vänta till 2020 och se.