Redan när Iphone X släpptes 2017 kändes placeringen av Kontrollcenter längst uppe i hörnet otymplig. Det var snudd på en av de sämsta nyheterna med telefonen, och en jobbig kompromiss för att gå hem-gesten nu tagit över det svep från nederkanten som tog fram Kontrollcenter på äldre Iphone-modeller med hemknapp.

På en långsmal, hög skärm är det svårt att nå längst upp i högra hörnet. Inte blev det bättre när Apple hösten 2018 släppte Iphone XS Max. Plötsligt blev det ännu längre för vår stackars tumme att nå upp till hörnet. Nu är det här en telefon som till stor del måste användas med två händer, men det finns sätt att göra användning med en hand mycket enklare.

Läs också! 14 inställningar i IOS du måste ha koll på

Detta genom att använda ett inbyggt hjälpmedel i IOS. Vi talar om Assistive Touch, som för många kanske mest är (eller var) känt som knappen vi tog fram om den vanliga hemknappen på Iphone gått sönder.

Denna mjukvaruknapp kan placeras var som helst på skärmen och kan programmeras om för att ge alla möjliga olika funktioner. Dessutom i fyra olika steg: ett enkelt tryck, dubbeltryck, ett långt tryck och ett hårt 3D Touch. På vår Iphone XS Max stänger ett dubbeltryck av skärmen. Ett enkeltryck har den – om vi får säga det själva – geniala funktionen att aktivera Kontrollcenter.

Tips för kontrollcenter

Det betyder att vi kan nå Kontrollcenter bara med tummen oavsett hur vi håller telefonen. Visst, en flytande knapp som täcker gränssnittet är kanske inte det snyggaste, men vi kan ställa in mer opacitet på knappen så att den blir nästan osynlig när den inte används. 


Så gör du

1. Tryck på Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > skrolla ned och tryck på Assistive Touch.
2. Aktivera Assistive Touch.

Tips för kontrollcenter

3. Under mellanrubriken Anpassade åtgärder väljer du sedan vilken typ av tryck som ska få vilken funktion. Stalltipset är att sätta Kontrollcenter på ett enkelt tryck för att göra det så enkelt som möjligt att aktivera.

Tips för kontrollcenter

4. Klart. Nu är Kontrollcenter mycket enklare att nå.