Hur svårt kan det vara att utveckla en platta för trådlös laddning egentligen? Väldigt svårt, visar det sig. I alla fall med Apples ambitioner.

Den trådlösa laddplattan Airpower presenterades år 2017 tillsammans med Iphone 8 och Iphone X, de första Iphone-modellerna med stöd för trådlös laddning. Då sa Apple att lansering skulle dröja till året därpå.

Men det hände alltså inte. I över ett års tid har ryktena om den mystiska produkten sedan avlöst varandra. Den ena gången var det sagt att Airpower snart ska vara redo för lansering – nästa gång att Airpower var dödsdömd och aldrig skulle lanseras.

Missa inte! 12 Apple-floppar vi minns – kommer du ihåg alla?

Det senare hävdade Sonny Dickinson, som tidigare publicerat många läckor från Apple. Framför allt var det tre problem som Airpower led av, enligt uppgifterna:

  • Värmeutveckling – testexemplaren blir för varma och sänker därmed effekten på laddningen.
  • Buggar i kommunikationen mellan enheterna – svårigheter att få Apple Watch och Airpods att skicka information om korrekt laddningsmängd till Iphone.
  • Problem att få laddningsspolarna att fungera tillsammans utan att störa varandra för mycket.

Efter många frågetecken har Apples kanske märkligaste produktlansering på länge nu skrotats en gång för alla. Det verkade som att Apple in i det sista hoppades att Airpower skulle bli klar och kunna lanserat, men så blev det alltså inte.


Airpower
Foto: AppleAirpower med Airpods och en Iphone XS på laddning, en officiell bild som dök upp bara för några veckor sedan.

Vad som egentligen gick fel

Det är lätt att ställa sig frågan hur Apple kunde misslyckas med något så enkelt som en laddplatta. Vi ska dock komma ihåg att Apple försökte göra saker som ingen annan laddplatta klarar av i dagsläget. Med Airpower skulle vi kunna placera tre Apple-prylar – Iphone, Airpods och Apple Watch – var som helst på plattan, utan att behöva passa in prylarna på särskilda zoner som finns på andra plattor.

Dessutom var detta tvunget att fungera med två olika laddningstekniker; Dels qi-laddning för Iphone och Airpods, dels en typ av induktionsladdning som används för Apple Watch.

Flera olika laddningspolar i olika storlekar placerade runtom hela plattan skulle lösa detta problem – i teorin. Nu vet vi att Apple aldrig fick detta att fungera så bra som önskat.

Airpower skulle också låta alla dessa Apple-prylar kommunicera med varandra som ingen trådlös laddare från tredje part klarar av. Sätter vi en Apple Watch på Airpower samtidigt som vår Iphone ligger där visar en animation på Iphone vad batterinivån är på Apple Watch. Smart. Om det fungerade.

Sådana här saker händer så klart hela tiden. En bra idé arbetas fram, den utvecklas men prestandan blir aldrig på den nivå som förväntas – och projektet läggs ned.

Skillnaden den här gången var att allt skedde i rampljuset, med teknikvärldens ögon riktade mot Apple och den misslyckade laddplattan. Att officiella bilder och ritningar på Airpower dök upp titt som tätt – till och med på Apples egna kartonger för bland annat Iphone XS och Airpods – gjorde inte saken enklare att bara sopa under mattan och glömma bort.

Samtidigt finns det redan andra laddplattor på marknaden som gör i stort sett samma sak, men till ett lägre pris än vad Airpower skulle ha kostat – och som fungerar. Som Xpad 3.1 från franska Exelium. Eller varför inte ärkerivalen Samsungs laddplatta tänkt för företagets Galaxy-telefoner och smartklockor.

Trådlös laddplatta för Apple Watch
Exelium Xpad 3.1 klarar att ladda tre prylar samtidigt, även Apple Watch (Series 1 och senare).

Apple angrep problemen med trådlös laddning på ett intressant sätt, som att vi måste placera telefonen på en ganska snäv yta – men man lyckades aldrig lösa det. Alternativen från Exelium och Samsung är enklare i utförandet, men med den viktiga skillnaden att de faktiskt fungerar.

Glöm Airpower – här hittar du läckra trådlösa laddare för din Iphone, Apple Watch och Airpods


Inte första gången…

Apple och misslyckanden är ingen ovanlig kombination, Apple har gjort fel förr. Ett av de färskare exemplen torde vara Mac Pro, som inte klarade värmen från bland annat sina dubbla gpu:er. Eller ännu färskare; fjärilstangentbordet i Macbook som inte är tillräckligt hållbart. Men de släpptes åtminstone på marknaden. Så långt hann inte ens Airpower.

Airpower blev en solklar felsatsning och missbedömning som lär hamna på en rad flopplistor framöver.