Webbkameran i en dator med inbyggd kamera är väldigt praktisk, men kan vara ett säkerhetshot. Ett skadeprogram som tar kontroll över kameran kan spionera på dig, och om en hackare skulle ta sig in på datorn kan hen sitta och titta på vad du gör framför datorn. Apple har lagt till flera skydd mot detta i Mac OS.

Det första skyddet är den gröna lysdioden intill kameran som är knuten till den direkt i hårdvaran. När kamerans sensor har ström lyser dioden, utan någon kontroll från systemet.

Det andra skyddet är Föräldrakontroll, som kan stänga av åtkomsten till kameran för enskilda användare. Det här kan vara bra för att till exempel hindra barnen från att videochatta med främlingar. Du hittar inställningen för detta i Systeminställningar -> Föräldrakontroll under fliken Program när du har valt ett konto. Du måste först låsa upp inställningarna med adminlösen.

Föräldrakontroll

Det tredje skyddet är ett tillståndssystem som introducerades i Mac OS 10.14 Mojave. När ett program försöker komma åt kameran eller mikrofonen i datorn dyker en dialogruta upp och frågar om du vill godkänna det. Du kan när som helst gå in i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet -> Kamera och ändra åtkomst för olika program.

Om problemet dyker upp i Facetime kan det vara Föräldrakontroll som spökar. Att då bara aktivera kameratillgång i inställningarna räcker inte – du måste logga ut och in igen eller starta om datorn.

Integritetsskydd

För andra program som Quicktime Player och Skype kan det istället vara så att du har råkat neka tillgång till kameran. Öppna därför integritetsinställningarna och kolla under kamera så att programmet i fråga är ikryssat. Facetime däremot har alltid tillgång till kameran.

Även mikrofonen kräver tillstånd som du styr i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet -> Mikrofon. Om du försöker ringa ett samtal med Whatsapp och motparten inte hör dig kan det vara här problemet ligger.

Har du kontrollerat allt detta och kameran ändå inte fungerar kan det vara något med hårdvaran, men en sak du kan testa innan du tar datorn till service är att starta den med en färsk installation av Mac OS. Du kan till exempel installera systemet på en usb-hårddisk och starta från den. Om det fungerar där är det något annat som krånglar i ditt system.