Vpn-tjänsten Freedome ingår för den som köper F-secures dyraste antiviruspaket F-secure Total, men vpn-tjänsten går även att köpa separat.

Gränssnittet är lättanvänt och det är svårt att göra fel ens för en total novis. Den första skärm vi möts av är en stor knapp som visar av eller på. Trycker vi på där ansluts poppar en notis upp till höger på skärmen när anslutningen är upprättad. Precis så enkelt som det borde vara.

Missa inte! Pure VPN för Mac: Anonym surf för streaming-fantasten

Under den stora på-knappen kan vi välja virtuell plats från en lista. Hur många servrar F-secure besitter finns dessvärre ingen information om, men vi kan välja bland servrar i 23 olika länder.

Till vänster finns fler inställningar för den som vill ha ut mer av tjänsten. Bland annat kan vi aktivera ett surfskydd och en blockering mot att spåras på nätet. Om vi är okej med att tjänsten loggar våra besök kan vi även se på en karta vilka sajter som jagat oss på nätet. F-secure lovar att loggarna sedan ska raderas automatiskt.

Test F-secure Freedome för Mac

Enkla inställningar finns för att aktivera en killswitch, kolla när vår prenumeration går ut, byta språk och ställa in att programmet startar automatiskt när vi startar datorn. När vi stänger fönstret fortsätter programmet att köras i bakgrunden, så det tar inte plats i dockan. Från menylisten finns en liten genväg som vi kan använda för att öppna huvudfönstret, stänga av och på vpn samt byta plats.


Bra hastigheter även i utlandet

Vi får varierande resultat, men på snittet av brittiska och amerikanska servrar lyckas vi behålla 50 procent av vår ursprungliga hastighet – vilket får anses vara godkänt. De svenska servrarna är föga förvånande snabbare‚ här behåller vi 90 procent av hastigheten.

Vad gäller streaming lyckas vi dessvärre inte komma åt amerikanska Netflix vid tillfället för testet, så är du intresserad av just det får vi leta vidare. Kanske till Pure VPN som vi nyligen testat.

Test F-secure Freedome för Mac

Vad gäller integritet håller F-secure fanan relativt högt, om än kanske inte i nivå med tjänster som Mullvad eller Opvn. Freedome VPN sparar inte personligt identifierbar data eller information om besökta webbplatser. Vi behöver inte ens ett konto eller en registrering för att använda tjänsten. Däremot analyseras trafik för att kunna filtrera ut bedrägliga sajter och aktiviteter på nätet. Mer finns att läsa i tjänstens integritetspolicy.

Freedome VPN gör allt detta till ett fullt rimligt pris. Vpn för tre enheter i ett år kostar 465 kronor, motsvarande 38,75 kronor per månad. Vi kan köpa till skydd för fler enheter, men det finns ingen rabatt för längre abonnemang. Inte heller kan vi välja något kortare. Det är ett år som gäller, varken mer eller mindre.


Omdöme

Freedome VPN är båda lätt att navigera i och att använda, med en ganska unik funktion i spårningsskyddet. Det finns inte så många avancerade inställningar för mer avancerade användare. Hastigheterna är bra, priserna bra, men streamare bör leta vidare.

Fakta: F-secure Freedome VPN

Testad: Mars 2019.
Kontakt: F-secure.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 22 länder. 20 mbit/s. 67 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.10 Yosemite och senare.
Övrigt: Kill switch, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Spårningsskydd.
Pris: 38,75 kronor i månaden för 12 månader, tre enheter. (465 kr). 12 månader, fem enheter: 47,08 kronor per månad (565 kronor). 12 månader, sju enheter: 57,92 kronor per månad (695 kronor).

plus

Enkelt att använda.
Bra priser.
Bra hastigheter.

minus

Säljs bara årsvis.
Amerikanska Netflix fungerar inte.
Okänt antal servrar. 

Betyg: 4 av 5