Varje höst släpper Apple nya Iphone-modeller, och varje år ser hela världen med spänning fram emot nyheterna. Ju större Iphone har blivit, desto svårare har Apple fått att hemlighålla de nya modellerna och redan ett halvår innan lanseringen kryllar det av rykten och läckor.

Här samlar vi allt vi har hört om Iphone 12, som 2020 års nya modell väntas heta. Artikeln uppdateras med nya uppgifter allt eftersom.

Uppdatering 2020-09-22:

Uppgifter: Då kommer Apple visa upp Iphone 12

Amerikanska Cnet rapporterar att höstens nya modeller av Iphone 12 troligtvis kommer att visas upp på ett event som hålls den 13 eller 14 oktober.

Resonemanget bygger på att Apple tidigare sagt att lanseringen sker några veckor senare än vanligt, vilket borde innebära en lansering senast i mitten av oktober. Eftersom Apple brukar hålla sina event på tisdagar eller onsdagar är de mest lämpliga datumen 6-7 oktober eller 13-14 oktober.

En senare lansering än så skulle riskera att hamna i skymundan av det amerikanska presidentvalet som hålls den 3 november, särskilt då det väntas heta debatter veckorna dessförinnan.


Uppdatering 2020-09-21:

Uppgifter: Så blir namnen

Lanseringen av höstens nya modeller av Iphone närmar sig med stormsteg, något som innebär att det är slutspurt på ryktesfronten.

Senaste nytt är att den välkände teknikläckaren L0vetodream säger sig ha fått reda på vad de nya modellerna kommer att kallas, något som uppmärksammas av Macrumors.

Den stora skillnaden jämfört med tidigare uppgifter är att modellen på 5,4 tum ska kallas för Iphone 12 Mini, medan standardmodellen på 6,1 tum får namnet Iphone 12.

Toppmodellerna på 6,1 och 6,7 tum ska i sin tur kallas för Iphone 12 Pro respektive Iphone 12 Pro Max, vilket är logiskt med tanke på att de efterträder Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

Eftersom vi tidigare har fått se produkter som Ipod Mini, Ipad Mini och Mac Mini låter namnen hyfsat trovärdiga, men det återstår att se om uppgifterna stämmer.


Uppdatering 2020-09-14:

Uppgifter: Inga 120 Hz-skärmar för Iphone 12

Sedan lång tid tillbaka har det florerat envisa rykten om att en eller flera modeller av Iphone 12 kommer utrustas med en skärm på 120 hertz, något som skulle ge en mer behaglig bild.

Enligt en ny rapport från den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo har emellertid Apple skrotat planerna. Anledningen sägs vara att batteritiden blev lidande, rapporterar Macrumors.

I samma rapport hävdas dessutom att den så kallade flärpen blir snäppet mindre i 5,4-tumsmodellen, men lika stor som tidigare i övriga modeller. Det skulle kunna förklara varför vi har fått motstridiga uppgifter fram och tillbaka rörande sensorpanelens utformning.


Uppdatering 2020-09-12:

Video sägs visa upp skalet till Iphone 12 Pro

På sistone har det dykt upp bilder på nätet som sägs föreställa diverse komponenter till Iphone 12, däribland skärmen och moderkortet.

Nu har EverythingApplePro lagt upp en video på Twitter som visar skalet till Iphone 12 Pro. Klippet tycks styrka tidigare uppgifter om platta kanter, inbyggda magneter och en så kallad Smart Connector för tillbehör som tangentbord.

Konstruktionen tyder också på att vi får se stöd för 5g-uppkoppling och en så kallad lidar-skanner, något som du kan läsa mer om här nedanför.


Hetaste ryktena om Iphone 12:

Fyra modeller

Senaste videon från Everything Apple Pro med konceptbilder baserade på läckta ritningar.

Flera rapporter har påstått att Apple planerar att utöka antalet modeller från dagens tre till fyra. Två ”vanliga” Iphone 12-modeller och två Iphone 12 Pro-modeller. Uppgifterna kommer från bland andra välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo, japanska sajten Macotakara och Samik Chatterjee på JP Morgan.

De senaste uppgifterna kom dock redan i januari, och eftersom inga nya uppgifter har kommit sedan dess kan det fortfarande bli annorlunda i slutändan. Macotakara påstod då att två av modellerna får skärmar på 6,1 tum medan de andra två har 5,4 respektive 6,7 tum stora skärmar. Den minsta modellen blir därmed mindre än Iphone SE och skulle – om ryktet stämmer – kunna bli den första kompakta Iphone-modellen sedan gamla Iphone SE från 2016.

Design inspirerad av Ipad Pro

I början av februari publicerade Macotakara bilder på 3d-utskrivna cad-filer som påstods visa den grundläggande designen på Iphone 12, med en rejäl förändring gentemot dagens modeller: Skarpa kanter som på Iphone 4, 4S, 5 och 5S.

En video från Everything Apple Pro i samarbete med Max Weinbach visar en ny cad-baserad 3d-utskrift som tydligt visar en ”mini-Ipad Pro” med samma raka kanter, en betydligt smalare ram runt skärmen än vanligt, och en större, kvadratisk kameraupphöjning.

Modellen i videon sägs vara den största, Iphone 12 Pro Max, med 6,7-tumsskärm.

Bloomberg har också påstått att Apples designers har hämtat inspiration från nya Ipad Pro, men enligt tidningens källor handlar det bara om två av modellerna – gissningsvis de båda Pro-modellerna rykten talar om.

Flera källor påstår att Apple kommer lägga till ett nytt färgalternativ: Mörkblått.

Mindre flärp

Flärpen är något av en vattendelare bland Iphone-användare. En del tycker att den har gjort alla moderna Iphone-modeller fulare än äldre modeller. Andra tycker inte den stör nämnvärt och att nyttan med Face ID klart väger tyngre. Men alla är nog överens om att det vore bättre om flärpen var mindre eller helt kunde tas bort utan att vi förlorar Face ID.

Flera rykten talar om att Iphone 12 kommer få just en mindre flärp, i väntan på att tekniken utvecklas så långt att Apple helt kan dölja sensorerna under skärmen eller i en mycket smalare remsa ovanför.

Flärp

9 to 5 Mac och Bloomberg har båda påstått att flärpen i Iphone 12 blir mindre, och mitten av april publicerade John Prosser en bild som sägs komma från Apple och visar layouten på komponenter i Truedepth-kameran, som Apple kallar den uppsättning instrument som tillsammans möjliggör Face ID.

Bättre, mer heltäckande skärm

På de modeller av Iphone 12 som får den nya, kantigare designen kommer skärmen täcka en större del av framsidan tack vare smalare ramar. Alla fyra kommer också enligt uppgifter från olika håll, bland annat Ming-Chi Kuo och Macotakara – få oled-paneler.

Sydkoreanska The Elec påstår också att Apple kommer uppgradera oled-panelerna i alla utom den billigaste modellen till LG:s senaste modeller som bland annat använder ltpo-tekniken för att slå av och på enskilda pixlar och därigenom öka batteritiden.

Twitter-profilen Universe Ice, som ofta har läckt uppgifter om Samsung-mobiler, påstod förra året att toppmodellerna av Iphone 12 kommer få en ”True Motion”-skärm precis som Ipad Pro. Det innebär att skärmen kan växla upp till 120 bilder per sekund för jämnare animationer i rörligt innehåll, medan den normalt kör 60 bilder per sekund för att dra mindre ström. Jon Prosser har också bekräftat det, och har delat bilder som sägs visa inställningen för det i en intern betaversion av IOS.

Bättre kameror – så klart

Är det något vi kan räkna med så är det att nya Iphone-modeller får bättre kameror. Kameran är en stor del av Iphones framgång och möjligheten att ta bättre bilder något som kan driva kunder att uppgradera till nyare modeller.

Ming-Chi Kuo påstår att framför allt toppmodellen Iphone 12 Pro Max kommer få en rejäl förbättring med bland annat fysiskt större sensorer som därmed kan samla in mer ljus. Den modellen påstås även få optisk bildstabilisering i ultravidvinkelkameran, något som tidigare enbart har funnits i vidvinkel- och telefotokamerorna. Bildstabilisering blir viktigare ju längre brännvidden är, så hur stor nytta det kommer göra återstår att se.

Ett rykte från RPRNA påstår att Apple har testat en kamera med 64 megapixlar för Iphone 12, som bland annat ska möjliggöra bättre zoom. Men uppgifterna har inte bekräftats av andra källor och med tanke på Apples tradition att hålla sig till 12 megapixlar som en bra avvägning mellan filstorlek och möjlighet att visa på högupplösta skärmar och skriva ut rekommenderar vi en större nypa salt än vanligt för det här ryktet.

Max Weinbach påstår att telefoto-kameran kommer gå från två till tre gångers optisk zoom. Han påstår också att videoinspelning kommer få stöd för 240 bilder per sekund med 4k-upplösning, något som även Twitterkontot Lovetodream har bekräftat.

Cad-ritning

Lidar

Förutom tre kameror kommer Iphone 12 ha en fjärde sensor på baksidan: Enligt 9 to 5 Mac, Concepts Iphone och Everything Apple Pro kommer den precis som Ipad Pro få en lidar-sensor för att kunna rita upp en tredimensionell bild av omgivningen. Lidar i Ipad Pro möjliggör mer kraftfull, precisare och snabbare augmented reality.

5G

Av alla nyheter som förväntas i Iphone 12 är den mest omtalade stödet för 5g, den nya generationens mobilnät som haussas så hårt av analytiker och företag men som än så länge inte har inneburit någon större skillnad för användare på de platser där den faktiskt har rullats ut.

Uppgifterna om 5g-stödet har varierat sedan ryktena om nya Iphone började cirkulera förra året. Välkände analytikern Ming-Chi Kuo påstår att alla Iphone 12-modeller kommer ha 5g, men den extra snabba varianten med kort räckvidd (millimeter wave-tekniken) kommer enbart i några få länder.

Även andra ryktesmakare påstår att millimeter wave enbart gäller vissa modeller,

Börsanalytiker dreglar över Iphone med 5g eftersom de tror att det kommer få många miljoner användare att uppgradera, och flera har talat om 2020 som en ”super cycle” med ovanligt hög efterfrågan.

Konceptbild
En konceptbild från Macrumors på hur Iphone 12 kan se ut.

Wifi 802.11ay

Utöver 5g kommer Iphone 12 enligt ett rykte från Macotakara ha en annan ny radioteknik: 802.11ay. Det handlar inte om en uppgradering av wifi 6 (802.11ax) utan snarare en ny version av wigig, eller 802.11ad som det också hette.

801.11ay handlar om överföringar i 60-megahertzbandet, betydligt kortare våglängder än wifis vanliga 2,4 eller 5 gigahertz. Tekniken ska klara överföringar med 20–40 gigabit per sekund, men har inte speciellt lång räckvidd och kan inte ta sig igenom väggar. Att Apple kan inkludera den kan ha att göra med framtida nya produkter som kräver extremt snabba överföringar mellan två eller flera prylar du har på dig.

Läs mer: Därför kan Iphone få en helt ny wifi-standard

A14 Bionic

Hjärtat i Iphone är processorn, och Iphone 12 väntas få en ny processor kallad A14 Bionic. Enligt tidiga testresultat på Geekbench kan den bli ett riktigt monster med bättre resultat än Ipad Pro. Som vanligt ska TSMC stå för tillverkningen och den ska använda företagets 5-nanometerteknik.

A4-chipp
Foto: Mr. White/Twitter

Jason Cross på vår amerikanska systertidning har analyserat möjligheterna och kommer fram till att Apple kan få plats med betydligt fler transistorer och kan använda det för att förbättra grafikprestanda och Neural Engine, den del av processorn som hanterar maskininlärning.

TSMC själva har publicerat uppgifter om hur mycket snabbare processorer tillverkade med 5-nanometerstekniken blir: 15 procent snabbare med samma strömförbrukning eller 30 procent lägre strömförbrukning med bibehållen prestanda. Ovanpå det tillkommer så klart Apples olika förbättringar och nya komponenter i processorn.

Slimmad kartong

En stor skillnad mot tidigare år kan bli kartongen Iphone 12 levereras i, och innehållet utöver telefonen. Uppgifter från ett antal ryktesspridare, bland andra pålitliga analytikern Ming-Chi Kuo, påstår nämligen att Apple varken kommer skicka med några hörlurar eller en laddare. Det blir därför bara telefonen, en lightning-kabel och förmodligen fortfarande ett simkortsverktyg.

Ny nylonkabel

Lightning-kabeln påstås för övrigt vara en uppgraderad variant i flätad nylon med usb-c i andra änden.

Andra uppgifter

Enligt en patentansökan från Apple, först upptäckt av Appleinsider, kan en lysande logga användas som notislampa för att uppmärksamma användaren på ”inkommande kommunikation” eller en kalenderpåminnelse genom att blinka eller på andra sätt ändra sitt utseende.

Iphone-skal

I början av augusti dök foton upp som påstås visa bakstycket till Iphone 12. På dessa kan vi se en ring av magneter, och ingen verkar veta vad de gör. Spekulationer handlar om allt från Qi-laddning för Apple Watch eller Airpods till ett kylskåpsfäste.

Pris och tillgänglighet

Apple har självt bekräftat att lanseringen av årets Iphone 12 blir senare än vanligt, närmare bestämt ”några veckor senare än Iphone 11” vilket de flesta tolkar som slutet av oktober.

Olika ryktesspridare har olika påståenden om vilka av de fyra modellerna som ska släppas när. Bloomberg påstår att de två ”vanliga” Iphone 12-modellerna på 5,4 respektive 6,1 tum släpps först med Pro-modellerna kommer närmare jul.

Nikkei Asian Review påstår att Apple börjar massproducera Iphone 12 i mitten av september och ska tillverka runt 73 miljoner exemplar innan årsskiftet.

Priserna ska enligt ett flertal uppgifter vara i ungefär samma nivå som tidigare, trots oled-skärmar i samtliga och 5g-tekniken. Apple påstås åstadkomma det dels med hjälp av besparingar på andra håll, till exempel att inte skicka med några hörlurar eller laddare, dels genom sänkta marginaler.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr