Än finns inga bekräftade uppgifter om hur nästa Iphone blir, men många rykten har redan börjat sippra ut – här samlar vi de mest intressanta. Artikeln uppdateras löpande, så snart ny information kommer.
 

Uppgifter: Flärpen blir mindre

Senaste nytt om höstens nya modeller av Iphone är att sensorpanelen längst upp kommer att minska i storlek.

Enligt 9to5Mac blir den så kallade flärpen ungefär en tredjedel mindre jämfört med i dagens modeller, något som innebär att det blir mer utrymme över för annat.

Sedan tidigare har det förekommit rykten om att flärpen kommer försvinna helt och hållet i toppmodellen av Iphone 12, detta genom att kameran, mikrofonen, högtalaren och sensorerna byggs in i själva ramen.

Prototyp Iphone 2020
Foto: Ben GeskinSkiss som visar Iphone utan flärp.

Som det ser ut i dagsläget dröjer det emellertid minst ett år till innan vi får se en ny modell av Iphone som saknar flärp.


Bild avslöjar lidar-sensor

Instagram-kontot Concepts Iphone delade redan för en vecka sedan en bild som sägs vara en illustration av baksidan på höstens nya Iphone-modell. Bilden fick ingen vidare spridning omedelbart, men har nu gjort rundorna på Apple-relaterade sajter efter att den delades på Twitter av användaren @choco_bit.

Iphone med lidar-sensor

Bilden visar inte så mycket av telefonen men det vi kan se är att den ser ut att få samma lidar-sensor som nya Ipad Pro.

Tidigare rapporter har påstått att Iphone 12 Pro och 12 Pro Max kommer ha någon form av ”3d-sensor”. Samma rykte gick om nya Ipad, och det verkar osannolikt att Apple skulle utveckla två olika tekniker för att göra samma sak.

Nya budet: Iphone 12 blir inte alls coronaförsenad

Det råder blandade uppgifter gällande huruvida Iphone 12 kommer bli försenad på grund av coronaviruset eller inte.

Ny rapporterar Digitimes att Iphone 12 inte alls kommer bli försenad. Detta baserad på nya uppgifter gällande att leverantörer av mönsterkort till den kommande 5G-mobilen blivit ombedda att inte senarelägga sin produktion.

Uppgifterna nämner dock specifikt "5G", vilket gör att andra modeller, så som Iphone 9, fortfarande kan bli försenade.

Uppgifter: Iphone 12-produktionen kan skjutas upp

För andra gången kommer nu uppgifter om att Apple kan komma att skjuta upp produktionsstarten för höstens nya Iphone-modeller. Denna gång är det Reuters som hävdar att Apple har skjutit upp upptrappningen av sin Iphone 12-tillverkning en bit, men att en lansering under hösten fortfarande är fullt tänkbar.

Reuters källa uppges vara en ”senior tjänsteman hos en av Apples största underleverantörer”. Samma källa hävdar att Apples troligen kommer se en 18 procent lägre orderingång under årets andra kvartal jämfört samma period förra året.

Problemet ska inte heller vara produktionssvårigheter i Kina, utan snarare en oro för att efterfrågan i Europa och USA kommer sjunka, efter coronavirusets framfart på dessa kontinenter.


Nya uppgifter: Iphone 12 kan försenas

Coronaviruset kan tvinga Apple att för första gången flytta lanseringen av nya Iphone från september, kanske flera månader framåt. Det skriver Nikkei i en ny rapport.

Enligt tidningen har Apple först interna diskussioner om möjligheten att skjuta upp lanseringen. Orsaken är såväl farhågor att pandemin kan leda till låg försäljning som problem för leverantörer att skala upp tillverkningen i tid.

En anonym källa uppger att Apples stora oro är att den första Iphone-modellen med 5g kan få ett svalt bemötande, och den chansen kommer inte tillbaka igen.

Apple skulle enligt Nikkei ha tagit fram en konkret prototyp tillsammans med leverantörer i början av mars men det sköts först upp till slutet av månaden och har nu flyttats till någon gång i april. Några underleverantörer ska redan ha ombetts att senarelägga massproduktionen 2–3 månader.


Uppgifter: Förbättrade kameror i Iphone 12 Pro Max

Senaste nytt om höstens nya modeller av Iphone är att vi kommer få se kraftigt förbättrade kameror, inte minst i toppmodellen på 6,7 tum.

Enligt den välkände analytikern Ming-Chi Kuo blir det tal om större sensorer i de nya kamerorna, något som gör det möjligt att fånga in mer ljus vilket i sin tur borde innebära bättre bilder.

Vad gäller ultravidvinkelkameran i Iphone 12 Pro Max kommer vi få se stöd för bildstabilisering, något som tidigare endast erbjudits för vidvinkel- och telefotokamerorna. Som en följd kommer vi dessutom att kunna räkna med betydligt bättre resultat med tillbehör som Olloclip, konstaterar Macrumors.

Kuo räknar även med att vi får se en periskoplins i Iphone på sikt, men att det troligtvis kommer dröja till nästnästa års modeller.


Uppgifter: Iphone 12 kommer inte att påverkas av coronaviruset

Nyhetstjänsten Bloomberg har tagit kontakt med personer som jobbar hos Apples underleverantörer och prognosen är att lanseringen av Iphone 12 kommer att ske i september som vanligt, detta trots det omfattande virusutbrottet som för tillfället lamslår stora delar av världen.

Serietillverkningen brukar dras i gång under maj månad och med tanke på att Foxconns produktionskapacitet nu är återställd efter de kraftfulla åtgärderna från de kinesiska myndigheterna finns det inget som talar för några större förseningar.

Hur det står det till med den nya budgetmodellen Iphone 9 (även känd som Iphone SE 2) är däremot oklart. Den ursprungliga tanken var att en lansering skulle ske under våren, men möjligtvis kan säljstarten skjutas upp några månader.


Iphone 12 Pro får Time-of-flight-kamera

Nyligen lyckades 9to5Mac lägga vantarna på en förhandsversion av IOS 14 och där finns det referenser till en ny Iphone med kodnamnet d5x. Med tanke på att Iphone 11 hade kodnamnet d4x rör det sig troligtvis om Iphone 12.

En intressant detalj är att Iphone 12 Pro tycks få stöd för en så kallad Time-of-flight-kamera, något som gör det möjligt att skapa en noggrann 3d-karta av omgivningen.

De nya kamerorna kan även användas för AR (Augmented Reality), det vill säga möjligheten att kombinera den virtuella verkligheten med den verkliga verkligheten.

I sammanhanget kan det påpekas att Apple håller på och utvecklar en AR-app med kodnamnet Gobi, vilken kan komma att dra nytta av den nya kameran i Iphone 12 Pro.


A14 ska göra Iphone 12 lika snabb som Ipad Pro

Geekbench-poäng som påstås komma från Apples nästa Iphone-processor – A14 – visar ett rejält hopp upp i flertrådad prestanda, skriver Appleinsider. A-processorerna blir lite snabbare för varje år. Processorn som lär hamna i ”Iphone 12” kan dock bli ett rejält hopp upp.

Enligt de poäng som dykt upp på Geekbench kommer A14 bli den första A-processor från Apple att passera 3 gHz klockhastighet. Vidare får processorn 1 658 poäng i enkeltrådade uppgifter, 4 612 i flertrådade.

Som jämförelse får Ipad Pro 1 110 respektive 4 568 poäng i samma test.


Iphone 12 kan få kamera på 64 megapixel

Enligt nya uppgifter till RPRNA håller Apple på att utveckla en IPhone 12 med en kamera på 64 megapixel och förbättrad zoom.

Företaget ska även jobba på en macro-kamera som ska göra det möjligt att ta detaljerade närbilder på 2,2, centimeters avstånd och fortfarande behålla fokus. Även den nya ultravidvinkeln ska utökas med 35 procent till f / 1.6.

Enligt RPRNA kommer mobilen också ha en batterikapacitet på 4400mAh. Om uppgifterna gäller för standardversionen av Iphone 12 framgår dock inte.


Wifi 6-stöd i Iphone 12

Ett nytt rykte från japanska Macotakara hävdar att Apple kommer lägga till stöd för en ny wifi-standard i höstens modeller av Iphone.

Tekniken kallas för 802.11ay och utnyttjar högre frekvenser än 802.11ax, mer känt under marknadsföringsnamnet Wifi 6. Överföringshastigheten för den nya standarden ligger på 20-40 gigabit per sekund, medan räckvidden ligger på mellan 300 och 500 meter.

Den första testversionen av 802.11ay släpptes redan i januari 2017, men det dröjer till slutet av 2020 innan det är dags för den skarpa versionen.

Om Apple håller fast vid traditionen kommer Iphone 12 att visas upp på ett event i september.


Apple kan satsa på egna antenner

Enligt Fast Company funderar Apple på att använda sig av egenutvecklade antenner i Iphone 12, detta då man anser att Qualcomms varianter inte håller måttet.

Skulle Apple använda sig av Qualcomms QTM525-antenner riskerar nämligen Iphone 12 att bli tjockare än Iphone 11, något som går på tvärs med Apples filosofi att tillverka så tunna prylar som möjligt.

Historiskt sett har Apple haft problem med sina egenutvecklade antenner. Mest känt är problemen med antennerna i Iphone 4, en skandal som kallades för ”antennagate” i media. Vid ett senare tillfälle ska Apples antenner ha slukat dubbla mängden resurser jämfört med liknande antenner från andra tillverkare.

Ett slutgiltigt beslut i frågan kommer i sommar, så det finns fortfarande en möjlighet att det blir antenner från Qualcomm trots allt.


Iphone 12 saknar stöd för 2x2 Mimo

Den välkände analytikern Ming-Chi Kuo har tidigare hävdat att årets 5g-modeller av Iphone kommer få stöd för 2×2 Mimo, något som skulle innebära betydligt högre uppladdningshastighet än i dagsläget.

Nu rapporterar emellertid sajten 9to5Mac att Kuo har ändrat uppfattning och inte längre räknar med stöd för 2×2 Mimo i toppmodellerna av Iphone 12.

En tänkbar förklaring till att Apple inte satsar på tekniken är att en följdeffekt blir försämrad batteritid, något som skulle irritera vissa användare.


Iphone 12-modell visar platta kanter à la Iphone 5

En ny video som dykt upp på den japanska bloggen Macotakara visar 3d-modeller av den kommande Iphone 12-serien, i två olika storlekar. Modellerna sägs vara en Iphone 12 med 5,3 tum stor skärm och en Iphone 12 med 5,9 tums-skärm. Dessa jämförs med en Iphone 11 Pro.

Iphone 12

Hur nära verkligheten dessa modeller är är svårt att avgöra, men det mest intressanta med modellerna är utan tvekan de platta kanterna som sägs komma till Iphone 12-serien. Av modellerna är döma kommer kanterna på telefonen påminna en hel del om Iphone 5, men som alltid bör tidiga rykten som dessa tas med en nypa salt.


Kan släppas i marinblå variant

Senaste nytt om årets modeller av Iphone är att vi kommer att få se en marinblå variant, vilken möjligtvis kan komma att ersätta den nuvarande midnattsgröna varianten.

I Youtube-klippet nedan får vi en glimt av hur den nya modellen kan tänkas se ut:

Uppgifterna kommer från Max Weinbach som är skribent på XDA Developers och som har erkänt goda kontakter inom Apple. Weinbach har avslöjat nya färger på Iphone tidigare och han var enligt Macrumors även först med förutsägelsen att Apple skulle göra volymkontrollen mindre påträngande i IOS 13.


Iphone 12 Pro Max blir tunnare än föregångaren

Japanska Macotakara har delat med sig av mer information om årets modeller av Iphone, vilka troligtvis får namnet Iphone 12.

Enligt uppgift kommer samtliga fyra modeller att vara utrustade med oled-skärmar och Face ID. Den minsta mobilen sägs vara mindre än Iphone 8, detta trots att skärmen är på 5,4 tum. Därmed lär det bli möjligt att hantera mobilen med bara en hand, vilket många användare lär uppskatta.

Vidare får vi veta att Iphone 12 Pro Max får en skärm på 6,7 tum och kommer ha en tjocklek på 7,4 millimeter, vilket kan jämföras med 8,1 millimeter för föregångaren Iphone 11 Pro Max. För att få plats med alla komponenter väljer man istället att göra mobilen aningen längre. En annan nyhet är att trippelkameran får större sensorer, vilket ska ge bättre bildkvalitet.

De två övriga modellerna får en skärm på 6,1 tum, varav pro-modellen får bättre kameror.


Nya Iphone blir lika snabb som Macbook Pro

De nuvarande modellerna av Iphone använder sig av A13 Bionic, en processor som tillverkas med hjälp av 7-nanometersteknik.

En av de stora nyheterna i Iphone 12 väntas bli A14 Bionic, en kraftfull processor som baseras på 5-nanometersteknik och som ska tillverkas av taiwanesiska TSMC.

Enligt Jason Cross på vår amerikanska systertidning kommer processorbytet att innebära att Iphone 12 blir lika kraftfull som 15-tumsmodellen av Macbook Pro, åtminstone vad gäller poäng i mätverktyget Geekbench.

Det ryktas dessutom om 6 gigabyte arbetsminne av typen lpddr5 och fler transistorer i grafikprocessorn, något som gör att vi kan förvänta oss uppemot 50 procent högre prestanda vad gäller spel och andra krävande appar.

Det är emellertid möjligt att 5g-stödet och de förbättrade kamerorna slukar en del av resurserna, så hur stor förbättring det blir i slutändan återstår att se.


Face ID kan förbättras i Iphone 12

Enligt analysföretaget Barclays kommer en av nyheterna i årets modeller av Iphone att vara en förbättrad version av Face ID, rapporterar Macrumors.

Tyvärr redogör inte analytikerna exakt för hur ansiktsigenkänningen ska förbättras, men troligtvis har det med de förbättrade kamerorna och de nya 3d-sensorerna att göra på något vis. Vi kan antagligen även räkna med att Apple förbättrar säkerheten ett snäpp, detta för att göra det ännu svårare för obehöriga från att logga in i våra mobiltelefoner.

Barclays räknar i likhet med många andra analysföretag att Apple lanserar fem nya mobiltelefoner under 2020. Utöver fyra modeller av Iphone 12 ryktas det ju även om en ny budgetmodell som kallas för Iphone 9 eller Iphone SE 2 i media.

Vad gäller nästa års modeller av Iphone tror Barclays att lightning-porten försvinner från toppmodellen, detta då Apple vill satsa på en helt trådlös modell. Om så är fallet kan det bli tal om att skicka med Airpods på köpet, ett rykte som såg dagens ljus för några månader sedan.


Mer arbetsminne i Iphone 12 Pro och Pro Max

Enligt en ny rapport från analysföretaget UBS som citeras av Macrumors kommer Apple att öka mängden arbetsminne i Iphone 12 Pro och 12 Pro Max till 6 gigabyte, vilket kan jämföras med 4 gigabyte i dagens modeller.

Mer arbetsminne skulle vara till nytta vid användning av krävande appar och spel, men det bör påpekas att Apple historiskt sett till skillnad från konkurrenter som Sansung inte har erbjudit mer minne än vad som är nödvändigt i sina mobiltelefoner.

Vidare räknar UBS med att vi får se fyra modeller av Iphone 12, varav två stycken är på 6,1 tum medan de andra två är på 5,4 respektive 6,7 tum. Samtliga modeller sägs ha oled-skärmar, men de två toppmodellerna har förutom mer minne även trippelkameror med 3d-sensorer.


Analytiker: Alla modeller av Iphone 12 släpps samtidigt

Nyligen hävdade analytikern Mehdi Hosseini att Apple kommer att lansera två modeller av Iphone 12 med 5g-stöd i september, medan de andra två modellerna med 5g-stöd dröjer till januari 2021. Anledningen är att de två sistnämnda använder sig av mmWave, en snabbare version av 5g som till en början endast kommer finnas tillgänglig i USA, Kanada, Storbritannien, Japan och Sydkorea.

Nu skriver emellertid den välkände analytikern Ming-Chi Kuo i en ny rapport som citeras av Macrumors att Apple enligt hans källor kommer släppa fyra modeller av Iphone 12 under hösten. Med andra ord blir det inga förseningar på grund av mmWave.

Den teoretiska maxhastigheten för mmWave ligger på 1-2 gigabit per sekund, vilket kan jämföras med 100-400 megabit per sekund för det som kallas Sub-6 GHz. Å andra sidan har den sistnämnda tekniken längre räckvidd, vilket många användare utanför storstäderna lär uppskatta.

Ming-Chi Kuo håller även fast vid att samtliga modeller kommer att få oled-skärmar, detta till skillnad från Mehdi Hosseini som räknar med att en av modellerna kommer att få en lcd-skärm.


Tunnare skärmar

Senaste nytt på ryktesfronten är att årets toppmodeller av Iphone kan komma att utrustas med sjätte generationens oled-skärmar från LG.

Enligt sydkoreanska The Elec är de nya skärmpanelerna tunnare än de som används i dagsläget, detta då de inte behöver ha ett särskilt lager för multitouch-kretsarna. Den billigaste modellen sägs emellertid vara utrustad med den nuvarande sortens oled-skärm.

Vidare uppges att Apple kommer att satsa på LTPO (Low Temperature Polycrystalline Oxid), en teknik som gör det möjligt att aktivera/avaktivera enskilda pixlar vid behov. LPTO används redan i Apple Watch Series 4 och Series 5 med följden att batteritiden har förlängts.


Uppgifter: Apple satsar på kinesiska oled-skärmar i Iphone 12

Enligt RPNA kommer Apple att börja använda sig av oled-skärmar från kinesiska BOE i 2020 års modeller av Iphone, detta som komplement till skärmarna från sydkoreanska Samsung och LG.

BOE är i dagsläget världens största tillverkare av lcd-paneler till tv-apparater, men har på sistone även börjat tillverka oled-skärmar åt Huawei.

Sydkoreanska analytiker räknar med att BOE kommer leverera 45 miljoner oled-skärmar till Apple under 2021, något som skulle innebära att företaget placerar sig mellan Samsung och LG i antal enheter.

I sammanhanget kan nämnas att det tidigare har ryktats om oled-skärmar från Japan Display, men det är högst tveksamt om det japanska företaget kan tillverka tillräckligt många skärmar för att tillgodose Apples behov.


Analytiker: Hög efterfrågan på Iphone 12 med 5g-stöd

Det stora dragplåstret i 2020 års modeller av Iphone väntas bli stöd för 5g-uppkoppling och det kan leda till en ökad försäljning, åtminstone om vi får lov att tro analysföretaget Wedbush.

Enligt analytikerna finns det i dagsläget ungefär 900 miljoner Iphone-användare och 350 miljoner av dessa borde uppgradera relativt snart. Därför räknar man med att försäljningen ökar med minst tio procent under räkenskapsåret 2020, rapporterar 9to5Mac.

Frågan är emellertid om allmänhetens intresse för 5g-stöd är lika stort som prognosmakarna räknar med. För den stora massan räcker det långt med dagens 4g-uppkoppling och det lär antagligen dröja många år innan det dyker upp någon tjänst som kräver 5g-uppkoppling.


Ny video visar hur Iphone 12 kan se ut

Den japanska sajten Mac Otakara har publicerat en ny video som sägs visa hur Iphone 12 ser ut, åtminstone om vi får lov att tro kinesiska skaltillverkare.

Enheten är på 6,5 tum och har platta sidor, något som för tankarna till Iphone 4/4S och Iphone 5/5S. Dessutom finns det en markering för en så kallad Smart Connector, något som gör det möjligt att koppla in till exempel ett tangentbord om så önskas.

Med tanke på att 2020 års nya modeller av Iphone inte lanseras förrän september är det inte särskilt sannolikt att utformningen har spikats redan nu, men videon kan ändå ge en liten fingervisning om vad vi kan förvänta oss.


Bättre bildstabilisering

Senaste nytt om 2020 års nya modeller av Iphone är att Apple sägs satsa på en ny typ av bildstabilisering.

Den nya lösningen ska baseras på sensorer inuti kameramodulen, något som förhoppningsvis kommer att innebära ännu bättre bilder i slutändan. På köpet frigörs även lite utrymme som kan användas för andra komponenter, rapporterar 9to5Mac.

I dagläget används optisk bildstabilisering för vidvinkel- och telefotokamerorna i Iphone 11 och Iphone 11 Pro


Iphone 12 kommer inte att bli dyrare än Iphone 11

Den vanligtvis välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo har släppt en ny rapport som citeras av Macrumors.

Av rapporten framgår att priserna för 2020 års modeller av Iphone i stort sett kommer vara i nivå med årets modeller, detta trots den nya metallramen och stödet för 5g-uppkoppling.

Enligt Kuo räknar Apple med att kunna skära ner en hel del på sina utgifter, detta då man tillverkar allt fler komponenter för egen hand. Med andra ord behöver man inte betala lika mycket till sina underleverantörer.


Längre batteritid

Apple sägs satsa på nya batterimoduler som tar mindre plats än den nuvarande lösningen. Utöver att frigöra värdefullt utrymme kan den nya tekniken innebära att vi får se batterier med högre kapacitet, något som i sin tur kan leda till längre batteritid.

Uppgifterna kommer från The Elec som hävdar att modulerna ska tillverkas av ITM Semiconductor, ett sydkoreanskt företag som tros kunna tillverka 100 miljoner exemplar per år när en ny fabrik i Vietnam tas i drift.

I sammanhanget bör det påpekas att stödet för 5g-uppkoppling rimligtvis lägger beslag på en hel del resurser, så det krävs en ganska stor höjning av kapaciteten för att batteritiden ska förlängas.


Analytiker: Så ser Apples planer för Iphone ut 2020 och 2021

Enligt den senaste rapporten från analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple under 2020 att släppa sammanlagt fem nya modeller av Iphone. Förutom ”Iphone SE 2” med en lcd-skärm på 4,7 tum på våren släpps fyra modeller av Iphone 12 till hösten, vilket är i linje med tidigare rykten (se nedan).

Samtliga modeller av Iphone 12 sägs vara utrustade med oled-skärmar och ha stöd för 5g-uppkoppling. Men medan de två vanliga modellerna av Iphone 12 på 5,4 och 6,1 tum får nöja sig med dubbelkameror, så får de två pro-versionerna var sin trippelkamera.

Vad gäller planerna för 2021 års modeller sägs vi få se en ”Iphone SE 2 Plus” med en skärm på 5,5 eller 6,1 tum och Touch ID, samt en helt ny toppmodell som saknar lightning-port. Tanken är att denna modell ska bli helt trådlös, så det går alltså inte att ladda batteriet med hjälp av en kabel.

Med tanke på att det fortfarande är lång tid kvar till 2021 kan naturligtvis mycket hända till dess, men vad gäller 2020 års modeller tycks det mesta vara spikat.


Fingeravtrycksläsare under skärmen

Senaste nytt om 2020 års modeller av Iphone är att vi sägs få en fingeravtrycksläsare under skärmen, åtminstone om vi får lov att tro nya rapporter från Asien.

Fingeravtrycksläsaren ska enligt uppgift tillverkas av taiwanesiska GIS och använda sig av ultraljudssensorer från Qualcomm. Samma sorts sensorer finns redan i Samsung Galaxy S10 och Galaxy Note 10, påpekar Macrumors.

Det finns inget som pekar på att fingeravtrycksläsaren ska ersätta den nuvarande ansiktsigenkänningen, utan det handlar snarare om ett komplement. På så sätt kan användarna välja fritt mellan Touch ID och Face ID för inloggning.

Det kan i sammanhanget nämnas att det florerade liknande rykten redan inför lanseringen av Iphone 11 och dyker fingeravtrycksläsaren inte upp i Iphone 12 kan vi troligtvis räkna med att ryktet återuppstår inför lanseringen av Iphone 13.


Analytiker: Fyra modeller av Iphone 12 i september

Enligt en ny rapport från analytikern Samik Chatterjee på JPMorgan kommer Apple att lansera hela fyra nya modeller av Iphone 12 i september 2020. Dels handlar det om två ingångsmodeller på 5,4 och 6,1 tum, dels om två proffsmodeller på 6,1 tum och 6,7 tum.

Samtliga fyra modeller sägs vara utrustade med oled-skärmar och 5g-modem, i proffsmodellerna blir det emellertid tal om den snabbare 5g-tekniken som kallas för mmWave. Dessutom bjuds det som vanligt på bättre kameror i de dyrare modellerna, rapporterar CNBC.

Vidare hävdar Chatterjee att Apples planer för 2021 är att släppa två modeller på våren och två på hösten, något som skulle sprida ut försäljningen under året. I dagsläget släpps som bekant alla tre modeller samtidigt, något som innebär att försäljningen dalar under våren och sommaren.

Sedan tidigare ryktas det om ”Iphone SE 2” under våren 2020, något som skulle förklara varför Apple väntar med förändringen till 2021.


Galna ryktet: Airpods följer med vid köp av Iphone 12

Det har blivit dags för ytterligare ett nytt rykte om Iphone 12, men den här gången är det ett påstående som låter alldeles för bra för att vara sant.

Enligt taiwanesiska Digitimes kommer nämligen den som köper ett exemplar av Iphone 12 att få de trådlösa hörlurarna Airpods på köpet. På samma sätt kommer den som köper nästa års modell av Samsung Galaxy att få Galaxy Buds på köpet.

Med tanke på att både Airpods och Galaxy Buds säljer som smör lär det inte finnas någon anledning för Apple och Samsung att skicka med dem på köpet, inte ens i syfte att öka försäljningen av mobiltelefoner.

I dagsläget får den som köper en Iphone ett par lightning-hörlurar på köpet. Dessa kan även köpas separat för 350 kronor, vilket kan jämföras med 1 995 kronor för andra generationens Airpods.


Nya skärmstorlekar för Iphone 12 Pro och Pro Max

Enligt en ny rapport från sydkoreanska ETNews kommer det att bli tal om nya skärmstorlekar för 2020 års modeller av Iphone. I stället för 5,8, 6,1 och 6,5 tum sägs det vara tal om 5,4, 6,1 och 6,7 tum, med andra ord blir den minsta modellen mindre och den största modellen större.

Den minsta och den största skärmen ska tillverkas av Samsung, medan den mellersta ska tillverkas av LG. Intressant nog sägs det röra sig om oled-paneler i samtliga fall, detta till skillnad från Iphone 11 som har en lcd-panel.

Tack vare ny teknik från Samsung kommer Iphone 12 Pro (den minsta modellen) och Iphone 12 Pro Max (den största modellen) att vara tunnare än Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

I korthet handlar det om att sätta kretsarna för multitouch direkt på skärmpanelen, något som innebär att det mellanliggande lagret kan skippas. Tekniken kallas för Y-Octa och kommer som sagt endast att användas i modellerna med Samsungs skärmar.

I sammanhanget kan nämnas att Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max är tjockare än de föregående modellerna Iphone XS och Iphone XS Max, vilket bland annat beror på större batterier.


Konceptbilder visar Iphone 12 med fyra kameror

Det ryktas att 2020 års modeller av Iphone kommer att få en ram av metall, något som innebär att formgivningen påminner en del om Iphone 4 och 4S.

Uppgifterna har fått sajten Phonearena att ta fram nya konceptbilder på ”Iphone 12”, en mobiltelefon som erbjuder fyra kameror på baksidan och en betydligt mindre sensorpanel på framsidan.

Så här ser de nya konceptbilderna ut:

I sammanhanget kan nämnas att Youtubekanalen Path of Design har tagit fram liknande konceptbilder tidigare, men då helt utan den så kallade flärpen:

I Path of Designs koncept erbjuds dessutom omvänd trådlös laddning och en övergång till usb-c, två funktioner som det ryktats om under en längre tid.


Stöd för 5g i alla modeller

Enligt en ny rapport från Nikkei Asian Review kommer vi att få se stöd för 5g-uppkoppling i de tre nya modellerna av Iphone som släpps under hösten 2020.

Apple kommer att använda sig av Qualcomms mest avancerade 5g-modem som går under namnet X55, något som ska garantera att surfhastigheten blir så snabb som möjligt. Det råder emellertid en viss osäkerhet om exakt vilka 5g-band som kommer att stödjas, så eventuellt kan det bli tal om olika modeller för olika regioner.

I rapporten hävdas det dessutom att den nya A14-processorn kommer att baseras på 5-nanometersteknik, något som är i linje med tidigare rykten.


Lysande Apple-logga?

Apple har sedan några år tillbaka slopat den lysande Apple-loggan från sina Macbook-datorer, men kanske kan den komma tillbaka i ny form – på 2020 års Iphone.

Iphone 12 apple logotyp

Enligt en ny patentansökan från Apple, först upptäckt av Appleinsider, kan en lysande logga användas som notislampa för att uppmärksamma användaren på ”inkommande kommunikation” eller en kalenderpåminnelse genom att blinka eller på andra sätt ändra sitt utseende.

Läs även: Test av Iphone 11 – det smartaste valet

Apple sitter dock på många patent och uppfinningar som aldrig ser dagens ljus, så om det här alls blir verklighet återstår som vanligt att se.


Nästa Iphone får ram av metall

Den välkände analytikern Ming-Chi Kuo fortsätter att avslöja detaljer om nästa års Iphone-modeller, rapporterar Macrumors.

Det senaste budet är att de nya mobiltelefonerna kommer att få en ram av metall, med andra ord påminner designen en del om den som användes i Iphone 4 och Iphone 4S. Nackdelen är att en sådan design väntas öka tillverkningskostnaden med 25-35 procent, vilket kan innebära ett högre pris för oss konsumenter.

Iphone 2021: Touch ID kan komma tillbaka till Iphone, enligt nya uppgifter

Vad gäller storlekarna sägs det bli tal om 5,4 respektive 6,7 tum för proffsmodellerna, medan standardmodellen får en skärm på 6,1 tum.

120 Hz Promotion-skärmar

Nästa års Iphone-generation kan liksom Ipad utrustas med skärmar som ger betydligt ”lenare” skroll och snabbare uppdatering i spel och filmer. Detta genom en teknik som växlar mellan 60 Hz för bättre batteritid, och upp till 120 Hz för snabbare uppdateringsfrekvens.

Förhandlingar om sådana skärmar ska just nu pågå tillsammans med LG och Samsung. Detta enligt ett rykte från twittraren Universe Ice, som vanligtvis mest twittrar om Samsung-rykten.

Detta används redan idag i Ipad Pro och kallas av Apple för Promotion, men då är tekniken kombinerad med lcd. Om ryktet visar sig stämma till nästa års Iphone-modeller är det första gången Apple tar tekniken till oled-skärmar och Iphone.


Touch ID kan komma tillbaka

Ett gäng analytiker på Barclays har efter en rundresa bland underleverantörer i Kina kommit med några spådomar om framtida Iphone-modeller, rapporterar Macrumors. Enligt analytikerna tros Apple hoppa på 5g-tåget med Iphone år 2020.

Enligt analytikerna kan kamerorna på baksidan även få djupsensorer, precis som 3d-tekniken på framsidan av Iphone 12 kan mäta djup idag.

Mer överraskande är att analytikerna tror att Apple kan få Touch ID igen, lagom till år 2020. Denna gång med en ny teknik, en såkallad akustisk avläsning som mäter pulser genom exempelvis mobilens glasskärm. Tekniken skulle kunna ge Touch ID som täcker hela telefonens framsida.

Det är fortfarande mycket tidiga uppgifter och vi har svårt att tro att Apple skulle återinföra en gammal inloggningsmetod som redan blivit ersatt av ansiktsigenkänning. Vi får helt enkelt vänta till 2020 och se.

Läs även: Test av Iphone 11 Pro


Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 11790 kr