Under måndagen överraskade Apple med inte mindre än två nya Ipad-modeller: Ipad Mini och Ipad Air. Eller nygamla kanske vi ska skriva. Det här rör sig om något som Apple gjort allt oftare de senare åren, nämligen att paketera om gamla modeller i delvis nytt format. Lite grann som när Iphone 5S förvandlades till Iphone SE.

Ipad Mini 2019
Foto: AppleIpad Mini är minst, men inte billigast i Apples Ipad-utbud.

Ipad Mini är en intressant men udda fågel, som till slut uppdaterats efter fyra års väntan. Nu erbjuder den i princip förra årets Ipad Pro-prestanda med A12-processor (dock inte A12X som i nya Ipad Pro), helt laminerad skärm, hög upplösning och stöd för Apple Pencil. Den är minst, men inte billigast. Den platsen behåller Ipad 9,7 tum, som har samma prislapp som tidigare och som också har samma A10-processor som tidigare.

Mest spännande är Ipad Air, som nu närmast framstår som en förklädd Ipad Pro med lägre prislapp. Här hittar vi en form som är närmast identisk med den gamla Ipad Pro från 10,5 tum. Vi får Apple Pencil-stöd, stöd för Smart Keyboard, tunn form, en skärm helt laminerad mot glaset med True Tone och P3-färgstöd – och allt till ett pris som plötsligt ter sig ganska rimligt för vad vi får.


Ipad Air är nya bästa mellanvalet

Därför gläds vi år att Ipad Air är tillbaka. Den fyller ett gapande hål mellan Ipad 9,7 tum för 3 795 kronor och Ipad Pro 11 tum för nästan 10 000 kronor.

Varje gång vi har gått från en Ipad Pro tillbaka Ipad 9,7 tum har det känts lite märkligt med de tjocka och omoderna skärmkanterna. Dessutom är skärmen är tristare, dels för att den inte vitbalanserar automatiskt, dels för att det finns en större luftficka mellan skärm och glas.

Även om den billigaste Ipad-modellen är klart prisvärd, har det saknats något mellan Ipad och Ipad Pro. Nu kan vi avnjuta de bästa delarna från förra årets Ipad Pro i en lägre prisklass.


Ipad Air 3 2019
Foto: Apple

Air – från dyrt och tunt till ny mellanklass

Det gamla namnet Air, från början lanserat redan 2008 i Macbook Air, har blivit Apples nya mellanklass. Det är de kanske minst spännande produkterna som inte spränger några gränser för nya innovationer, högsta prestanda eller tunnaste, lättaste formen – men som ofta är den bästa mellanvägen för de flesta.

Macbook Air är till exempel det förmodligen bästa Macbook-valet med färre kompromisser än lilla Macbook 12 tum, men med lägre prislapp och delvis nyare komponenter än Macbook Pro.

Med reservation för att vi ännu inte testat nya Ipad Air verkar det som att detta nya mellanval nu har tagit över rollen som det bästa Ipad-valet för de flesta, med relativt tunna skärmkanter, True Tone, Apple Pencil- och Smart Keyboard-stöd – men mycket lägre prislapp än Ipad Pro.

Apple iPad Air 64GB (3rd Generation) Pris vid test: 6290 kr.

Bästa pris just nu: 5873 kr