Varje höst släpper Apple nya Iphone-modeller, och varje år ser hela världen med spänning fram emot nyheterna. Ju större Iphone har blivit, desto svårare har Apple fått att hemlighålla de nya modellerna och redan ett halvår innan lanseringen kryllar det av rykten och läckor.

Här samlar vi allt vi har hört om Iphone 12, som 2020 års nya modell väntas heta. Artikeln uppdateras med nya uppgifter allt eftersom.


Senaste uppdateringen (2020-05-25):

Magsafe-laddning

Det nyligen startade Twitter-kontot Apple Rumors har de senaste veckorna publicerat en rad uppgifter om kommande Apple-prylar.

I helgen delade kontot uppgifter om höstens nya Iphone-modeller. Dessa påstås få en ”Smart Connector” liknande den som sitter på Ipad Pro, men istället för att ansluta till ett externt tangentbord är den till för laddning.

Iphone med Smart Connector

Genom att använda en ytlig kontakt kan den ryckas loss utan att skada varken kabeln eller telefonen. Låter det bekant är det inte så konstigt: Enligt Apple Rumors kallas tekniken Magsafe, samma namn som Apple länge använde om laddarna till de olika Macbook-modellerna.

Kontakten ska sitta antingen på sidan eller undersidan av telefonen, men det är okänt om den kommer ersätta eller vara ett komplement till lightning-kontakten.


Tidigare (2020-05-20):

Inga Earpods till Iphone 12?

Den kända marknadsanalytikern Ming-Chi Kuo tror att Apple kan komma att strunta i att inkludera ett par trådade Earpods-hörlurar med Iphone 12. Något som först uppmärksammades av 9to5Mac.

Detta skulle i så fall vara första gången som Apple inte inkluderar några hörlurar alls med köpet av en Iphone. Anledningen till Kuos spådom? Avsaknaden av hörlurar tros kunna öka försäljningen av företagets trådslösa Airpods.

Enligt Ming-Chi Kuo kommer Apple inte heller att släppa några nya modeller av Airpods i år. Istället misstänker han att företaget kommer marknadsföra de nuvarande modellerna tungt och kanske även sälja dem till lägre pris i samband med julhandeln.

Kuo spår också att även om försäljningen gått ner i samband med coronaviruspandemin så kommer den återhämta sig till julen samt att nya Airpods Pro fortfarande kommer ha ett starkt första år allt som allt.


Tidigare (2020-05-19):

Uppgifter: Så blir skärmarna i Iphone 12

Sajten Display Supply Chain Consultants har gjort en intressant sammanställning över vad vi kan förvänta oss av skärmarna i höstens modeller av Iphone.

Enligt uppgift kommer Samsung att leverera skärmarna till tre av de fyra modellerna, det enda undantaget är ”Iphone 12 Max” som kommer få skärmar från BOE och LG.

Ingångsmodellen ”Iphone 12” sägs få en skärm på 5,4 tum med upplösningen 2340 x 1080 (475 pixlar per tum), medan ”Iphone 12 Max” och ”Iphone 12 Pro” får skärmar på 6,1 tum med upplösningen 2532 x 1170 (460 pixlar per tum). Toppmodellen ”Iphone 12 Pro Max” får å sin sida en skärm på 6,7 tum med upplösningen 2778 x 1284 (458 pixlar per tum).

Samtliga skärmar är av typen oled, men de som används i Pro-modellerna sägs ha stöd för XDR (extreme dynamic range), vilket bland annat innebär högre ljusstyrka, mer kontrast och starkare färger. Eventuellt kan det även bli tal om att kunna växla mellan 60 och 120 hertz, något som vi har rapporterat om tidigare.

Troligtvis kommer de nya Iphone-modellerna att börja säljas i oktober, något som du kan läsa mer om här nedanför.


Tidigare (2020-05-10):

Uppgifter: Iphone 12 kan få bättre Face ID och längre zoom

Fler och fler rapporter cirkulerar om Apples kommande Iphone-modeller som väntas släppas till hösten. Nu rapporteras att Iphone 12 kan få en Promotion-skärm, precis som i Ipad (något som också ryktats om vid tidigare tillfällen). Skärmen ska kunna växla mellan 60 Hz och ända upp till 120 Hz för en ”lenare” bild.

Funktionen kan dock bli exklusiv för Pro-serien av Iphone 12, detta enligt uppgifter från Max Weinbach som rapporterades i Youtubern Everythingapplepros senaste video. För att inte dränera batteriet för snabbt rapporteras också att batterikapaciteten kan växa ännu mer i årets Iphone 12 Pro-serie – möjligen ända upp till 4 400 mAh, vilket skulle vara det största batteriet någonsin i en Iphone. Även 5G-chippet väntas sluka mycket batteri.

Vidare rapporteras även att Face ID kommer kunna igen ditt ansikte i brantare vinklar, att ”flärpen” kan krympa, och att tele-kameran på baksidan kan komma att stödja upp tre gångers optisk zoom mot dagens två gånger.


Tidigare (2020-05-04):

Iphone 12 får ungefär samma pris som Iphone 11

På sistone har Jon Prosser varit först med att avslöja kommande Apple-prylar, däribland den nya 13-tumsmodellen av Macbook Pro.

Därför kan det vara av visst intresse att rapportera att Jon Prosser via Twitter påstår att Iphone 12 kommer få ungefär samma priser som Iphone 11, detta trots nyheter som 5g-stöd och förbättrade kameror.

I USA sägs priserna för de fyra olika modellerna hamna på mellan 649 och 1 099 dollar styck. Det enda som sticker ut är att 6,1-tumsmodellen av Iphone 12 sägs kosta 749 dollar, vilket är 50 dollar mer än motsvarande modell av Iphone 11.

I sammanhanget bör det påpekas att det kan bli tal om en större prisskillnad för oss i Sverige, särskilt om den svenska kronan faller ytterligare jämfört med den amerikanska dollarn.


Tidigare (2020-04-27):

Iphone 12 kan försenas

Det har varit många turer fram och tillbaka om när höstens nya Iphone-modeller kommer att lanseras.

Senaste nytt är att Wall Street Journal hävdar att produktionen kommer försenas med en månad, detta som en följd av den pågående pandemin. Sedan tidigare har den ansedde analytikern Ming-Chi Kuo lämnat en liknande prognos.

Det innebär att försäljningen som tidigast kommer i gång i oktober, men det är förstås fullt möjligt att Apple presenterar mobiltelefonerna redan i september som vanligt.

I sammanhanget kan nämnas att det även ryktas om att Apple kommer tillverka färre exemplar än väntat, detta med anledning av den rådande lågkonjukturen som gör att många personer blivit av med sina jobb. För dessa personer står en ny mobiltelefon knappast överst på dagordningen.

Hetaste ryktena om Iphone 12:

Fyra modeller

Flera rapporter har påstått att Apple planerar att utöka antalet modeller från dagens tre till fyra. Två ”vanliga” Iphone 12-modeller och två Iphone 12 Pro-modeller. Uppgifterna kommer från bland andra välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo, japanska sajten Macotakara och Samik Chatterjee på JP Morgan.

De senaste uppgifterna kom dock redan i januari, och eftersom inga nya uppgifter har kommit sedan dess kan det fortfarande bli annorlunda i slutändan. Macotakara påstod då att två av modellerna får skärmar på 6,1 tum medan de andra två har 5,4 respektive 6,7 tum stora skärmar. Den minsta modellen blir därmed mindre än Iphone SE och skulle – om ryktet stämmer – kunna bli den första kompakta Iphone-modellen sedan gamla Iphone SE från 2016.

Design inspirerad av Ipad Pro

I början av februari publicerade Macotakara bilder på 3d-utskrivna cad-filer som påstods visa den grundläggande designen på Iphone 12, med en rejäl förändring gentemot dagens modeller: Skarpa kanter som på Iphone 4, 4S, 5 och 5S.

En video från Everything Apple Pro i samarbete med Max Weinbach visar en ny cad-baserad 3d-utskrift som tydligt visar en ”mini-Ipad Pro” med samma raka kanter, en betydligt smalare ram runt skärmen än vanligt, och en större, kvadratisk kameraupphöjning.

Modellen i videon sägs vara den största, Iphone 12 Pro Max, med 6,7-tumsskärm.

Bloomberg har också påstått att Apples designers har hämtat inspiration från nya Ipad Pro, men enligt tidningens källor handlar det bara om två av modellerna – gissningsvis de båda Pro-modellerna rykten talar om.

Mindre flärp

Flärpen är något av en vattendelare bland Iphone-användare. En del tycker att den har gjort alla moderna Iphone-modeller fulare än äldre modeller. Andra tycker inte den stör nämnvärt och att nyttan med Face ID klart väger tyngre. Men alla är nog överens om att det vore bättre om flärpen var mindre eller helt kunde tas bort utan att vi förlorar Face ID.

Flera rykten talar om att Iphone 12 kommer få just en mindre flärp, i väntan på att tekniken utvecklas så långt att Apple helt kan dölja sensorerna under skärmen eller i en mycket smalare remsa ovanför.

Flärp

9 to 5 Mac och Bloomberg har båda påstått att flärpen i Iphone 12 blir mindre, och mitten av april publicerade John Prosser en bild som sägs komma från Apple och visar layouten på komponenter i Truedepth-kameran, som Apple kallar den uppsättning instrument som tillsammans möjliggör Face ID.

Bättre, mer heltäckande skärm

På de modeller av Iphone 12 som får den nya, kantigare designen kommer skärmen täcka en större del av framsidan tack vare smalare ramar. Alla fyra kommer också enligt uppgifter från olika håll, bland annat Ming-Chi Kuo och Macotakara – få oled-paneler.

Sydkoreanska The Elec påstår också att Apple kommer uppgradera oled-panelerna i alla utom den billigaste modellen till LG:s senaste modeller som bland annat använder ltpo-tekniken för att slå av och på enskilda pixlar och därigenom öka batteritiden.

Twitter-profilen Universe Ice, som ofta har läckt uppgifter om Samsung-mobiler, påstod förra året att toppmodellerna av Iphone 12 kommer få en ”True Motion”-skärm precis som Ipad Pro. Det innebär att skärmen kan växla upp till 120 bilder per sekund för jämnare animationer i rörligt innehåll, medan den normalt kör 60 bilder per sekund för att dra mindre ström.

Bättre kameror – så klart

Är det något vi kan räkna med så är det att nya Iphone-modeller får bättre kameror. Kameran är en stor del av Iphones framgång och möjligheten att ta bättre bilder något som kan driva kunder att uppgradera till nyare modeller.

Ming-Chi Kuo påstår att framför allt toppmodellen Iphone 12 Pro Max kommer få en rejäl förbättring med bland annat fysiskt större sensorer som därmed kan samla in mer ljus. Den modellen påstås även få optisk bildstabilisering i ultravidvinkelkameran, något som tidigare enbart har funnits i vidvinkel- och telefotokamerorna. Bildstabilisering blir viktigare ju längre brännvidden är, så hur stor nytta det kommer göra återstår att se.

Ett rykte från RPRNA påstår att Apple har testat en kamera med 64 megapixlar för Iphone 12, som bland annat ska möjliggöra bättre zoom. Men uppgifterna har inte bekräftats av andra källor och med tanke på Apples tradition att hålla sig till 12 megapixlar som en bra avvägning mellan filstorlek och möjlighet att visa på högupplösta skärmar och skriva ut rekommenderar vi en större nypa salt än vanligt för det här ryktet.

Cad-ritning

Lidar

Förutom tre kameror kommer Iphone 12 ha en fjärde sensor på baksidan: Enligt 9 to 5 Mac, Concepts Iphone och Everything Apple Pro kommer den precis som Ipad Pro få en lidar-sensor för att kunna rita upp en tredimensionell bild av omgivningen. Lidar i Ipad Pro möjliggör mer kraftfull, precisare och snabbare augmented reality.

5G

Av alla nyheter som förväntas i Iphone 12 är den mest omtalade stödet för 5g, den nya generationens mobilnät som haussas så hårt av analytiker och företag men som än så länge inte har inneburit någon större skillnad för användare på de platser där den faktiskt har rullats ut.

Uppgifterna om 5g-stödet har varierat sedan ryktena om nya Iphone började cirkulera förra året. Välkände analytikern Ming-Chi Kuo påstår att alla Iphone 12-modeller kommer ha 5g, men den extra snabba varianten med kort räckvidd (millimeter wave-tekniken) kommer enbart i några få länder.

Börsanalytiker dreglar över Iphone med 5g eftersom de tror att det kommer få många miljoner användare att uppgradera, och flera har talat om 2020 som en ”super cycle” med ovanligt hög efterfrågan.

Konceptbild
En konceptbild från Macrumors på hur Iphone 12 kan se ut.

Wifi 802.11ay

Utöver 5g kommer Iphone 12 enligt ett rykte från Macotakara ha en annan ny radioteknik: 802.11ay. Det handlar inte om en uppgradering av wifi 6 (802.11ax) utan snarare en ny version av wigig, eller 802.11ad som det också hette.

801.11ay handlar om överföringar i 60-megahertzbandet, betydligt kortare våglängder än wifis vanliga 2,4 eller 5 gigahertz. Tekniken ska klara överföringar med 20–40 gigabit per sekund, men har inte speciellt lång räckvidd och kan inte ta sig igenom väggar. Att Apple kan inkludera den kan ha att göra med framtida nya produkter som kräver extremt snabba överföringar mellan två eller flera prylar du har på dig.

Läs mer: Därför kan Iphone få en helt ny wifi-standard

A14 Bionic

Hjärtat i Iphone är processorn, och Iphone 12 väntas få en ny processor kallad A14 Bionic. Enligt tidiga testresultat på Geekbench kan den bli ett riktigt monster med bättre resultat än Ipad Pro. Som vanligt ska TSMC stå för tillverkningen och den ska använda företagets 5-nanometerteknik.

Jason Cross på vår amerikanska systertidning har analyserat möjligheterna och kommer fram till att Apple kan få plats med betydligt fler transistorer och kan använda det för att förbättra grafikprestanda och Neural Engine, den del av processorn som hanterar maskininlärning.

Andra uppgifter

Enligt en patentansökan från Apple, först upptäckt av Appleinsider, kan en lysande logga användas som notislampa för att uppmärksamma användaren på ”inkommande kommunikation” eller en kalenderpåminnelse genom att blinka eller på andra sätt ändra sitt utseende.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 9999 kr