Hur bra mobiltäckning har du? En, två, tre eller fyra pinnar/pluppar på mobilen? Dessa ger bara en ungefärlig uppskattning av signalstyrkan. Faktum är att den kan variera ganska kraftfullt utan att påverka hur många pinnar du har. Och hur stark signal som krävs för att visa ett visst antal pinnar varierar mellan olika mobiltillverkare och modeller.

För att få en exakt siffra på hur stark mottagning du faktiskt har måste du titta på riktiga mätresultat där signalen visas i decibel. På Iphone finns en dold meny som kallas Field Test som kan visa detta och mycket annat. Den är krånglig att öppna men kan vara intressant att titta i då och då.

Du öppna Field Test genom att stänga av wifi och sedan knappa in *3001#12345#* i telefonappen. När du trycker på ringknappen öppnas menyn och du möts av fyra val: Device Info, LTE, UMTS och GSM. För 4g-mobilnät är det LTE du ska öppna. I den nya menyn som visas väljer du Serving Cell Meas. (kort för measurements).

I sidan som öppnas visas mätvärden för den nuvarande anslutningen. Det finns en rad värden, men den du främst ska kika på är ”rsrp0” som visar signalstyrkan på anslutningen till närmaste mobilmast. Du kan också se ”rsrp1” som visar styrkan till en alternativ mast om telefonen är ansluten till två.

Field Test

Signalstyrkan varierar mellan omkring -40 och -140 där ett högre värde är bättre. Mellan -40 och -80 är mycket god styrka och bör ge maximal hastighet. Mellan -80 och -120 är en duglig signal. Under -120 är riktigt svagt.

Värdet ”rsrq0” (reference signal received quality) är också intressant och kombinerar signalstyrka och interferens. Det värdet ligger vanligtvis mellan -3 (bra) och -19 (dåligt). Med -20 eller lägre har du riktigt dålig mottagning. Även om telefonen visar två eller tre pinnar.