Namnet Air har alltså gjort en återkomst i Apples nya Ipad-modell – Ipad Air. Med sin 10,5-tums-skärm, stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard kan det här vara ett rimligt alternativ till att köpa en Ipad Pro av förra modellen.

Tidigare såldes Ipad Pro 10,5 tum till nedsatt pris som förra årets modell vid sidan av de nya Ipad Pro-modellerna. Den modellen har nu utgått. Även Apple verkar därmed se Ipad Air 2019 som ett rimligt alternativ till Ipad Pro 2017.

Läs också! Analys: Välkommen tillbaka Ipad Air – nya, bästa Ipad-valet

Så vad är egentligen skillnaderna mellan modellerna? Är Ipad Air det bästa köpet, eller kan det vara värt att försöka få tag på en Ipad Pro hos en återförsäljare som fortfarande har den i lager?

Det är vid en första anblick två snarlika modeller: Båda har hemknapp med Touch ID, 10,5 tum stor skärm, lightning-port, hörlursuttag och samma tunna chassi. Men några viktiga skillnader finns att ta hänsyn till.


Prestanda

Ipad Air har glädjande nog bestyckats med Apples snabba A12 Bionic-processor med Neural Engine. Bara A12X i nya Ipad Pro 2018 är snabbare. Ipad Air har troligen 3 GB arbetsminne, även om detta ännu inte bekräftats.

Ipad Pro 2017 har 4 GB arbetsminne, men halkar ändå efter på grund av den äldre A10X Fusion-processorn. A10X saknar också den dedikerade Neural Engine som lär få allt fler uppgifter i framtiden. I sammanhanget kan nämnas att Ipad Pro har Bluetooth 4.2 mot det nyare och stabilare Bluetooth 5.0 i Ipad Air.

Vinnare: Ipad Air.


Skärm

Skärmarna är snarlika med samma 264 ppi och upplösning om 2 224 x 1 668 pixlar. Både stödjer p3-färgspektrat, men bara Ipad Pro har 120 Hz uppdateringsfrekvens. Ipad Air får nöja sig med 60 Hz.

Det är med liten marginal, men 120 Hz promotion-skärmen gör Ipad Pro till vinnare här.

Vinnare: Ipad Pro.


Ipad Air 2019

Tillbehör

Här är det jämnt skägg. Båda modellerna stödjer Apples egna Smart Keyboard och första generationens Apple Pencil. Andra generationen Apple Pencil med trådlös laddning och magentiskt fäste är dock förbehållen den nyare Ipad Pro.

Vinnare: Oavgjort.


Ljud

Ipad Air har bara två högtalare i botten av enheten. Det ska visserligen röra sig om stereoljud, men då detta kommer från samma sida av enheten blir det knappast lika effektfullt som en högtalare i varje hörn, som Ipad Pro har.

Vinnare: Ipad Pro.


Ipad Pro

Kamera

Frontkamerorna är samma sjumegapixel-modeller, men medan Ipad Pro har både blixt och en bättre tolvmegapixelkamera (i stort sett samma som i Iphone 7) får Ipad Air nöja sig med en åttamegapixelkamera på baksidan. Men så länge du inte tänker skapa några mästerverk med din Ipad bör det inte vara några större problem. Även åtta megapixel duger för att skanna exempelvis dokument med kameran.

Vinnare: Ipad Pro.


Pris

När övriga parametrar är relativt lika blir det här den kanske viktigaste aspekten. Vi kan fortfarande få tag på en Ipad Pro 10,5 tum 64 GB för som billigast 6 400 kronor. På andra håll kostar den runt 6 800 kronor.

Ipad Air 64 GB köps å andra sidan för 6 295 kronor från Apple i skrivande stund, men då talar vi om en helt ny modell som ännu inte hunnit sjunka i pris. Prisskillnaden är alltså inte mer än en hundralapp.

Vinnare: Ipad Air.


Sammanfattning

Resultat: 3-2 till Ipad Pro.

Ipad Pro kammar visserligen hem fler ronder, men högre prestanda till ett aningen lägre pris smäller i vårt tycke ändå högst. Ipad Pro är bättre på vissa enskilda fronter som högtalare och kamera, men Ipad Air kommer med sin två generationer nyare processor vara modern ett par år längre än Ipad Pro. Det gör den till det smartaste köpet i denna jämförelse, i alla fall om du tänkt behålla surfplattan två, tre år eller mer.

Apple iPad Pro 10.5" 64GB Pris vid test: 6396 kr.

Bästa pris just nu: 5990 kr