Testad produkt: Imac 21,5 tum 4k
Pris: Från 16 310 kronor hos Prisjakt.

Apple verkar mer eller mindre ha bestämt sig för en tvåårig uppdateringscykel för Imac. Denna senaste 2019-uppdatering av företagets allt i ett-dator kommer nära två år efter den förra uppdateringen. Och 2017-uppdateringen kom i sin tur två år efter uppdateringen innan det.

Den här gången är det processorer, arbetsminne och grafik som står i fokus för Apples senaste Imac. Resten av datorn är i stort sett orörd.

I den här artikeln kollar vi närmare på Imac i 21,5 tumsstorlek med den sexkärniga 3,0 GHz Core i5-processorn. Modellen kostar 18 995 kronor i sin grundkonfiguration, men denna testade modell har också ett uppgraderat Radeon Pro Vega 20-kort som gör att priset stiget till 22 845 kronor.

Läs också! Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock: Skrivbordsdocka ger dig fler usb-c-kontakter


Snabbare processor, grafikkort och arbetsminne

Två av årets 21,5-tumsmodeller använder åttonde generationens Intel Core-processorer, medan den allra billigaste snikversionen utan retina-skärm fortfarande använder sjunde generationen.

Den sexkärniga processorn i testexemplaret kan turbo-boosta upp till 4,1 GHz. Det här är också den första Imac hittills med en sexkärnig cpu. Fyra kärnor var det tidigare taket för 2017-generationen, och snikmodellen utan retinaskärm har fortfarande bara en dubbelkärnig processor.

Dessa sex kärnor kommer att gynna alla som arbetar i program som är bra på att nyttja flera kärnor samtidigt. Det är program för video-, foto- och ljudredigering på professionell nivå, men också många andra typer av proffsprogram.

Beroende på vilka program vi arbetar i kan den uppgraderade grafiken – 4 GB Radeon Pro Vega 20 istället för 4 GB Radeon Pro 560X – vara lockande. Båda klarar en extern 5k-skärm eller upp till två stycken externa 4k-skärmar samtidigt.

Apple har valt att använda lite snabbare arbetsminne i årets modeller, 2 666 MHz ddr4, vilket är ett litet steg upp från 2 400 MHz ddr4 i föregående generation. Från start (och även i vårt testexemplar) får vi 8 GB arbetsminne, vilket idag får anses vara i underkant även i daglig användning – och rent av för lite om vi ska använda krävande proffsprogram.

Till saken hör också att arbetsminnet inte är direkt uppgraderingsbart av användaren (luckan på baksidan från 27-tumsmodellen saknas på 21,5-tummaren). Vill vi stoppa i mer arbetsminne om ett par år får vi ta datorn till en verkstad, om vi inte är beredda på en komplicerad operation själva. Att lägga till 16 GB minne direkt vid beställning kostar 2 200 kronor (överväg det åtminstone). 32 GB kostar 6 600 kronor.


En snabbare Imac

Vi har kört vår test-Mac genom en rad testprogram för att se vad Intels åttonde generation går för. Det handlar alltså om Core i5 3,0 GHz, med 8 GB arbetsminne, 4 GB Radeon Pro Vega 20 paketerat i ett ganska kompakt allt i ett-format. Vi har även jämfört med en 2017-modell som har en 3,4 GHz, fyrkärnig Core i5 med ett 4 GB Radeon Pro 560-kort, som kostade ganska precis lika mycket när den fanns att köpa fram till för ett par veckor sedan. Där vi hade möjlighet har vi även jämfört med andra Macar.

Geekbench 4, enkeltrådad prestanda

Test Imac 21,5 tum 2019
Högre poäng och längre staplar är ett bättre resultat. Klicka på bilden för en större version.

I ett test av enkeltrådad prestanda blir det snabbt tydligt att Imac i sin 2019-modell ger ett ganska modest prestandalyft över 2017-modellen. Vår sexkärniga Core i5 var sju procent snabbare än fyrkärniga Core i5 i 2017-modellen. Jämfört med Core i7 3,3 GHz från Imac 2015 är prestandalyftet lite större: 20 procent.

Jämfört med basmodellen av Mac Mini med sin 3,6 GHz Core i3 får vår Imac 12 procent bättre resultat.

Mer överraskande är kanske att Imac faktiskt är snabbare än den nästan 60 000 kronor dyra basmodellen av Imac Pro – vi får ett sex procent högre resultat för att vara exakt. Imac Pro har dock Xeon W-processorer från 2017 (och bör få en uppdatering om inte så länge). Enkeltrådad prestanda är inte Imac Pros främsta gren.

Geekbench 4, flertrådad prestanda

Test Imac 21,5 tum 2019
Högre poäng och längre staplar är ett bättre resultat. Klicka på bilden för en större version.

Där nya Imac verkligen står ut är vid multitrådad prestanda, såklart tack vare sin sexkärniga processor (som alltså är standard först från det dyraste toppvalet, eller tillval till den billigare 4k-modellen).

Vårt sexkärniga testexemplar fick ett 43 procent bättre resultat än den fyrkärniga 2017-modellen. Exakt samma resultat fick vi med Mac Mini med sin fyrkärniga i3-processor: Precis 43 procent bättre.

Imac Pro är dock en svår nöt att knäcka på denna front. Den åttakärniga Xeon W-processorn var 48 procent snabbare. Just multitrådad prestanda är Imac Pros stora fördel, men för den som inte vill punga ut för en Imac Pro kan vi ändå få väldigt fina, multitrådade prestanda även i en Imac 21,5 tum.


Radeon Pro Vega 20 bjuder på bättre prestanda

Vega 20-kortet i nya Imac ger en märkbar förbättring jämfört med Radeon Pro 560 i 2017-modellen (noterbart att det inte är exakt samma kort som 560X-kortet, som är standard i 2019-modellen).

I Geekbench Open CL-test var Vega 20 ungefär 41 procent snabbare än 2017-Imacen med sitt 560-kort. I Metal-testet var nya Imac med Vega 20 36 procent snabbare.

Geekbench 4 Compute Open CL

Test Imac 21,5 tum 2019Högre poäng och längre staplar är ett bättre resultat. Klicka på bilden för en större version.

Geekbench 4 Compute Metal

Test Imac 21,5 tum 2019
Högre poäng och längre staplar är ett bättre resultat. Klicka på bilden för en större version.

Allt som är likadant i nya Imac

Processorvalen, grafikkortet och arbetsminnet är det enda som är nytt i nya Imac. Resten är precis likadant som i 2017-modellen, som var väldigt lik 2015-modellen, och så vidare…

Vårt testexemplar kom med en 1 TB stor Fusion Drive, vilket är standard på denna toppmodell. Den billigare 4k-modellen kommer fortfarande med en långsam snurrande (5 400 varv per minut) hårddisk som standard. Fusion Drive kombinerar precis som tidigare en vanlig hårddisk med flash-lagring. Det gör den snabbare än en vanlig hårddisk, samtidigt som vi får mer lagring till lägre pris än med ssd.

Med dagens ssd-priser lär det dröja ett tag innan ssd blir standard på Imac. Idag kan vi köpa till det, vilket rekommenderas. Och något mindre än en Fusion Drive måste vi helt avråda ifrån, det går obeskrivligt långsamt (ifall du har glömt hur illa det var med en gammal, snurrande hårddisk).

Den 21,5 tum stora retina-skärmen på 4k är också den oförändrad från förra året. Det är fortfarande 4096x2304 pixlar, med 500 nits ljusstyrka och stöd för dci-p3 färgspektrat. Det här var dock en nyhet år 2017, och en rejäl, färgrikare förbättring från 2015-modellen.

Test Imac 21,5 tum 2019
Foto: IDGPortkonfigurationen har inte förändrats från Imac 2017. Imac är ett rimligt alternativ för den som vill har mer prestanda än vad en bärbar dator kan ge i samma prisklass.

Bakom skärmen sitter portarna, vilket inkluderar ett hörlursuttag, en sdxc-kortläsare, fyra usb 3-portar (typ a), två thunderbolt 3/usb-c-portar, och gigabit-ethernet. Skärmen kan vinklas, men den är inte höj- eller sänkbar. På baksidan finns dock ett Kensington-lås för att låsa fast datorn i något.

Mer som är detsamma: Face Time hd-kameran, stereohögtalare, en inbyggd mikrofon, 802.11ac wifi, bluetooth 4.2, en medföljande Magic Mouse 2 liksom ett Magic Keyboard.

Inte heller designen bjuder på några nyheter. Faktiskt är den precis likadan som vid introduktionen av detta utseende år 2012. Medan det är en närmast ikonisk design, börjar den också se lite omodern ut. Sju år (tolv om vi räknar med den tidigare, tjockare varianten) med samma formgivning är det längsta en Imac-design har överlevt.

Apple iMac - 3,6GHz QC 8GB 1TB 21,5" Pris vid test: 16301 kr.

Bästa pris just nu: 16559 kr