Testad produkt: Logitech Slim Folio for iPad Pro 12.9
Pris: 12,9 tum: 1 590 kronor hos Webhallen. 11 tum: 1 399 kronor hos Proshop.

När vi tidigare testade den äldre motsvarigheten Logitech Slim Combo till förra generationen Ipad Pro kallade vi det ”det bästa tangentbordet hittills för Ipad Pro.” Det var det mest mångsidiga tangentbordsfodralet – vi kunde justera lutningen och plocka loss Ipaden från tangentbordet (lite som Microsofts Surface Pro) och dessutom fanns förvaring för Apple Pencil, något som Apple själva ”glömt” till den generationen Ipad Pro.

Slim Folio Pro är Logitechs nya tangentbordsfodral till senaste generationen Ipad Pro, och finns i modeller till både 11-tummaren och 12,9-tummaren. Vi testar den senare här.

Har Logitech lyckats lika bra den här gången?

Läs också! Apple Smart Keyboard Folio: Dyrare – men blev det bättre?


Test Logitech Slim folio pro för Ipad Pro
Logitechs tangentbordsfodral är mycket tjockare än Apples motsvarighet Smart Keyboard Folio.

"Slim" – men inte så slimmad

Först kan vi konstatera att Logitech alltså fortfarande envisas med att ha Slim i namnet, trots att fodralet inte alls är särskilt slimmat. Tvärtom blir det en klumpig skapelse när vi viker ihop hela paketet för att stoppa ned i en väska. Även en Macbook Pro är mycket tunnare än en Ipad Pro med Slim Folio Pro monterad. Apples egna alternativ Smart Keyboard Folio är också det betydligt mer slimmat. Nåja, värre synder finns.

Som att Logitech skippat den Ipad-specifika kontakten Smart Connector till förmån för helt vanlig bluetooth low energy. En trådlös koppling ger potentiellt mer krångel, störningar och väntan på parkoppling. Det betyder också att tangentbordet inte hämtar energi från Ipad genom kontakten, utan numera behöver ett eget batteri. Som ska laddas.

Test Logitech Slim Folio Pro tangentbord för Ipad Pro
Macbook 12 tum väger bara 200 gram mer är Slim Folio Pro – utan Ipad. Med Ipad Pro 12,9 tum och Apple Pencil sticker den totala vikten iväg till 1 370 gram. På pricken lika mycket som en Macbook Pro 13 tum.

I verkligheten fungerar det dock helt okej. Batteritiden anges till tre månader vid två timmars användning per dag, men tyvärr har vi inte haft så lång tid på oss att testa om det stämmer. Räkna dock med att batteritiden blir kortare ju mer vi använder bakgrundsbelysningen. Laddning sker lyckligtvis med usb-c, så vi kan använda samma sladd för att ladda både Ipad Pro och tangentbord.

Parkopplingen går också snabbt efter att vi ställt in den för första gången. När vi sätter fast Ipad i fodralets magnethållare slår tangentbordet igång automatiskt och parkopplar direkt. Det går i princip lika smidigt som med Apples egna tangentbord.

Test Logitech Slim Folio Pro tangentbord för Ipad Pro
Ytan påminner mycket om det material Apple valt till sitt motsvarande tangenbord.

Överlag påminner Slim Folio Pro mer om Logitechs tidigare modell Slim Folio för Ipad 9,7 tum. Att ”Combo” inte finns i namnet anger alltså att själva Ipaden inte enkelt kan plockas loss från tangentbordsbasen om vi vill spara plats på ett trångt frukostbord, kafébord, eller liknande.

Istället är Slim Folio Pro en enda enhet. Vi kan vika in tangentbordet baktill om vi inte behöver använda det för stunden, men det hela blir tungt om vi håller det i handen. Bättre då att lägga ned den på ett bord eller lägga i knät. Då får vi en viss vinkel på skärmen (10 grader).

Den kanske största nackdelen är dock att vi inte längre har ställbar lutning på skärmen. Den fixerade lutningen (58 grader) fungerar bra när vi skriver vid ett bord, men på Slim Combo fanns ett steglöst justerbart ställ på baksidan som vi saknar här. Till och med Apples Smart Keyboard Folio har numera justerbar lutning, i alla fall i två steg.


Test Logitech tangentbord för Ipad Pro

Bra tangenter – dessutom bakbelysta

Tangenterna i sig är dock trevliga att skriva på, som alltid med Logitechs tangentbord. När vi går direkt från en Macbook märker vi att de är lite mindre, men det fungerar rätt bra och går snabbt att vänja sig vid. Å, ä och ö är fullstora tangenter, åtminstone på versionen för Ipad Pro 12,9 tum som vi testar här.

Basen med tangentbordet känns lite plastig att ta på, men vi uppskattar snabbknapparna för IOS-funktioner som har en egen rad längst upp. Nu kan vi byta låt, höja volymen eller pausa en video direkt på tangentbordet, istället för att sträcka oss upp mot skärmen.

Test Logitech Slim Folio Pro för Ipad Pro

På toppen finns en utskärning där vi kan ladda Apple Pencil trådlöst, men det finns också en särskild hållare för pennan. Det är bra med en lite säkrare montering av pennan för när vi slänger ned hela paketet i en väska, samtidigt som vi kan ladda den när det behövs. Laddning kan ske även när Slim Folio Pro är hopvikt. Den lilla flärpen hjälper till viss del att hålla kvar pennan på sin laddplats.