Mindre än en vecka efter att Spotify anmälde Apple till EU-kommissionen för konkurrenshämmande verksamhet har Kaspersky Lab skickat in en liknande anmälan till den ryska motsvarigheten till konkurrensverket, den federala antimonopoltjänsten.

Kaspersky Lab är mest känt för sitt antivirusprogram men utvecklar även en del andra program och appar. I det här fallet handlar klagomålet om Apples hantering av Kaspersky Safe Kids, en app som gjorde det möjligt att hantera barns åtkomst till delar av IOS som saknas i de inbyggda inställningarna.

Företaget pekar på att när Apple lanserade IOS 12 och Skärmtid-funktionen började det tolka reglerna på App Store på ett nytt sätt och tvingade Kaspersky och andra företag med föräldrakontrollappar att ta bort ”väsentliga funktioner” eller sluta sälja apparna.

I Kasperskys fall handlade det om profiler som appen installerade i systemet och gjorde det möjligt att dölja Safari och andra webbläsare samt blockera appar. Profiler är mycket kraftfulla och har utnyttjats både av skadeprogram och för att kringgå hela App Store, bland annat av Facebook. Apple har alltid varit mycket restriktivt med hur profiler får användas.

Exakt vad Kaspersky vill att Apple ska tvingas till är oklart.