Airpods kan med rätta kallas en kulturell ikon vid det här laget. För mer än två år sedan lanserade Apple ett par trådlösa hörlurar som löste många av de problem som gjort att vi tidigare skytt bluetooth-hörlurar som pesten, och som istället gjorde trådlösa hörlurar precis så enkla, bekväma och behändiga vi knappt vågat drömma om.

Men alldeles nya, andra generationens Airpods är inte längre Apples bästa hörlurar. Det är istället Powerbeats Pro.

Beats första true wireless-hörlurar är bättre än Airpods. Vi får dock betala för det. 2 790 kronor är mer kännbart än strax under 2 000 kronor för Airpods. Powerbeats är inte heller lika bekvämt smidiga som Airpods, men om du vill ha true wireless-hörlurar som lirar med din Iphone lika sömlöst som Airpods är det här ett bra val. Dessutom låter de bättre och har bättre batteritid – snudd på fullträff!

Läs även: Vi testar senaste Airpods från Apple


Beats på utsidan

För alla som använt Beats populära trådlösa in ear-hörlurar tidigare kommer dessa helt trådlösa Beats-hörlurar kännas bekanta. De har samma, lätt vinklade form med gummerade örontoppar som sitter tätt och bra i örkanalen.

Fyra par örontoppar följer med i förpackningen så de flesta bör kunna hitta en bra passform. Hörlurarna fästs även med sina små hakar bakom öronen, som ett par sportglasögon med riktigt bra passform.

Det är en högst medveten formgivning som ska göra hörlurarna särskilt väl lämpade för atletiska aktivteter. Löpning, styrketräning, crossfit, cykling, vad det nu må vara. Oavsett vilket bör Powerbeats Pro inte ramla loss under träningspasset.

Hörlurarna är ipx4-klassade, vilket i praktiken betyder att svett och vattenstänk inte är något problem, men de kan inte sänkas ned under vatten (simma med hörlurar är fortfarande en väldigt dålig idé).

I vårt högst atletiska passformstest, bestående av undertecknad som tar ett löppass, hjular, kör några jumping jacks, situps och armhävningar behöll hörlurarna hela tiden sin tajta passform, inte bara runt ytterörat utan även i örkanalen.

Test Powerbeats Pro
Foto: Jason Cross / IDGHakarna runt örat håller hörluren på plats, men kan dessvärre bli lite obekväma efter några timmars användning.

Powerbeats Pro är samtidigt bekväma nog att bära under längre perioder, men som med alla hörlurar med hake bakom öronen börjar hakarna kännas av efter en-två timmars användning.

Som vilken hörlursentusiast som helst skulle säga, en bättre passform kommer ge dig bättre ljud (alldeles särskilt om vi gillar bas). Det är en anledning till att Powerbeats Pro ger bättre ljudkvalitet än vad Airpods kan ge, även om vi inte direkt kan kora dem bäst i klassen.

Om du tidigare har använt Powerbeats 3 har du en aning om vad som väntar i form av ljudbild. Powerbeats Pro är lite mindre, lättare och använder delvis annan teknik, men överlag är ljudkvaliteten väldigt lik.

Den tajta passformen gör dock att vi hör mindre av omgivande ljud. Perfekt för de brusiga miljöer där att stänga ute ljud är precis vad vi vill göra, typ på pendeltåget på morgonen eller på flygplanet. Men det ger oss också lägre säkerhet för den högljudda miljöer där det kan vara bra att släppa in omgivande ljud, som på stadsgator.

Test Powerbeats trådlösa hörlurar
Powerbeats Pro är klart större än Airpods, men de är fortfarande lätta nog att bära flera timmar i sträck.

Även kontrollerna kommer vara bekanta för Powerbeats-användare. Istället för att slå lätt på hörlurarna med fingret, som vi gör med Airpods, finns här fysiska knappar på vardera hörlur: Ett volymreglage och en multifunktionsknapp. Kontrollerna är bekanta för de flesta typer av hörlurar: Tryck en gång på den för att pausa, två gånger för att hoppa framåt och tre gånger för att hoppa tillbaka ett steg. Håll ned för att aktivera Siri.

Knapparna är lätta att hitta och har precis rätt motstånd för att de ska vara bekväma (det känns inte som att vi trycker in hörlurarna i öronen om vi vill pausa en låt). Vardera hörlur märker dessutom när den inte är i örat längre och kan automatiskt pausa (eller återuppta) musiken, precis som Airpods också gör.

Vad som inte är likt Airpods är antalet färger. När Airpods bara finns i vitt finns Powerbeats Pro i svart, vitt, grönt och marinblå. Bara svart finns dock vid lanseringen.

Lansering förresten, den har skjutits upp i Sverige. Powerbeats Pro i svart ska komma någon gång i juni. De övriga färgerna någon gång ”i sommar”, vad det nu betyder.


Airpods på insidan

Inuti Powerbeats Pro finns samma H1-chip och sensorer som i andra generationen Airpods, så funktionerna är i stort desamma mellan hörlurarna. Vi parkopplar hörlurarna bara genom att öppna locket i närheten av vår Iphone. Så kollar vi även batteritiden.

Siri fungerar ”hands free” och precis lika bra som med Airpods. H1-chipet ger också en bergsäker bluetooth-koppling till våra hörlurar. Inga hack, inga avbrott i uppkopplingen, ens på ett pendeltåg där det fanns säkert 20 andra bluetooth-enheter.

Test Powerbeats Pro

Vi hade inga problem att väcka Siri till liv, helt hands free, ens på en högljudd gata. Men ett tips: vänta inte på att musiken ska tonas ut innan du säger ditt kommando. Säg Hej Siri och direkt efter ditt kommando, utan paus. Det fungerar bäst och går snabbast.

Powerbeats Pro vs Airpods
Fyra olika örontoppar för olika typer av öron. Bäst av allt (?), en svart lightning-kabel!

Laddning sker lika enkelt som vi laddar Airpods eller vår Iphone – med en lightningkabel. Själva hörlurarna laddar rätt snabbt, på 15 minuter hinner vi ge hörlurarna nästan en halv laddning. En hel laddning går på cirka 90 minuter. I skalet finns batterikraft nog för ungefär 24 timmars extra lyssning, och där laddas hörlurarna så fort de förvaras. Precis som Airpods. Någon trådlös laddning finns dock inte.

Den grundläggande tekniken delas alltså mellan Powerbeats Pro och Airpods, däremot är batteritiden betydligt bättre för Powerbeats Pro. Hela nio timmar av lyssnande på en enda laddning, och sex timmar vid telefonsamtal.

Vi fick aldrig tillfälle att lyssna nio timmar i sträck, men hörlurarna klarade utan problem av åtskilliga timmar innan de gav upp. Med andra ord klarar vi en lång flygresa, eller ett extremt långt telefonmöte utan att någon gång behöva stoppa hörlurarna i sitt laddningsskal.


Bättre än Airpods, men visst finns några kompromisser

Powerbeats Pro är överlag bättre än sitt halvsyskon Airpods, men de kommer också med några kompromisser vi måste vara beredda på. Som att Powerbeats Pro är åtminstone 800 kronor dyrare än Airpods. Och vill du verkligen ha trådlös laddning är Powerbeats Pro fel val.

En av anledningarna till att Airpods inte låter lika bra är för att de sitter lätt och ledigt i örat, istället för tätt och hårt med gummitoppar och öronhakar. De kan dels göra Airpods bekvämare i längden, men framför allt släpper det in en del omgivande ljud. Det är precis vad vi vill i vissa situationer, men inte alla.

Test Powerbeats Pro
Powerbeats Pro ryms mest troligt inte i din ficka. Det gör de klart mer jobbiga att handskas med.

Airpods är också klart mindre och lättare att ha att göra med. Hörlurarnas, visserligen välsittande, design gör dem lite mindre bekväma att ha att göra med. Att ta in och ut de ur örat är ett aningen jobbigare projekt, och laddningsskalet ryms inte i din byxficka. Istället måste det släpas med någon annanstans, kanske i en större jackficka eller i en väska. Airpods är helt enkelt lite enklare att snabbat plocka upp ur sitt skal för ett telefonsamtal.

Om du vill blockera omvärldens brus och ljud, bära helt trådlösa hörlurar under tuffare idrottsliga aktiviteter, lyssna flera timmar i sträck utan att behöva pausa för snabbladdning, eller om du verkligen värdesätter ljudkvalitet är Powerbeats Pro ett bättre val.

Om du däremot vill höra din omgivning, värdesätter bekvämlighet och att kunna stoppa skalet i en ficka, eller om du bara vill ha trådlös lyssning till lägre pris är Airpods ett bättre val.

Apple får se sig slagna av sitter eget dotterbolag. Nu väntar vi på revansch, kanske med brusreducerande Airpods eller Apples over ear-hörlurar som det ryktats om länge nu.